Strony

piątek, 3 września 2010

CIASTO PIEROGOWE: kwiatuszki z powidłami

"Przy okazji lepienia pierogów z mięsem, postanowiłam zrobić kilka z powidłami:) Któż z nas nie lubi pierogów na słodko...?
Podczas pobytu w Irlandii kupiłam fajnie foremki do wykrawania ciasteczek, które idealnie przydały się również do formowania pierożkowych kwiatuszków:)"


Ciasto pierogowe:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody(250 ml)
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju

Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrobić (na najwolniejszych obrotach); można oczywiście metodą ręczną. Ciasto rozwałkować, minimalnie podsypując mąką, na grubość około 2 mm. Wycinać z ciasta po 2 krążki, na jednym z nich  układać ok.: pół łyżeczki powideł i sklejać w ten sposób:






"Pierożki ułożyłam na desce posypanej mąką i włożyłam do zamrażarki żeby się nie posklejały. Po ok.: 1h umieściłam je w woreczku i włożyłam ponownie do zamrożenia. 
Będą na piątkowy obiadek:)"


Gotować w lekko osolonej wodzie, około 2 minut od wypłynięcia. Podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z cynamonem, stopionym masełkiem i oprószone cukrem:)




7 komentarzy:

  1. Jakie sliczne!
    Bardzo mi sie podobaja, musze kupic tez takei foremki

    OdpowiedzUsuń
  2. hej, chciałabym Cię zaprosić do zabawy:)
    http://cheesecakesserniki.blogspot.com/2010/09/groszkowe-penne-z-serkiem-wiejskim.html
    pozdrawiam:*

    OdpowiedzUsuń
  3. fantastycznie wyglądają te kwiatuszki. ciekawy pomysł;)
    a ja się przyznaję- nigdy nie lubiłam pierogów na słodko;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pierożki, chyba w każdej wersji. Pieknie wyglądają :) Bardzo lubię pierożki na słodko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. strasznie fajne te kwiatuszki! szkoda, że u nas nie dostanę takich foremek do pierożków. ech...
    ale przez ten niezwykły, uroczy kształt, Twoje pierogi bardziej kuszą ;]

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne, świetny pomysł z tymi kwiatuszkami.

    OdpowiedzUsuń