"Sezon na jagody czas zacząć! Dziś proponujemy Wam pancakes'y. Nigdy wcześniej nie robiłyśmy ich z jagodami, a są takie pyszne! Wasze dzieci będą zachwycone. Ja polałam je musem truskawkowym i posypałam je dodatkowo jagodami. Może nie wygląda to zachwycająco, ale smakuje super!"
Składniki na około 12 pancakes:
- ok.: 3/4 szklanki mąki pszennej (ja dodałam jeszcze łyżkę, bo ciasto było za rzadkie);
- 1 szklanka (250 ml) maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- pół czubatej łyżeczki sody oczyszczonej
- pół czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki jasnego brązowego cukru
- 2 łyżki oleju
- ok. 3/4 szklanki borówek (możecie dać mniej)
Do naczynia wsypać mąkę, cukier, proszek, sodę, cynamon, wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać roztrzepane jajko, maślankę, skórkę z cytryny, olej, wmieszać pokrojone banany i kawałki ananasów. Zawartość naczyń połączyć, wymieszać.
Smażyć na nieprzywierającej patelni(na minimalnej ilości oleju). Przewracać na drugą stronę gdy na powierzchni pancakes'a pokażą się pęcherzyki powietrza, smażyć do koloru brązowego.
3 komentarze:
z tym musem wyglądają obłędnie :)
wygladaja przepieknie z tym truskawkowym musem! i pysznie! pozdrawiam :)
robię bardzo podobne placki, pyszne są!
Prześlij komentarz