Strony

niedziela, 29 sierpnia 2010

SZARLOTKA CZEKOLADOWO -BUDYNIOWA

"Przepis, który dłuuugo czekał na realizację...;) 
Szarlotka jest przepyszna - mocno czekoladowa. Waniliowy budyń i czekolada to wspaniałe połączenie, a z dodatkiem jabłek i nutą cynamonową jest nieziemska! 
Ułatwiłyśmy sobie troszkę zadanie:) i nie obierałyśmy specjalnie jabłek. Użyłyśmy gotowej konfitury jabłkowej, którą mama robi co roku (po kilka słoiczków). Dodałyśmy do niej łyżeczkę cynamonu. 
Myślę, że fajnie pasował by do tego również kokos  (wymieszać z jabłkami ok. 2-3 łyżek grubych wiórek kokosu).


Składniki na ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 1 szklanka  cukru light muscovado (ja dodałam cukier zwykły)
  • 4 żółtka
  • 1 kostka margaryny
  • pół kostki masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiać do miski, wsypać kakao, proszek oraz cukier i dobrze wymieszać. Masło i margarynę pokroić w kostki, a następnie włożyć do miski. Zagniatać ręcznie (lub w robocie) do momentu, gdy wszystko zacznie przypominać spore okruchy chleba. Wówczas stopniowo wlewać żółtka, cały czas zagniatając, aż ciasto stanie się jednolite i spójne. Uformować wałek, po czym przekroić na 2/3 długości. Mniejszy kawałek zawinąć w folię i schować do zamrażarki. Resztą wylepić dno wysmarowanej masłem formy (u mnie prostokątna: 23x34). Wstawić do lodówki na czas przygotowania nadzienia.

Składniki na nadzienie:

My użyłyśmy konfitury jabłkowej ok. 1,5l słoiczek. Dodałyśmy do niej ok. 2 łyżeczki cynamonu, wymieszałyśmy i wyłożyłyśmy na ciasto. Posypałyśmy bułką tartą i na to wyłożyłyśmy budyń.

W oryginalnym przepisie nadzienie wyglądało tak:
  • ok. kilograma obranych i pokrojonych na ćwiartki jabłek
  • 2-3 łyżki semoliny (ew. bułki tartej)

Budyń:
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 500ml + 250ml mleka
Zagotować 500ml mleka, a w pozostałych 250ml rozpuścić budynie (jeśli trzeba, dodać cukier). Ugotować budyń. Ćwiartki jabłek pokroić w średniej grubości talarki. Ułożyć je w formie ze schłodzonym ciastem, posypać semoliną, a następnie zalać budyniem. Z zamrażarki wyjąć mniejszy kawałek ciasta i zetrzeć na tarce o małych oczkach, tworząc wierzch ciasta. Piec w 180°C przez ok. 45-50 min. Sprawdzić patyczkiem. Smacznego!

30 komentarzy:

  1. Wygląda swietnie! Niedługo czas na wypieki jabłkowe, więc zapisuje do wypróbowania :)
    Pyszne zdjecia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ;D niedawno robiłam taką samą;) pyszna

    OdpowiedzUsuń
  3. czekoladowa szarlota? mrr, musi być bardzo dobra :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Raz tylko robiłam czekoladową szarlotkę ale pamiętam, że bardzo nam smakowała:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czekoladowo-budyniowo i jeszcze jabłkowo-musi być pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ apetycznie wygląda ;) Zapisuję koniecznie do wypróbowania, bo nigdy nie jadłam szarlotki połączonej z budyniem i czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ależ piękna!
    kokos, budyń, jabłka i cynamon. zestaw dla mnie idealny ;]

    OdpowiedzUsuń
  8. przepis zapisuje, bo szarlotka wygląda bosko (:

    OdpowiedzUsuń
  9. Szarlotka z budyniem miała u Nas debiut rok temu na imieninach mojej Mamy. Pamiętam, że wszystkim przypadło do gustu takie połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Znam wiele przepisów na ciasta z jabłkami, ale ten to prawdziwe olśnienie - już zapisałam. To połączenie musi być przepyszne!!!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. mmmm.. fajny pomysł z tymi warstwami!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. pięknie wygląda.... takiej jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  13. drukuję właśnie przepis :) Sezon jabłkowy rozpoczęty a ja szarlotki kocham, więc już bieram przepisy na ich użycie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. pysznosci:) wyglada bardzo kuszaco:)

    OdpowiedzUsuń
  15. podobają mi się jej kolory :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Upiekłam, mimo iż miałam blachę w tym samym wymiarze masa budyniowa wyszła cieniutka, następnym razem podwoję jej ilość. Użyłam jabłek pokrojonych w kostkę. Wyszło bardzo smaczne, ale z konfiturą jabłkową byłoby chyba jeszcze lepsze. Warto upiec!!!

    OdpowiedzUsuń
  17. mam pytanie czy budyn na nadzienie jablkowe wlac gorace czy zimne?

    OdpowiedzUsuń
  18. slodkie wypiei: Mozna wlać goracy budyń, lepiej będzie się rozsmarowywać na cieście. Możesz odczekać chwilkę przed dodaniem kruszonki na górę ciasta :).

    OdpowiedzUsuń
  19. a powiedz mi czy budyn pod wplywem ciepla w piekarniku sie nie rozleci? bo w przepisie widze ze nie dodajesz zadnego masla ani maki...

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie rozleci się, bo w sładzie budyniu jest mąka ziemniaczana, więc sam w sobie budyń jest gęsty. Po upieczeniu będzie jeszcze gęstszy:). Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  21. dzieki za odpowiedz.pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  22. powiedz mi czy ta konfiture to uzylas prazone jablka ze sloika czy jakies inne?

    OdpowiedzUsuń
  23. Użyłam jabłek ze słoika, które robiła moja mama. Jabłka obrane i pokrojone na dość duże kawałki wymieszane z cukrem były gotowane, aż zrobi się taki mus jabłkowy

    OdpowiedzUsuń
  24. a powiedz czy takie jablka prazone ze sloika jak kupie beda ok?

    OdpowiedzUsuń
  25. było smacznie ^_^ ale następnym razem zamienię jabłka na banany, zobaczymy czy będzie tak samo pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń