Strony

wtorek, 13 lipca 2010

CIASTECZKA TIRAMISU

"Są wakacje, czas odpoczynku i relaksu, a bardzo trudno znaleźć czas żeby wrzucić coś na bloga. Znalazłyśmy  jednak chwilkę i chcemy Wam polecić przepis na ciasteczka tiramisu. Można je określić  jednym słowem - DELIKATNE:) Polecam!"





Składniki na ciasteczka:
  • 5 dużych jajek (osobno białka i żółtka)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • pół szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • kakao do oprószenia - około 2 łyżek

Składniki na krem:
  • 3/4 szklanki serka mascarpone
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki likieru migdałowego np. amaretto
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
Ponadto:
  • 170 g czekolady deserowej
Używając miksera z przysadką do ubijania białek ubić żółtka z połową cukru do białości (około 3 minuty). Dodać kawę rozpuszczalną i dalej ubijać przez 2 minuty. Dodać mąkę, wymieszać do połączenia (masa będzie dość gęsta).
 
W drugim naczyniu ubić białka ze szczyptą soli, aż będą sztywne. Dodać resztę cukru (pół szklanki), dalej ubijając.

Białka wymieszać z masą żółtkową (stopniowo dodając białka i mieszając), do połączenia.
Masę przełożyć do rękawa z gładką okrągłą końcówką i wyciskać na blachę nieduże ciasteczka (60 sztuk), w sporych odstępach od siebie (sporo urosną). Po wyciśnięciu oprószyć kakao.

Piec około 12 - 14 minut (ja piekłam krócej, to zależy od piekarnika) w 170ºC. Ostudzić na kratce. Takie ciastka mogą być przechowywane przez 3 dni w szczelnym pojemniku.
*ciasteczka po upieczeniu powinny być miękkie, nie chrupiące; jeśli tak się nie stało - przełożenie kremem lub pozostawienie do drugiego dnia bez kremu z pewnością sprawi, że zmiękną. 

Krem do przełożenia:

Wszystkie składniki dobrze wymieszać, schłodzić przez 15 minut. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzone ciastka smarować od płaskiej strony czekoladą, pozostawić do ostygnięcia, przełożyć kremem. Podawać natychmiast.
Smacznego :) 


9 komentarzy:

  1. Dziś właśnie przeglądałam przepis na nie i bardzo mnie zainteresowały.
    Rozkosznie wyglądają;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie, a ja uwielbiam wszytko co migdałowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe te ciasteczka, na pierwszy rzut oka podobne do makaronikow, ale przepis inny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzeczywiście wyglądają rozkosznie, takich ciasteczek jeszcze nie jadłam więc będę musiała wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne, uwielbiam tiramisu!

    OdpowiedzUsuń
  6. są fajne. chętnie takie zrobię.

    OdpowiedzUsuń