"Tort pieczony z okazji urodzin dla mojego Ł:* . Kokosowy, bo taki uwielbia:) Wymyśliłam go sama, żeby był jedyny i wyjątkowy:)
Wszystkiego Najlepszego!"
Dorothy
"Składniki na biszkopt (na dużą tortownicę, ok. 26 cm):
Biszkopt jasny:
- 8 jajek
- 8 łyżek cukru*
- 8 łyżek mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka oleju
- łyżka cukru waniliowego
* można dać 6-7 łyżek
Białka ubić osobno na sztywną pianę, powoli dodając cukier i cukier waniliowy.Następnie dodać żółtka i wymieszać. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz łyżkę oleju. Wlać na tortownicę, wcześniej wyłożoną pergaminem lub papierem do pieczenia. Piec do tzw. suchego patyczka. Przekroić na połowę, by mieć 2 blaty.
Biszkopt z migdałami:
- 3 jaja
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki posiekanych płatków migdałów
- łyżka cukru waniliowego
- pół łyżki oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
Postępować tak jak wyżej. Migdały dodać, wtedy kiedy mąkę i proszek do pieczenia. Upiec.
Masa:
- 1,5 szklanki mleczka kokosowego
- 0,5 szklanki mleka pełnotłustego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ok. 3/4 szklanki cukru (ja dodałam mniej)
- łyżeczka masła
- 1 (250g) - 1,5 kostki margaryny (375 g) - w zależności czy chcemy obficie obłożyć torcika masą
Mleko pełnotłuste wymieszać z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Mleczko kokosowe zagotować z cukrem i łyżką masła. Gdy zacznie "wrzeć", wlewamy do mleczka kokosowego, mleko z mąką. Na małym ogniu mieszamy do zgęstnienia masy. Budyń musi się zagotować.
Uwaga!
W trakcie gotowania budyniu możemy mieszać go mikserem, by się nie przypalił i nie powstały grudki.
Budyń odstawiamy do wystygnięcia. Następnie ucieramy margarynę stopniowo dodając zimny budyń. Masa musi być puszysta i gładka.
Do nasączenia biszkoptów:
- likier kokosowy (ja nasączyłam Creme "Lucretto" waniliowo-kokosowym)
- dolewamy troszkę wody, bo jest dość słodki.
Przekładamy biszkopt:
blat jasny, masa, blat z migdałami, masa, blat jasny. Masy jest sporo, więc ozdabiamy torta wedle uznania. Ważne jest żeby obłożyć go kokosem ( przecież to tort kokosowy :-D)
Torcik wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńmagiczne ciasto ;)
OdpowiedzUsuńbrakuje w przepisie na mase do tego tortu ilosci margaryny, czy mozecie to dodac, chetnie skorzystalabym z przepisu
OdpowiedzUsuńDziękujemy, za spostrzeżenie:) Już poprawiłyśmy błąd, pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńdziekuje
OdpowiedzUsuńczytam przepis na raty :)
OdpowiedzUsuńw jakiej tepperaturze piec biszkopty?
Biszkopt pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25 minut :)
OdpowiedzUsuń