Strony

piątek, 30 lipca 2010

ROGALE MAŚLANE Z MAKIEM

"Jest to mój ulubiony przepis..:) Od dawna chciałam upiec rogaliki maślane, ponieważ bardzo je lubię, więc szukałam dobrego przepisu. I znalazłam już za pierwszym razem ! :)
Rogale są pyszne...
(to mało powiedziane) są nieziemskie...:D  . 
Najlepiej smakują same i z masełkiem. Z pewnością będę piekła te rogaliki nie raz...:D 
Bardzo Gorąco Polecam !!"





Maślane rogale (16 szt.):

* 500g mąki pszennej
* 2 łyżki miodu
* 5 łyżek ciepłej wody
* 30g drożdży świeżych
* 100ml mleka
* 50g masła
* 1 jajko
* 1/4 szklanki cukru
 

Na wierzch:
* 1 jajko
* mak
 
Wykonanie:

Wodę wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut. Masło rozpuścić, gorące zalać zimnym mlekiem, pozostawić do wystudzenia. Do drożdży dodać mąkę, cukier, miód, jajko i masło z mlekiem. Dokładnie wymieszać, przełożyć na oprószony mąką blat i wyrobić elastyczne, niezbyt zwarte ciasto.

Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (powinno podwoić objętość).

Podzielić na dwie części, rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 28 cm (w razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki). Oba placki podzielić na 8 trójkątów i zwijać w rogale zaczynając od podstawy.

Układać na przygotowanej blasze, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie smarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. 

Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni (piekłam z termoobiegiem).





13 komentarzy:

  1. Wspaniałe! Gdyby nie to, że za kilka godzin wyjeżdżam na wakacje, zaraz zabrałabym się za zagniatanie ciasta:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają tak cudownie puchato :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniale rogale! i na pewno pyszne:) do tego kubek mleka i jest super jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne! Przydałyby się jutro na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Są cudownie wręcz puchate!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne te rogaliczki. Zjadłabym na śniadanko z masełkiem i dżemem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. takich jeszcze nie robiłam, a przepis wydaje się być świetny;DD zapiszę sobie;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj tak, zgadzam się...nie ma niczego lepszego od maślanych rogalików!

    OdpowiedzUsuń
  9. do tego.. cieniutka warstwa masła i duża łyżeczka dżemu!

    OdpowiedzUsuń
  10. Do rogalików potrzebna jest najzwyklejsza mąka pszenna jaką na co dzień używamy...:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Rogale, to Ci powiem, że istne dzieło sztuki;P

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłam te rogaliki, niebo w gębie!! Takie delikatne jak chmurka ;D
    Przepis już dodany do zakładek i dodatkowo zapisany w zeszycie ;) A tam zapisuje tylko sprawdzone i warte powtórzenia przepisy, dziękuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. jutro z rana zabieram się za pieczenie:) p.s. świetny blog! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń