"Przepis na ten sernik pochodzi z programu "Rewolucja na talerzu" w którym prowadzące przedstawiają tzw.: "odchudzone przepisy":)
Zrobiłam go, bo lubię właśnie takie serniki - bez żadnych dodatków. Dodałam skórkę i sok z cytryny bo nie miałam laski wanilii. Zamiast białego cukru użyłam miodu:)
Przed podaniem sernik polałam musem truskawkowym! Naprawdę polecam:)"
Przepis:
- 800 g twarogu śmietankowego (4% tłuszczu)
- 3 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 1 laska wanilii
- truskawki
Rozkroić laskę wanilii, wyjąć ziarenka i dodać do twarogu. Dodać cukier i zmiksować. Stale miksując kolejno dodawać po jednym jajku. Wyłożyć formę papierem do pieczenia wlać masę serową. Formę wypełnioną ciastem zakryć folią aluminiową. Postawić na blasze do pieczenia, na którą należy wlać wrzątek. Piec 60 minut w 180*. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i nie otwierając go pozostawić w nim ciasto na kolejne 15 minut. Robimy to po to by ciasto nam nie opadło.
Uchylić drzwiczki piekarnika i odczekać kolejne 15 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i nie wyjmując go z formy wystudzić. Gdy jest chłodne wstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki.
porcja tradycyjnego sernika 350 kcal, naszej wersji 150 kcal
Bardzo mi się ten sernik podoba :)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis, jeszcze nigdy nie piekłam sernika w kąpieli wodnej (ani niczego innego)
OdpowiedzUsuńmam małe pytanie: jak głęboko powinna być zanurzona forma w wodzie? na 1, 2 cm, więcej?
wygląda rewelacyjnie i jeszcze ta świetna metoda przygotowywania;D
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńKAŚ: Wody powinno być tak połowę blaszki, na którą dasz formę z serem. Ok 1 cm.
OdpowiedzUsuńdziękuję, na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńjakoś się boję tych serników pieczonych w kąpieli wodnej. Może kiedyś się przekonam (:
OdpowiedzUsuńwyglada bardzo pieknie:) i na pewno smakuje wybornie:)
OdpowiedzUsuńtez przymierzam sie do wyprobowania tego przepisu, pozdrawiam:)
oo ciekawy :)
OdpowiedzUsuńbajeczny. z wyglądu, ale za pewne smak jest jeszcze bardziej zbliża do nieba. niczym delikatna chmurka rozpływa się w ustach, stając się smaczniejszym z każdym kolejnym kęsem. mam rację? na pewno ją mam!
OdpowiedzUsuńtakiego jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńśliczny :)
ale pysznie..
OdpowiedzUsuńa mnie się wydawało, że akurat w sernikach cukru nie można zastąpic miodem. a jednak..
Karmel: w 100% masz rację, lepiej bym tego nie sformułowała!
OdpowiedzUsuńDanusia: Nie ma się czego bać! Spróbuj! Warto dla takiego smaku:)
Asieja: Też tak myślała, dopóki nie spróbowałam:)
smakowicie wygląda !
OdpowiedzUsuńogladałam ten odcinek ;) bardzo spodobał mi sie ten sernik ;) głownie przez ta jego dietetycznosc
OdpowiedzUsuńpiękny serniki mogłabym jeść i jeść;)
OdpowiedzUsuńZapisuję! Cudownie wygląda, zrobię sobie z chudego sera ;DD
OdpowiedzUsuńA to ser nie mielony??
OdpowiedzUsuńBeata: Ser musimy być zmielony tak jak do normalnych serników :) My użyłyśmy gotowego twarogu na serniki z Piątnicy.
OdpowiedzUsuńJa piekłam 2 razy i zawsze mi podszedł wodą pomimo że obłożyłam folią.Czy mogę go upiec w kąpieli wodnej ale zamiast foremki włożyć w formę żaroodporną.
OdpowiedzUsuńAnonimowy: Widocznie Twoja forma jest nieszczelna :). Myślę, że można użyć formy żaroodpornej :)
OdpowiedzUsuń