Strony

sobota, 22 maja 2010

MILKY WAY



"Masa do tego ciasta jest nieziemska! Według nas najlepsza:) Prawdziwie mleczna i delikatna. W połączeniu z biszkoptem czekoladowym smakuje wspaniale, polecamy!"

Składniki na kakaowy biszkopt:
  • 6 jajek
  •  3/4 szklanki cukru
  •  pół szklanki mąki pszennej
  •  pół szklanki mąki ziemniaczanej
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  3 łyżki kakao 
  •  2 łyżki oleju

Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jejecznej.
Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.



Składniki na masę:
  • pół szklanki mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 350 g masła
  • 16 g cukru waniliowego
Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać do gładkości.
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.

Składniki na polewę czekoladową:
  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 100 g masła
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto.
Przechowywać w lodówce. Choć po kilku godzinach w lodówce masa dość stwardnieje (masło), wystarczy wyjąć ciasto 2 - 3 godziny przed planowanym podaniem. 


źródło: Milky Way

7 komentarzy:

  1. Dziekuje za odwiedziny w mojej wirtualnej kuchni i za pozostawienie komentarza:) Twoj blog jest bardzo ciekawy, na pewno czesto bede do Ciebie zagladac...
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładnie wyszło Ci to ciasto, wygląda bardzo apetycznie, czytałam już o nim ale jeszcze nie piekłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie wiem gdzie, więc napiszę tutaj: cieszę się, że macie marzenie otworzenia cukierni, fajnie, że przedtem praktykujecie, uczycie się poprzez pieczenie

    ja zaczęłam piec głównie przez bylejakość dostępnych wyrobów cukierniczych [część z nich jest cukierniczopodobnych]; życzę Wam by Wasze marzenie się spełniło i by Wasze wypieki były słynne na całą okolicę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto przepyszne, chociaż po przeliczeniu, trochę drogie.
    Ale mimo wszystko się opłaca! PYCHOTA!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wcale mi się nie wydaje takie drogie tylko te mleko w proszku i 6 jajek. Większość składników każdy pewnie posiada w spiżani:)
    Ja już się przymierzam dziewczyny do tego ciasta:))))))

    OdpowiedzUsuń
  6. Mała kuchareczka: Koniecznie zrób bo jest pyszne nie będziesz żałować :D

    OdpowiedzUsuń
  7. I zrobiłam to ciasto jest rewelacyjne !!
    dziękuję za przepis :*
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie przy okazji :)
    http://malakuchareczk.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń