"Przepis ten znalazłyśmy w książce "Kuchania Polska". Oryginalnie piecze się go z jabłkami. My zrobiłyśmy go z jagodami. Jest wspaniały przez parę kolejnych dni:)".
Przepis na 16 porcji:
* 250 g masła lub masła roślinnego
* szklanka cukru pudru
* 4 jajka
* 2 szklanki mąki tortowej
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* jagody lub inne owoce
* cukier do posypania owoców
* tłuszcz do wysmarowania formy
Tłuszcz lekko rozgrzewamy, by był miękki, dodajemy cukier puder i ucieramy, dodając (po jednym) jajka. Do jednolitej, dokładnie utartej masy dodajemy, sypiąc przez sito, obie mąki i proszek do pieczenia, wyrabiamy ciasto. Większą część wykładamy na przygotowaną dużą tortownicę i wyrównujemy. Na tak przygotowanej powierzchni rozkładamy owoce, oprószamy cukrem, na wierzch kładziemy, za pomocą łyżki, pozostałą część ciasta. Wyrównujemy powierzchnię i od razu wkładamy do nagrzanego, ale niezbyt gorącego piekarnika. Pieczemy w temperaturze ok. 170 - 180 stopni przez 45 - 50 minut.
Zrumienione ciasto, z bokami lekko odstającymi od formy wyjmujemy i chłodzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto owinięte w folię i ustawione w chłodnym miejscu będzie aromatyczne i świeże nawet przez 3 dni:) Smacznego!
11 komentarzy:
cudna jest warstwa owoców
ciacho pysznie jagodowe! uwielbiam wszelkie ciasta z owocami. pozdrawiam:0
Najpierw ciasteczka teraz jagody, kusisz, oj kusisz:)
ciasto jak z cukierni! piękne;)
Wygląda świetnie! Z jagódkami, mniam!:)
aż ślinka cieknie - boskie te jagódki w środku:) pozdrowionka!
Pyszne ciacho:)
Dziękujemy za miłe komentarze:) Nie przestaniemy kusić, oj nie:P:) Buziaki!
Uwielbiam takie owocowe warstwy w ciastach. Zawsze wtedy dzielę swój kawałek na trzy i każdą kolejną zjadam osobno. Ciasto, owoce, ciasto. Pycha!
Pozdrawiam! :)
i te jagódki... pycha!
Wygląda przepysznie takie nadziane jagodami :)
Prześlij komentarz