Strony

wtorek, 27 lipca 2010

CROISSANTS

"Moja siostrzyczka wyjechała na wakacje (będę tęsknić :P)... Chwilowo nasz blog  prowadzę sama. Mam nadzieję, że dam sobie radę :).
Przed wyjazdem upiekła pyszne croissanty z czekoladą, którymi będą zajadać się z chłopakiem w samolocie :D. Najlepiej smakują kiedy są jeszcze cieplutkie...."

Justin



Składniki na około 14 mini-croissantów lub 7 normalnych:
  • 15 g masła
  • 5 g świeżych drożdży
  • 85 ml wody, o temperaturze 20ºC
  • 210 g mąki, typ 450
  • 4 g (niepełna łyżeczka) miałkiej soli
  • 30 g (2 łyżki) cukru
  • 1,5 łyżeczki mleka w proszku
  • 125 g masła o temperaturze pokojowej

Przepis i sposób robienia ciasta pochodzi ze strony: http://www.mojewypieki.blox.pl

Etap 1:
W rondelku roztopić 15 g masła. Drożdże pokruszyć do miseczki, wlać wodę i dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, cukier, mleko w proszku, roztopione masło i rozprowadzone wodą drożdże. Ciasto wyrabiać ręcznie, stopniowo zagarniając mąkę, aż składniki się połączą i ciasto będzie gładkie. Jeśli jest zbyt zwarte, dolać odrobinę więcej wody. Ciasto w misce przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 90 minut, do podwojenia objętości.


Etap 2:
Ciasto uderzyć pięścią, aby opadło i ulotnił się dwutlenek węgla, powstały podczas fermentacji. Miskę z ciastem przykryć folią i wstawić do lodówki na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość. Ponownie uderzyć pięścią, by opadło i wstawić do zamrażalnika na 30 minut.

Etap 3: 
Masło (125 g) włożyć do miseczki i utrzeć na gładką masę.

Etap 4:
Ciasto rozwałkować na prostokąt długości 3 razy większej niż szerokość. Połowę masła rozłożyć palcami na 2/3 długości ciasta i złożyć je jak list, 3 razy. Warto zostawić kilka milimetrów przerwy między masłem o brzegiem, by potem idealnie skleić ciasto (masło nie wypłynie na boki). Obrócić ciasto o 90º i ponownie rozwałkować, następnie znów złożyć jak list, tym razem jednak bez masła.
Złożone ciasto owinąć folią, wstawić do zamrażalnika na 30 minut, następnie do lodówki na 1 godzinę.

Etap 5:
Wszystkie czynności z etapu 4 powtórzyć od początku, zużywając pozostałą połowę masła. Następnie obrót i wałkowanie + składanie bez masła. Ciasto wstawić do zamrażalnika na 30 minut a następnie do lodówki na godzinę.
I to koniec przygotowywania ciasta. Po tym czasie (wszystko zajmuje 5,5 godziny), można już wykrajać rogaliki. Ja wkładam do lodówki na całą noc (może tak leżakować w lodówce 3 dni). 
 
Wykrajanie rogalików:
Ciasto (musi być zimne!) rozwałkowujemy na placek grubości 6 mm, wykroić trójkąty. Każdy trójkąt zrolować od podstawy w kierunku wierzchołka i nadać mu kształt rogalika.Uwaga: rogaliki zwijamy z początku bardziej luźno, potem ściśle.






Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub posypać mąką, rozłożyć na niej rogaliki. Do miseczki włożyć żółtko, dodać niewielką ilość wody i roztrzepać, posmarować croissanty. Pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. 
Nagrzać piekarnik do temperatury 220ºC. Croissanty ponownie posmarować żółtkiem i wstawić do piekarnika. Piec przez 5 minut w temperaturze 220ºC. Obniżyć temperaturę do 190ºC i piec dalej przez 10 minut.
Idealne z dżemem, na śniadanie lub podwieczorek.W naszym wydaniu croissanty są z czekoladą z dodatkiem orzechów.





10 komentarzy:

  1. ooo, a ja jestem na takie cuda zbyt leniwa póki co. :<

    OdpowiedzUsuń
  2. podziwiam :) wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie...;) mnie by się nie chciało robić ale zjeść owszem

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietny przepis na ciasto francuskie- skopiuje, jesli mozna?

    OdpowiedzUsuń
  5. Croissanty jak marzenie :) Pieknie Ci wyszly :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojej, jak pysznie wyglądają! Mogę chociaż jeden? Wspaniałe są!

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj wspaniałe! Łukasz zjadł większą połowę w samolocie;P Tęsknie:*

    OdpowiedzUsuń