"Przepis, który dłuuugo czekał na realizację...;)
Szarlotka jest przepyszna - mocno czekoladowa. Waniliowy budyń i czekolada to wspaniałe połączenie, a z dodatkiem jabłek i nutą cynamonową jest nieziemska!
Ułatwiłyśmy sobie troszkę zadanie:) i nie obierałyśmy specjalnie jabłek. Użyłyśmy gotowej konfitury jabłkowej, którą mama robi co roku (po kilka słoiczków). Dodałyśmy do niej łyżeczkę cynamonu.
Myślę, że fajnie pasował by do tego również kokos (wymieszać z jabłkami ok. 2-3 łyżek grubych wiórek kokosu).
Składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 4 czubate łyżki kakao
- 1 szklanka cukru light muscovado (ja dodałam cukier zwykły)
- 4 żółtka
- 1 kostka margaryny
- pół kostki masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiać do miski, wsypać kakao, proszek oraz cukier i dobrze wymieszać. Masło i margarynę pokroić w kostki, a następnie włożyć do miski. Zagniatać ręcznie (lub w robocie) do momentu, gdy wszystko zacznie przypominać spore okruchy chleba. Wówczas stopniowo wlewać żółtka, cały czas zagniatając, aż ciasto stanie się jednolite i spójne. Uformować wałek, po czym przekroić na 2/3 długości. Mniejszy kawałek zawinąć w folię i schować do zamrażarki. Resztą wylepić dno wysmarowanej masłem formy (u mnie prostokątna: 23x34). Wstawić do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
Składniki na nadzienie:
My użyłyśmy konfitury jabłkowej ok. 1,5l słoiczek. Dodałyśmy do niej ok. 2 łyżeczki cynamonu, wymieszałyśmy i wyłożyłyśmy na ciasto. Posypałyśmy bułką tartą i na to wyłożyłyśmy budyń.
W oryginalnym przepisie nadzienie wyglądało tak:
- ok. kilograma obranych i pokrojonych na ćwiartki jabłek
- 2-3 łyżki semoliny (ew. bułki tartej)
Budyń:
- 2 budynie waniliowe z cukrem
- 500ml + 250ml mleka
Zagotować 500ml mleka, a w pozostałych 250ml rozpuścić budynie (jeśli trzeba, dodać cukier). Ugotować budyń. Ćwiartki jabłek pokroić w średniej grubości talarki. Ułożyć je w formie ze schłodzonym ciastem, posypać semoliną, a następnie zalać budyniem. Z zamrażarki wyjąć mniejszy kawałek ciasta i zetrzeć na tarce o małych oczkach, tworząc wierzch ciasta. Piec w 180°C przez ok. 45-50 min. Sprawdzić patyczkiem. Smacznego!
Wygląda swietnie! Niedługo czas na wypieki jabłkowe, więc zapisuje do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńPyszne zdjecia:)
;D niedawno robiłam taką samą;) pyszna
OdpowiedzUsuńczekoladowa szarlota? mrr, musi być bardzo dobra :)
OdpowiedzUsuńRaz tylko robiłam czekoladową szarlotkę ale pamiętam, że bardzo nam smakowała:)
OdpowiedzUsuńCzekoladowo-budyniowo i jeszcze jabłkowo-musi być pysznie.
OdpowiedzUsuńAleż apetycznie wygląda ;) Zapisuję koniecznie do wypróbowania, bo nigdy nie jadłam szarlotki połączonej z budyniem i czekoladą :)
OdpowiedzUsuńkusi wyglądem! ;)
OdpowiedzUsuńależ piękna!
OdpowiedzUsuńkokos, budyń, jabłka i cynamon. zestaw dla mnie idealny ;]
przepis zapisuje, bo szarlotka wygląda bosko (:
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńSzarlotka z budyniem miała u Nas debiut rok temu na imieninach mojej Mamy. Pamiętam, że wszystkim przypadło do gustu takie połączenie.
OdpowiedzUsuńZnam wiele przepisów na ciasta z jabłkami, ale ten to prawdziwe olśnienie - już zapisałam. To połączenie musi być przepyszne!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
mmmm.. fajny pomysł z tymi warstwami!:)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda.... takiej jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńdrukuję właśnie przepis :) Sezon jabłkowy rozpoczęty a ja szarlotki kocham, więc już bieram przepisy na ich użycie :)
OdpowiedzUsuńcudowna !
OdpowiedzUsuńpysznosci:) wyglada bardzo kuszaco:)
OdpowiedzUsuńpodobają mi się jej kolory :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciasto!
OdpowiedzUsuńUpiekłam, mimo iż miałam blachę w tym samym wymiarze masa budyniowa wyszła cieniutka, następnym razem podwoję jej ilość. Użyłam jabłek pokrojonych w kostkę. Wyszło bardzo smaczne, ale z konfiturą jabłkową byłoby chyba jeszcze lepsze. Warto upiec!!!
OdpowiedzUsuńmam pytanie czy budyn na nadzienie jablkowe wlac gorace czy zimne?
OdpowiedzUsuńslodkie wypiei: Mozna wlać goracy budyń, lepiej będzie się rozsmarowywać na cieście. Możesz odczekać chwilkę przed dodaniem kruszonki na górę ciasta :).
OdpowiedzUsuńa powiedz mi czy budyn pod wplywem ciepla w piekarniku sie nie rozleci? bo w przepisie widze ze nie dodajesz zadnego masla ani maki...
OdpowiedzUsuńNie rozleci się, bo w sładzie budyniu jest mąka ziemniaczana, więc sam w sobie budyń jest gęsty. Po upieczeniu będzie jeszcze gęstszy:). Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńdzieki za odpowiedz.pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńpowiedz mi czy ta konfiture to uzylas prazone jablka ze sloika czy jakies inne?
OdpowiedzUsuńUżyłam jabłek ze słoika, które robiła moja mama. Jabłka obrane i pokrojone na dość duże kawałki wymieszane z cukrem były gotowane, aż zrobi się taki mus jabłkowy
OdpowiedzUsuńa powiedz czy takie jablka prazone ze sloika jak kupie beda ok?
OdpowiedzUsuńJasne, że będę ok :)
OdpowiedzUsuńbyło smacznie ^_^ ale następnym razem zamienię jabłka na banany, zobaczymy czy będzie tak samo pyszne :-)
OdpowiedzUsuń