"Od kilku dni miałyśmy wielką ochotę zjeść dobrą drożdżówkę :)...
Przypadkiem siostra włączyła program "Rewolucja na talerzu" w którym to prowadzące zaproponowały właśnie słodkie bułeczki z mąki orkiszowej.
Od razu zabrałyśmy się za pieczenie.
Wyszły fantastycznie! Są delikatnie słodkie, do tego mieszanka suszonych owoców...Mniam..:)
Gorąco Polecamy !"
Składniki na ok. 11 bułeczek:
- 3 szklanki mąki orkiszowej typ 1850
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 i ¼ szklanki ciepłego mleka (użyłyśmy 1 szkl.)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 szklanka owoców suszonych z grubsza posiekanych (śliwek,fig, daktyli, moreli, rodzynek) - my dałyśmy tylko śliwki,
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 i ¼ szklanki ciepłego mleka (użyłyśmy 1 szkl.)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 szklanka owoców suszonych z grubsza posiekanych (śliwek,fig, daktyli, moreli, rodzynek) - my dałyśmy tylko śliwki,
Wykonanie:
Pokroić owoce. Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól, miód i owoce. Dolać szklankę mleka i wymieszać ciasto, a następnie wyrobić je ręcznie, oceniając czy jeszcze trzeba dolać mleka. Dodać oliwę i ponownie wyrobić ciasto. Powinno być miękkie, elastyczne, nie klejące się do rąk. Przykryć miskę folią i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Potem podzielić ciasto na równe części i uformować bułeczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do wypieków i odstawić na kolejne pół godziny. Piec przez pół godziny w 180ºC. Podajemy z kefirem.
tradycyjna słodka bułka 300 ma kcal, nasza wersja 130
....................................................................................................................................
"Zdrowotne właściwości orkiszu"
Mąka Orkiszowa
Mąka orkiszowa to nie tylko bogactwo smaku i aromatu, ale również wartości odżywcze
Charakterystyka
Zmniejszenie popularności ziarna orkiszu wyszło mu na dobre, nie zdążył on bowiem przejść popularnego w dzisiejszych czasach ulepszania. Dzięki temu jest on bardziej ceniony niż ziarno pszenicy zwyczajnej:
- badania przeprowadzone w Polsce wykazały, że ma o ok. 30 – 47% więcej białka.
- jest bogatszym źródłem błonnika pokarmowego
- występuje w niej łatwiej przyswajalny gluten w większej ilości
- zawiera więcej cynku, miedzi i selenu, a także witamin A, E i D
- aktywność witaminy E jest o 1/3 większa niż z pszenicy zwyczajnej
- zawiera znaczne ilości kwasu krzemowego, korzystnie wpływając na wygląd włosów, skóry i paznokci oraz na zdolność zapamiętywania
- wśród kwasów tłuszczowych dominuje w niej kwas linolenowy, który korzystnie wpływa na nasz organizm
- charakteryzuje się wyższym stopniem strawności i jakości biologicznej
- tłuszcz orkiszu zawiera więcej fitosteroli, dzięki którym obniża poziom cholesterolu we krwi
Zastosowanie
Zastosowanie mąki orkiszowej pozwala uzyskać intensywny aromat pieczywa i innych wypieków. Mąka ta świetnie nadaje się do naleśników, na zacierki, do zagęszczania sosów, wyrobu klusek i pierogów.
Zastosowanie mąki orkiszowej pozwala uzyskać intensywny aromat pieczywa i innych wypieków. Mąka ta świetnie nadaje się do naleśników, na zacierki, do zagęszczania sosów, wyrobu klusek i pierogów.
Źródło: Delima
Domowe i smaczniutkie:)
OdpowiedzUsuńpzodrawiam
Ja je zrobiłam wczoraj, niestety nie wyszły, w ogóle nie wyrosły i są dość ciężkie, hmmm..może takie miały być? miałam nadzieję że będą mieć fakturę podobną do chleba orkiszowego, będę szukać dalej:)
OdpowiedzUsuńO, a ja jutro się miałam zabrać za coś orkiszowego :)
OdpowiedzUsuńPiekne te bułeczki i zapewne przepyszne, no jak słodkie to muszą być pyszne;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
patka.z : Nam bułeczki ładnie wyrosły, ale ciasto rosło troszkę dłużej niż w przepisie. Bułeczki nie są tak puszyste jak normalne, z racji tego że w przepisie jest mąka orkiszowa :)
OdpowiedzUsuńmania179 : To koniecznie zrób bułeczki :D
majana: Masz całkowitą rację bułeczki są bardzo dobre :D
kolejne pyszne domowe wypieki!
OdpowiedzUsuńmniam mniam
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie się prezentują !
Też widziałam ten odcinek "Rewolucji na talerzu". Przepis od razu przypadł mi do gustu. Koniecznie muszę go wypróbować. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSłuchajcie dziewczyny, mam rozumieć, że wszystkich owoców po szklance, czyli w sumie 4 szklanki owoców suszonych? czy ogólnie różnych owoców w sumie 1 szklanka? Zrobiłam zakupy i jutro zabieram się za pieczenie, o ile podpowiecie mi co z tymi owocami :) Liczę na szybka odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam smacznie
Agnieszka
Nie, jedna szklanka w sumie:)4 szklanki to za dużo by było:) Pozdrawiamy i przepraszamy, że dopiero teraz odpisujemy:)
OdpowiedzUsuńA ile powinna ważyć jedna bułeczka, tzn. ile kalorii jest w 100 g, czy ktoś wie?
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc to nie mamy pojęcia ile ma kcal w 100g. Jeśli podzielisz sobie ciasto na bułeczki mniej więcej po równo to 1 bułeczka ma ok.130 kcal :)
OdpowiedzUsuńIle bułeczek otrzymujemy z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńZ tej ilości składników wychodzi ok. 11 bułeczek
OdpowiedzUsuńmi w ogóle nie wyrosły :( drożdże miały dobrą datę przydatności.. a mimo to... :(
OdpowiedzUsuńmoże jednak lepiej używać zwykłych drożdży? ;)
Anonimowy: My wolimy używać drożdży świeżych, bo przy drożdżach w proszku ciasto musi dłużej się "ruszać". Można oczywiście zamiast drożdzy w proszku dać 20g świezych wtedy powinny na 100% wyrosnąć :)
OdpowiedzUsuńRobiłam dzisiaj te bułeczki i po dodaniu takiej ilości mleka wyszło mi strasznie rzadkie, musiałam dwa razy tyle mąki dodać.
OdpowiedzUsuń