"Mama miała dziś wielką ochotę zjeść na śniadanie bułkę. Poszła do sklepu i kupiła...
Tylko, że... jej nie zjadła. Stwierdziła, że nie da się jej jeść, bo jest "gumowa, zbita...".
Musiałyśmy wkroczyć do akcji:)
No i tak oto powstały pszenne, pyszne, mięciutkie bułeczki. Są bardzo lekkie i wspaniale smakują z samym masełkiem. Bardzo długo zachowują świeżość. Z pewnością jeszcze nie raz będą gościły na naszym stole:)
Przepis znalazłyśmy na blogu Agatki. POLECAMY!"
Cytuję przepis:
"(8-10 bułek)
* 15g świeżych drożdży
* 1/2 łyżeczki cukru
* 170 ml maślanki lub kefiru
* 420g mąki pszennej
* 50g otrąb (pszenne, żytnie, orkiszowe)
* 1 łyżeczka soli
* 2 łyżki maku
* 100 ml wody
* 3 łyżki oliwy
Na wierzch
* mleko
* mak
W kubku wymieszać drożdże w cukrem i maślanką. W misce wymieszać mąkę, otręby, sól i mak. Zrobić dołek, wlać maślankę z drożdżami i wodę.Odstawić na 15 minut.
* 15g świeżych drożdży
* 1/2 łyżeczki cukru
* 170 ml maślanki lub kefiru
* 420g mąki pszennej
* 50g otrąb (pszenne, żytnie, orkiszowe)
* 1 łyżeczka soli
* 2 łyżki maku
* 100 ml wody
* 3 łyżki oliwy
Na wierzch
* mleko
* mak
W kubku wymieszać drożdże w cukrem i maślanką. W misce wymieszać mąkę, otręby, sól i mak. Zrobić dołek, wlać maślankę z drożdżami i wodę.Odstawić na 15 minut.
Dodać oliwę i wyrobić gładkie, miękkie ciasto (ręcznie lub mikserem z hakami, ok. 5-10 minut). Miskę przykryć folią i odstawić, aż ciasto podwoi objętość (ok. 1 godz.).
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8-10 części, lekko natłuszczonymi dłońmi uformować kulki, rozpłaszczyć i zwinąć w rulon formując bułeczki.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 40-50 minut do wyrośnięcia.
Posmarować mlekiem i posypać makiem. Bułki piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni.
No jasne, że takie bułeczki to coś innego, niz te ze sklepu :)
OdpowiedzUsuńlubię w bułkach te chrupiące ziarenka maku. i rzeczywiście.. te domowe wypieki są tysiąc razy smaczniejsze od kupnych.
OdpowiedzUsuńfenomenalne te bułeczki! ja dopiero zaczynam moją bułkową przygodę a to bardzo wciąga;)
OdpowiedzUsuńdomowe bułeczki najlepsze!
OdpowiedzUsuńoj, rację mają dziewczyny. domowe najlepsze! a do tego takie śliczne, jak te... ;]
OdpowiedzUsuńpysznie sie prezentuja te buleczki:) ale musza byc smaczne:)
OdpowiedzUsuńwyglądają naprawdę smakowicie :) a jak smakują będę się musiała dopiero przekonać ;)
OdpowiedzUsuń