"Kolejny deszczowy dzień... Przyznam, że nie lubię kiedy cały czas pada. Wtedy najlepszym miejscem w domu jest kuchnia w której przebywamy wiele czasu (szczególnie w wakacje :) ).
Dziś polecam popękane ciasteczka czekoladowe, które robi się bardzo szybko. Są bardzo chrupiące i mocno czekoladowe..:)"
Ciasteczka czekoladowe (ok. 20 szt)
* 160g mąki pszennej
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 20g gorzkiego kakao
* 130g miękkiego masła
* 70g cukru
Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao. Masło utrzeć w misce z cukrem na jasną masę, następnie cały czas miksując dosypywać mąkę z kakao, aż składniki dokładnie się połączą a masa będzie miała jednolity kolor. Z ciasta formować kulki o wadze ok. 18g i spłaszczać na grubość ok. 5 mm. Układać na przygotowanej blasze w odstępach ok. 3 cm (ciastka lekko urosną podczas pieczenia). Piec ok. 15 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu zostawić na blasze do wystygnięcia.
wyglądają mega czekoladowo!
OdpowiedzUsuńjuż od jakiegoś czau myśle o tych ciastkach;D pięknie wyszły;D
OdpowiedzUsuńUwielbiam czekoladowe ciacha! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńi ja piekłam te ciasteczka
OdpowiedzUsuńnie pamiętam tylko czy padał wtedy deszcz
Wspaniałe ciasteczka.
OdpowiedzUsuńMusze je kiedyś upiec, mniam:) Częstuję sie:)
Pycha, ciasteczka czekoladowe dobre na poprawe humoru ;)
OdpowiedzUsuńcudne te ciasteczka:) i czekoladowe... pycha!
OdpowiedzUsuńbardzo fajne ciasteczka. Zrobiłam wczoraj. Masło, w zasadzie margarynę roztopiłam i ostudzoną ubijałam z cukrem. Potem dosypywałam powoli mąki z kakao. Na końcu mikser ledwo wyrabiał. Ciasto wyszło gęste, w sam raz do lepienia kuleczek, które spłaszczałam. Piekłam dłużej,jakieś pół godziny, może nawet 45 min. w temp. ok. 170 - 180 st. C. Ciastka wyszły kruchutkie, coś w rodzaju piegusków, dlatego zamierzam nast. razem dodać do nich bakalii. Przepis super! I bez jajek :)
OdpowiedzUsuńPrzefantastyczne !
OdpowiedzUsuńszybko , łatwo i niesamowicie pysznie
pozdraiwm
Ciasteczka są przewspaniałe!!!
OdpowiedzUsuńUpiekłam dla dzieciaków i niemal
wszystkie sama wręcz zeżarłam!
Ja dodałam garść orzechów włoskich posiekanych,pycha!!!
Ciasteczka są po prostu genialne! ;) Są proste w wykonaniu, i baaaardzo smaczne ;) Pyszniutkie do mleka! Wspaniały przepis:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń