"Są wakacje, czas odpoczynku i relaksu, a bardzo trudno znaleźć czas żeby wrzucić coś na bloga. Znalazłyśmy jednak chwilkę i chcemy Wam polecić przepis na ciasteczka tiramisu. Można je określić jednym słowem - DELIKATNE:) Polecam!"
- 5 dużych jajek (osobno białka i żółtka)
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- pół szklanki mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- kakao do oprószenia - około 2 łyżek
Składniki na krem:
- 3/4 szklanki serka mascarpone
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki likieru migdałowego np. amaretto
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 170 g czekolady deserowej
Używając miksera z przysadką do ubijania białek ubić żółtka z połową cukru do białości (około 3 minuty). Dodać kawę rozpuszczalną i dalej ubijać przez 2 minuty. Dodać mąkę, wymieszać do połączenia (masa będzie dość gęsta).
W drugim naczyniu ubić białka ze szczyptą soli, aż będą sztywne. Dodać resztę cukru (pół szklanki), dalej ubijając.
Białka wymieszać z masą żółtkową (stopniowo dodając białka i mieszając), do połączenia.
Masę przełożyć do rękawa z gładką okrągłą końcówką i wyciskać na blachę nieduże ciasteczka (60 sztuk), w sporych odstępach od siebie (sporo urosną). Po wyciśnięciu oprószyć kakao.
Piec około 12 - 14 minut (ja piekłam krócej, to zależy od piekarnika) w 170ºC. Ostudzić na kratce. Takie ciastka mogą być przechowywane przez 3 dni w szczelnym pojemniku.
*ciasteczka po upieczeniu powinny być miękkie, nie chrupiące; jeśli tak się nie stało - przełożenie kremem lub pozostawienie do drugiego dnia bez kremu z pewnością sprawi, że zmiękną.
Krem do przełożenia:
Wszystkie składniki dobrze wymieszać, schłodzić przez 15 minut. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzone ciastka smarować od płaskiej strony czekoladą, pozostawić do ostygnięcia, przełożyć kremem. Podawać natychmiast.
Smacznego :)
źródło: ciasteczka tiramisu
Dziś właśnie przeglądałam przepis na nie i bardzo mnie zainteresowały.
OdpowiedzUsuńRozkosznie wyglądają;)
Wyglądają przepysznie, a ja uwielbiam wszytko co migdałowe :)
OdpowiedzUsuńCiekawe te ciasteczka, na pierwszy rzut oka podobne do makaronikow, ale przepis inny.
OdpowiedzUsuńRzeczywiście wyglądają rozkosznie, takich ciasteczek jeszcze nie jadłam więc będę musiała wypróbować:)
OdpowiedzUsuńurocze ^_^
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podobają :)
OdpowiedzUsuńŚwietne, uwielbiam tiramisu!
OdpowiedzUsuńFajne te ciasteczka!:)
OdpowiedzUsuńsą fajne. chętnie takie zrobię.
OdpowiedzUsuń