Strony

czwartek, 26 sierpnia 2010

SŁODKIE BUŁECZKI ORKISZOWE

"Od kilku dni miałyśmy wielką ochotę zjeść dobrą drożdżówkę :)... 

Przypadkiem siostra włączyła program "Rewolucja na talerzu" w którym to prowadzące zaproponowały właśnie słodkie bułeczki z mąki orkiszowej. 

Od razu zabrałyśmy się za pieczenie.
Wyszły fantastycznie! Są delikatnie słodkie, do tego mieszanka suszonych owoców...Mniam..:)
Gorąco Polecamy !"




Składniki na ok. 11 bułeczek:

- 3 szklanki mąki orkiszowej typ 1850
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 i ¼ szklanki ciepłego mleka (użyłyśmy 1 szkl.)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 szklanka owoców suszonych z grubsza posiekanych (
śliwek,fig, daktyli, moreli, rodzynek) - my dałyśmy tylko śliwki,

Wykonanie:
Pokroić owoce. Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól, miód i owoce. Dolać szklankę mleka i wymieszać ciasto, a następnie wyrobić je  ręcznie, oceniając czy jeszcze trzeba dolać mleka. Dodać oliwę i ponownie wyrobić ciasto. Powinno być miękkie, elastyczne, nie klejące się do rąk. Przykryć miskę folią i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Potem podzielić ciasto na równe części i uformować bułeczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do wypieków i odstawić na kolejne pół godziny. Piec przez pół godziny w 180ºC. Podajemy z kefirem.

tradycyjna słodka bułka 300 ma kcal, nasza wersja 130



....................................................................................................................................

 

"Zdrowotne właściwości orkiszu"

 

 Mąka Orkiszowa
Mąka orkiszowa to nie tylko bogactwo smaku i aromatu, ale również wartości odżywcze

Charakterystyka
Zmniejszenie popularności ziarna orkiszu wyszło mu na dobre, nie zdążył on bowiem przejść popularnego w dzisiejszych czasach ulepszania. Dzięki temu jest on bardziej ceniony niż ziarno pszenicy zwyczajnej:


  • badania przeprowadzone w Polsce wykazały, że ma o ok. 30 – 47% więcej białka.
  • jest bogatszym źródłem błonnika pokarmowego
  • występuje w niej łatwiej przyswajalny gluten w większej ilości
  • zawiera więcej cynku, miedzi i selenu, a także witamin A, E i D
  • aktywność witaminy E jest o 1/3 większa niż z pszenicy zwyczajnej
  • zawiera znaczne ilości kwasu krzemowego, korzystnie wpływając na wygląd włosów, skóry i paznokci oraz na zdolność zapamiętywania
  • wśród kwasów tłuszczowych dominuje w niej kwas linolenowy, który korzystnie wpływa na nasz organizm
  • charakteryzuje się wyższym stopniem strawności i jakości biologicznej
  • tłuszcz orkiszu zawiera więcej fitosteroli, dzięki którym obniża poziom cholesterolu we krwi

Zastosowanie
Zastosowanie mąki orkiszowej pozwala uzyskać intensywny aromat pieczywa i innych wypieków. Mąka ta świetnie nadaje się do naleśników, na zacierki, do zagęszczania sosów, wyrobu klusek i pierogów.

Źródło: Delima

17 komentarzy:

  1. Domowe i smaczniutkie:)
    pzodrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja je zrobiłam wczoraj, niestety nie wyszły, w ogóle nie wyrosły i są dość ciężkie, hmmm..może takie miały być? miałam nadzieję że będą mieć fakturę podobną do chleba orkiszowego, będę szukać dalej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, a ja jutro się miałam zabrać za coś orkiszowego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekne te bułeczki i zapewne przepyszne, no jak słodkie to muszą być pyszne;)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. patka.z : Nam bułeczki ładnie wyrosły, ale ciasto rosło troszkę dłużej niż w przepisie. Bułeczki nie są tak puszyste jak normalne, z racji tego że w przepisie jest mąka orkiszowa :)

    mania179 : To koniecznie zrób bułeczki :D

    majana: Masz całkowitą rację bułeczki są bardzo dobre :D

    OdpowiedzUsuń
  6. kolejne pyszne domowe wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam mniam
    rewelacyjnie się prezentują !

    OdpowiedzUsuń
  8. Też widziałam ten odcinek "Rewolucji na talerzu". Przepis od razu przypadł mi do gustu. Koniecznie muszę go wypróbować. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Słuchajcie dziewczyny, mam rozumieć, że wszystkich owoców po szklance, czyli w sumie 4 szklanki owoców suszonych? czy ogólnie różnych owoców w sumie 1 szklanka? Zrobiłam zakupy i jutro zabieram się za pieczenie, o ile podpowiecie mi co z tymi owocami :) Liczę na szybka odpowiedź :)

    Pozdrawiam smacznie
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie, jedna szklanka w sumie:)4 szklanki to za dużo by było:) Pozdrawiamy i przepraszamy, że dopiero teraz odpisujemy:)

    OdpowiedzUsuń
  11. A ile powinna ważyć jedna bułeczka, tzn. ile kalorii jest w 100 g, czy ktoś wie?

    OdpowiedzUsuń
  12. Szczerze mówiąc to nie mamy pojęcia ile ma kcal w 100g. Jeśli podzielisz sobie ciasto na bułeczki mniej więcej po równo to 1 bułeczka ma ok.130 kcal :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ile bułeczek otrzymujemy z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  14. Z tej ilości składników wychodzi ok. 11 bułeczek

    OdpowiedzUsuń
  15. mi w ogóle nie wyrosły :( drożdże miały dobrą datę przydatności.. a mimo to... :(
    może jednak lepiej używać zwykłych drożdży? ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Anonimowy: My wolimy używać drożdży świeżych, bo przy drożdżach w proszku ciasto musi dłużej się "ruszać". Można oczywiście zamiast drożdzy w proszku dać 20g świezych wtedy powinny na 100% wyrosnąć :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Robiłam dzisiaj te bułeczki i po dodaniu takiej ilości mleka wyszło mi strasznie rzadkie, musiałam dwa razy tyle mąki dodać.

    OdpowiedzUsuń