"Moja mama zaprosiła gości, więc trzeba było coś upiec..:) Było ciężko znaleźć jakiś przepis w naszym wielkim segregatorze (ok. 800 przepisów).
Wszystkie wydawały się pyszne...:D
Wybrałam dwukolorowe ciasto z bananami i orzechami. Banany to moje ulubione owoce, w połączeniu z orzechami i czekoladowym spodem ciasto wyszło świetne, ze specyficznym smakiem jaki dają banany....Gorąco Polecam"
Składniki na ciasto:
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanili
- 1 1/2 szklanki zmiksowanych, bardzo dojrzałych bananów, około 3 duże
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanili
- 1 1/2 szklanki zmiksowanych, bardzo dojrzałych bananów, około 3 duże
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/4 szklanki gorzkiego kakao
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich( 100g)
- szczypta soli
- 1/4 szklanki gorzkiego kakao
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich( 100g)
Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 st C. Blachę o wymiarach 20 na 20 cm smarujemy masłem. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajko i wanilię i dobrze ubijamy.
Dodajemy zmiksowane banany i mieszamy. Dodajemy mąkę, dobrze mieszamy i dzielimy masę na 2 równe części. Do jednej dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy do przygotowanej blachy, na to rozsypujemy posiekane orzechy po czym delikatnie przykrywamy jasną masą. Pieczemy 25 min, koniecznie sprawdzając patyczkiem (prawdopodobnie czas ten będzie dłuższy, ja piekłam 40 minut). Przestudzić na siateczce i pokroić na kwadraty.
Dobry wybór:) To ciasto jest pyszne, robiłam kilka razy:) Bardzo fajnie u Ciebie wygląda:)
OdpowiedzUsuńOj, to musi smakować ! Mniam :)
OdpowiedzUsuńOj, siostra zaskajujesz... Już żałuję, że nie jestem w Polsce...:D
OdpowiedzUsuńP.S.: Jakich gości?:):P
ciekawa propozycja
OdpowiedzUsuńBananowe ciasta są niesamowite, ale z dwukolorowym spotykam się po raz pierwszy! Wygląda ślicznie...
OdpowiedzUsuńkakaowo bananowe połączenia zawsze są smaczne:-)
OdpowiedzUsuńBanany to jedne z moich ulubionych owoców. A dwukolorowość wygląda bardzo smakowicie. ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
banany i kakao... to musi być coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńRobiłam już kiedyś to ciasto :) Jest pyszne i ładnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! jestem zielona w kuchni a wyszło mi za pierwszym razem :) musiałam tylko dłużej piec
OdpowiedzUsuńCiasto wygladna smakowicie. Mam tylko jedno pytanie: ile dac masla? Jako, ze kostki bywaja o roznej gramaturze.
OdpowiedzUsuńAnonimowy: ok. 125g masła powinno wystarczyć :)
OdpowiedzUsuńDziekuje. Ciasto wyszlo pyszne. Tez pieklam ciut dluzej.
OdpowiedzUsuń