Strony

wtorek, 27 lipca 2010

POPĘKANE CIASTECZKA CZEKOLADOWE


"Kolejny deszczowy dzień... Przyznam, że nie lubię kiedy cały czas pada. Wtedy najlepszym miejscem w domu jest kuchnia w której przebywamy wiele czasu (szczególnie w wakacje :) ). 
Dziś polecam popękane ciasteczka czekoladowe, które robi się bardzo szybko. Są bardzo chrupiące i mocno czekoladowe..:)"





Ciasteczka czekoladowe (ok. 20 szt)

* 160g mąki pszennej
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 20g gorzkiego kakao
* 130g miękkiego masła
* 70g cukru


Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao. Masło utrzeć w misce z cukrem na jasną masę, następnie cały czas miksując dosypywać mąkę z kakao, aż składniki dokładnie się połączą a masa będzie miała jednolity kolor. Z ciasta formować kulki o wadze ok. 18g i spłaszczać na grubość ok. 5 mm. Układać na przygotowanej blasze w odstępach ok. 3 cm (ciastka lekko urosną podczas pieczenia). Piec ok. 15 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu zostawić na blasze do wystygnięcia.
 

11 komentarzy:

  1. wyglądają mega czekoladowo!

    OdpowiedzUsuń
  2. już od jakiegoś czau myśle o tych ciastkach;D pięknie wyszły;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam czekoladowe ciacha! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. i ja piekłam te ciasteczka
    nie pamiętam tylko czy padał wtedy deszcz

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe ciasteczka.
    Musze je kiedyś upiec, mniam:) Częstuję sie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha, ciasteczka czekoladowe dobre na poprawe humoru ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudne te ciasteczka:) i czekoladowe... pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo fajne ciasteczka. Zrobiłam wczoraj. Masło, w zasadzie margarynę roztopiłam i ostudzoną ubijałam z cukrem. Potem dosypywałam powoli mąki z kakao. Na końcu mikser ledwo wyrabiał. Ciasto wyszło gęste, w sam raz do lepienia kuleczek, które spłaszczałam. Piekłam dłużej,jakieś pół godziny, może nawet 45 min. w temp. ok. 170 - 180 st. C. Ciastka wyszły kruchutkie, coś w rodzaju piegusków, dlatego zamierzam nast. razem dodać do nich bakalii. Przepis super! I bez jajek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przefantastyczne !
    szybko , łatwo i niesamowicie pysznie
    pozdraiwm

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasteczka są przewspaniałe!!!
    Upiekłam dla dzieciaków i niemal
    wszystkie sama wręcz zeżarłam!
    Ja dodałam garść orzechów włoskich posiekanych,pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasteczka są po prostu genialne! ;) Są proste w wykonaniu, i baaaardzo smaczne ;) Pyszniutkie do mleka! Wspaniały przepis:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń