"Przepis na ten chleb dostała nasza mama, od kucharek, które gotują w szkolnej stołówce. Zajadają się nim nawet tata z bratem. To cud!:)"
Składniki na 2 bochenki
- 1 kg mąki pszennej (ja mieszam z mąką razową),
- 1 litr letniej wody,
- 10 dag drożdży,
- 1 łyżka soli,
- 2 łyżki cukru,
- 3 łyżki siemienia lnianego,
- 2 szklanki otrąb pszennych,
- 2 łyżki słonecznika.
Wykonanie:
Wymieszać drożdże z cukrem, solą i wodą. Następnie dodać mąką, otręby, siemię i słonecznik. Dobrze wygnieść ciasto i poczekać aż wyrośnie. Formy na chleb posmarować olejem i bułką tartą. Po wyrośnięciu ciasta włożyć chleby do form i poczekać znowu aż wyrośnie. Piec w temperaturze 220ºC 45 minut.
Bochenki powinny być ładnie wypieczone i głuche po uderzeniu od spodu.
Przepraszam, że odkopuję stary przepis, ale bardzo mi się spodobał i aż zachciało się upiec taki chlebek :) Chciałabym się tylko zapytać w jakiej proporcji pomieszać mąkę pszenną z razową? :)
OdpowiedzUsuńAnonimowy: Nic nie szkodzi :). Najlepiej mąki razowej dać ok. 400g, a 600g mąki pszennej :)
OdpowiedzUsuńCzy to nie pomyłka z drożdżami 20 dkg.ja mam przepis podobny ale jest 10 dkg na kg. mąki pozdrawiam. Ziuta
OdpowiedzUsuńAnonimowy: Racja 10dkg już poprawiamy :)
OdpowiedzUsuń