wtorek, 17 sierpnia 2010

ROŻKI BABCI RÓZI - WEEKENDOWA CUKIERNIA

"Pierwszy nasz wypiek w akcji Weekendowa Cukiernia uznajemy za udany! Zaproponowane przez rożki babci Rózi są przepyszne! Zapraszamy również Was do wypróbowania przepisu:)"




Cytuję przepis:
"Przepis na rożki Babci Rózi:

  • 100 ml letniego mleka
  • 5 dag drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 30 dag mąki
  • 3 żółtka
  • 15 dag masła
  • konfitura z róży lub dobre powidła (na nadzienie)
  • cukier kryształ (do obtaczania rogalików)

Mleko, drożdże i cukier wymieszać i zostawić na kilkanaście minut żeby drożdże podrosły, następnie wymieszać z żołtkami i wlać do mąki wymieszanej z masłem (jesli żółtka sa duże, a masło miękkie ciasto potrzebuje dodatkowych 50g mąki), zagnieść ciasto i włożyć do głębokiego naczynia z bardzo zimną wodą i czekać aż ciasto wypłynie (jak nie wypłynie to wyjąć po około 20 minutach - zwykle wypływa, ale czasem nie chce :) 


 

 Ciasto wyjąc z wody, wyłożyć na omaczona stolnicę, podzielić ciasto na 8 części, wałkować okrągłe placki o 2-3 mm grubości, ciąć na trójkąty (każdy krążek na 12 trójkątów), na szerszym końcu każdego trójkąta położyć pół łyżeczki nadzienia, zwinąć, szczelnie  ścisnąć rogi, piec na złoto w temp. 175st. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe, maczać górną część w białku, następnie w cukrze krysztale. Boskie!"









6 komentarzy:

margot pisze...

o rożki , pyszne rożki widzę

Karmel-itka pisze...

margot... 100 % racji. pysznie wyglądają ;]

dorota20w pisze...

I like it :)

asieja pisze...

te słodkości i ja upiekę..

buruuberii pisze...

Justin&Dorothy, wpadam pozno, ale ciesze sie strasznie ze pieklyscie rozki :) Pozdrowienia Wam sle, Beskidy rowniez pozdrawiam! :D

ciasto marchewkowe pisze...

przepadam