"Pierwszy nasz wypiek w akcji Weekendowa Cukiernia uznajemy za udany! Zaproponowane przez
rożki babci Rózi są przepyszne! Zapraszamy również Was do wypróbowania przepisu:)"Cytuję przepis:
"Przepis na rożki Babci Rózi:
- 100 ml letniego mleka
- 5 dag drożdży
- 5 łyżek cukru
- 30 dag mąki
- 3 żółtka
- 15 dag masła
- konfitura z róży lub dobre powidła (na nadzienie)
- cukier kryształ (do obtaczania rogalików)
Mleko, drożdże i cukier wymieszać i zostawić na kilkanaście minut żeby drożdże podrosły, następnie wymieszać z żołtkami i wlać do mąki wymieszanej z masłem (jesli żółtka sa duże, a masło miękkie ciasto potrzebuje dodatkowych 50g mąki), zagnieść ciasto i włożyć do głębokiego naczynia z bardzo zimną wodą i czekać aż ciasto wypłynie (jak nie wypłynie to wyjąć po około 20 minutach - zwykle wypływa, ale czasem nie chce :)
Ciasto wyjąc z wody, wyłożyć na omaczona stolnicę, podzielić ciasto na 8 części, wałkować okrągłe placki o 2-3 mm grubości, ciąć na trójkąty (każdy krążek na 12 trójkątów), na szerszym końcu każdego trójkąta położyć pół łyżeczki nadzienia, zwinąć, szczelnie ścisnąć rogi, piec na złoto w temp. 175st. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe, maczać górną część w białku, następnie w cukrze krysztale. Boskie!"
o rożki , pyszne rożki widzę
OdpowiedzUsuńmargot... 100 % racji. pysznie wyglądają ;]
OdpowiedzUsuńI like it :)
OdpowiedzUsuńte słodkości i ja upiekę..
OdpowiedzUsuńJustin&Dorothy, wpadam pozno, ale ciesze sie strasznie ze pieklyscie rozki :) Pozdrowienia Wam sle, Beskidy rowniez pozdrawiam! :D
OdpowiedzUsuńprzepadam
OdpowiedzUsuń