" W ten weekend postanowiłyśmy zrobić sobie przerwę z wypiekami, ale proponujemy Wam coś bardzo pysznego na obiad :-).
Oczywiście to domowe hamburgery.
Bułki są rewelacyjne, bardzo delikatne, lekkie i mięciutkie.
Można je również zjeść następnego dnia na śniadanie lub kolację z dżemem, z serkiem (z czym lubicie :D). Gorąco Polecamy"
Składniki na 12 bułek:
- 680 g mąki pszennej (typ 480)
- 200 ml mleka
- ok 200 ml wody
- 2 łyżeczki cukru
- 7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych
- 2 łyżki masła (rozpuścić w rondelku)
- 1 łyżeczka soli
- jajko do posmarowania
- sezam (my dałyśmy mak)
Wykonanie:
Do miski wkładamy wszystkie składniki na bułeczki. Masło rozpuszczamy w rondelku zanim dodamy go do reszty. Wszystko mieszamy, a następnie przekładamy na stolnicę i wyrabiamy. Ciasto dość łatwo się wyrabia, gdyby jednak jest oporne to troszkę można podsypać mąką.
Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą (tak troszkę nieszczelnie) a następnie ściereczką i odstawiamy w ustronne miejsce na 1 h aby wyrosło. Po wyrośnięciu ciasta, wyjmujemy go i dzielimy na 12 części. Z każdej części formujemy kulkę. My wykrawałyśmy kulki z okrągłego pierścienia. Następnie spłaszczamy je na placuszki. Nie bójcie się spłaszczać, one potem i tak wyjdą wyrośnięte. Odstawiamy na 40 minut. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do nagrzanego do 200 C piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
źródło: kotlet.tv
5 komentarzy:
podoba mi się ich wierzch, dziewczyny :)
wygladaja rewelacyjnie.Chyba się skuszę
hamburger z takiej bułki... jejku, kupne daleko w tyle zostają! bułeczki te są obłędne ;]
buleczki wygladaja cudnie:) porywam jedna na sniadanko, pa:)
ślicznie wyglądają
wprost do schrupania
Prześlij komentarz