"Uh... W końcu coś upiekłyśmy... Po ostatnich imieninach wszyscy mieli dość słodkiego...:) Dlatego zaproponowałyśmy lekkie ciasto drożdżowe z różnymi nadzieniami: śliwkowym, serowym, oraz makowym... było jeszcze z marmoladą jabłkową, ale nie zdążyłyśmy sfotografować, z wiadomych powodów... :)"
Składniki:
* 1 szklanka mleka
* 3 łyżki cukru
* 5 dag drożdży
* 2-3 jajka
* 2-3 łyżki oliwy
Drożdże rozrobić z 3 łyżkami cukru i mlekiem. Następnie wymieszać mąkę, jajka, oliwę oraz mleko (z rozrobionym cukrem i drożdżami). Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie. Odstawić do podwojenia objętości. Wyłożyć ciasto na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i posypaną mąką. Pozostawić jeszcze na ok. 30 minut by znowu troszkę wyrosło. Na ciasto ułożyć śliwki lub ser (według własnego uznania). Piec w temperaturze 200 stopni ok. 20 minut. Posypać cukrem pudrem.
Nadzienie:
- ser:
|
|
Można dodać 3 – 5 dkg zmielonych orzechów lub obranych, zmielonych migdałów i 3 dkg opłukanych rodzynek.
Jeżeli przeznaczamy naszą masę na wierzch placków drożdżowych to należy wymieszać ją z pianą z białek oddzielonych od żółtek.
lub
- śliwki (świeże, z kompotu itp...)
- marmolada jabłkowa
- mak (gotowy)
Kruszonka - składniki: - 1/2 kostki masła- 1 szklanka mąki- 1/2 szklanki cukru- 1 op. cukru wanilinowego Masło rozpuścić (ja to robię w mikrofalówce), wsypać mąkę i cukier, wymieszać łyżeczką. W razie potrzeby dodać jeszcze trochę mąki. Posypać ciasto i piec. :)
4 komentarze:
to ja się piszę na to makowe :)
Dziękuję za wspaniały przepis!! Mój maluch był zachwycony!! Uwielbia drożdżowe z owocami i kruszonką! Napewno wypróbuję pozostałe przepisy, w pierwszej kolejności bajgle z cynamonem i rodzynkami :) Pozdrawiam Ola
Chodzi zapewne o 0,5 KG mąki ? ;)
tak o 0,5kg :) Już poprawiamy nasze przeoczenie :)
Prześlij komentarz