"Masa do tego ciasta jest nieziemska! Według nas najlepsza:) Prawdziwie mleczna i delikatna. W połączeniu z biszkoptem czekoladowym smakuje wspaniale, polecamy!"
Składniki na kakaowy biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jejecznej.
Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.
Składniki na masę:
- pół szklanki mleka
- 2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego)
- 2/3 szklanki cukru
- 350 g masła
- 16 g cukru waniliowego
Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać do gładkości.
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 100 g masła
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto.
Przechowywać w lodówce. Choć po kilku godzinach w lodówce masa dość stwardnieje (masło), wystarczy wyjąć ciasto 2 - 3 godziny przed planowanym podaniem.
źródło: Milky Way
źródło: Milky Way
Dziekuje za odwiedziny w mojej wirtualnej kuchni i za pozostawienie komentarza:) Twoj blog jest bardzo ciekawy, na pewno czesto bede do Ciebie zagladac...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Bardzo ładnie wyszło Ci to ciasto, wygląda bardzo apetycznie, czytałam już o nim ale jeszcze nie piekłam :)
OdpowiedzUsuńnie wiem gdzie, więc napiszę tutaj: cieszę się, że macie marzenie otworzenia cukierni, fajnie, że przedtem praktykujecie, uczycie się poprzez pieczenie
OdpowiedzUsuńja zaczęłam piec głównie przez bylejakość dostępnych wyrobów cukierniczych [część z nich jest cukierniczopodobnych]; życzę Wam by Wasze marzenie się spełniło i by Wasze wypieki były słynne na całą okolicę :)
Ciasto przepyszne, chociaż po przeliczeniu, trochę drogie.
OdpowiedzUsuńAle mimo wszystko się opłaca! PYCHOTA!
Wcale mi się nie wydaje takie drogie tylko te mleko w proszku i 6 jajek. Większość składników każdy pewnie posiada w spiżani:)
OdpowiedzUsuńJa już się przymierzam dziewczyny do tego ciasta:))))))
Mała kuchareczka: Koniecznie zrób bo jest pyszne nie będziesz żałować :D
OdpowiedzUsuńI zrobiłam to ciasto jest rewelacyjne !!
OdpowiedzUsuńdziękuję za przepis :*
Pozdrawiam i zapraszam do siebie przy okazji :)
http://malakuchareczk.blogspot.com