"Pierogi z serem - nasze ulubione:) Na słodko lubią je wszyscy domownicy.
Polecamy przepis na ciasto!"
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki (używam pasty flour lub polskiej mąki wrocławskiej)
- 1 szklanka gorącej wody *
- 1 jajko
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oleju
Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrobić (na najwolniejszych obrotach); można oczywiście metodą ręczną.
Ciasto rozwałkować, minimalnie podsypując mąką, na grubość około 2 mm. Wycinać z ciasta krążki, na nich układać czubatą łyżeczkę nadzienia, sklejać.
Gotować w lekko osolonej wodzie, około 2 minut od wypłynięcia. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Nadzienie serowe:
- 0,5 kg twarogu zmielonego raz przez maszynkę
- 1 jajko
- 3 - 4 łyżki cukru
- 8 g cukru waniliowego
Wszystkie składniki wymieszać.
* tylko dla przypomnienia - u mnie zawsze szklanka ma 250 ml :)źródło: pierogi z serem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz