Strony

niedziela, 30 maja 2010

TORCIK KOKOSOWY


"Tort pieczony z okazji urodzin dla mojego Ł:* . Kokosowy, bo taki uwielbia:) Wymyśliłam go sama, żeby był jedyny i wyjątkowy:)
Wszystkiego Najlepszego!"
Dorothy
 
"Składniki na biszkopt (na dużą tortownicę, ok. 26 cm):
Biszkopt jasny:
  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru*
  • 8 łyżek mąki
  • płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka oleju
  • łyżka cukru waniliowego
* można dać 6-7 łyżek 

Białka ubić osobno na sztywną pianę, powoli dodając cukier i cukier waniliowy.Następnie dodać żółtka i wymieszać. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz łyżkę oleju. Wlać na tortownicę, wcześniej wyłożoną pergaminem lub papierem do pieczenia. Piec do tzw. suchego patyczka. Przekroić na połowę, by mieć 2 blaty.

Biszkopt z migdałami:
  • 3 jaja
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki posiekanych płatków migdałów
  • łyżka cukru waniliowego
  • pół łyżki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
 Postępować tak jak wyżej. Migdały dodać, wtedy kiedy mąkę i proszek do pieczenia. Upiec.

Masa:
  • 1,5 szklanki mleczka kokosowego
  • 0,5 szklanki mleka pełnotłustego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ok. 3/4 szklanki cukru (ja dodałam mniej)
  • łyżeczka masła
  • 1 (250g) - 1,5 kostki margaryny (375 g) - w zależności czy chcemy obficie obłożyć torcika masą
Mleko pełnotłuste wymieszać z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Mleczko kokosowe zagotować z cukrem i łyżką masła. Gdy zacznie "wrzeć", wlewamy do mleczka kokosowego, mleko z mąką. Na małym ogniu mieszamy do zgęstnienia masy. Budyń musi się zagotować. 

Uwaga! 
W trakcie gotowania budyniu możemy mieszać go mikserem, by się nie przypalił i nie powstały grudki. 

Budyń odstawiamy do wystygnięcia. Następnie ucieramy margarynę stopniowo dodając zimny budyń. Masa musi być puszysta i gładka. 

Do nasączenia  biszkoptów:
  • likier kokosowy (ja nasączyłam Creme "Lucretto" waniliowo-kokosowym)
  • dolewamy troszkę wody, bo jest dość słodki.
Przekładamy biszkopt:
blat jasny, masa, blat z migdałami, masa, blat jasny. Masy jest sporo, więc ozdabiamy torta wedle uznania. Ważne jest żeby obłożyć go kokosem ( przecież to tort kokosowy :-D)

Smacznego!!

7 komentarzy:

  1. Torcik wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. brakuje w przepisie na mase do tego tortu ilosci margaryny, czy mozecie to dodac, chetnie skorzystalabym z przepisu

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękujemy, za spostrzeżenie:) Już poprawiłyśmy błąd, pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  4. czytam przepis na raty :)
    w jakiej tepperaturze piec biszkopty?

    OdpowiedzUsuń
  5. Biszkopt pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25 minut :)

    OdpowiedzUsuń