Strony

wtorek, 14 września 2010

PLECIONA BUŁKA MAŚLANA

"Od wczoraj miałam ogromną ochotę zjeść chałkę.... Nie kupioną w sklepie, lecz "domowej roboty":)
Na forum "cincin" znalazłam wspaniały przepis na plecioną bułkę maślaną, którą zachwalało wielu internautów. Mieli rację....
Chałka jest bardzo delikatna i puszysta. Cieplutka z dodatkiem masełka i miodu smakuje REWELACYJNIE! 
Jeśli lubicie słodkie pieczywo dodajcie więcej cukru.

Chałka była dla nas "fotograficznym wyzwaniem", jest ona jednym z najbardziej  niefotogenicznych wypieków jakie robiłyśmy :-D" 
 


Składniki na 1 dużą bułkę maślaną:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 dag drożdży (lub opakowanie drożdży instant) 
  • 3/4 szklanki mleka 
  • 1 jajko 
  • 1 żółtko 
  • 10 dag masła 
  • 1/4 szklanki cukru 
  • szczypta soli
Do posmarowania:
1 białko
 
Na kruszonkę:
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru 
  • 2,5 dag masła 



    Wykonanie:
    Świeże drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, wymieszać z łyżką mąki i połową mleka, odstawić. Wymieszać suche składniki, dodać rozczyn, rozpuszczone masło, ciepłe mleko, jajko i żółtko, wyrabiać, aż będzie odstawać od ręki. Odstawić do wyrośnięcia.
    Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie wyrobić. Podzielić na cztery części, uformować wałki i spleść z nich warkocz. 




    Przełożyć do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem. Odstawić do wyrośnięcia. 

    Zagnieść składniki kruszonki, aby miała nieco grudkowatą konsystencję. Posmarować bułkę lekko roztrzepanym białkiem, posypać kruszonką.
     

    Piec 30 minut w 190°C .

    14 komentarzy:

    1. ostatnio zjadłam pół chałki z masełkiem i miodkiem... pycha ^_^

      OdpowiedzUsuń
    2. Przepyszna.
      Tez robiłam niedawno bułkę maslaną:)

      OdpowiedzUsuń
    3. to cos podobne jak chałka? Tak mi sie kojarzy po wyglądzie, bardzo ładnie :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Wygląda wspaniale! Uwielbiam chałki i też mam na nią chęć:)
      Pozdrowienia:)

      OdpowiedzUsuń
    5. Kuchareczka: tak, coś podobnego jak chałka, dla nas nawet lepsza! bo można zjeść cieplutką:)

      OdpowiedzUsuń
    6. Jakie ma piękne dziurki!
      A z wyzwaniem poradziłyście sobie doskonale. ;)

      Pozdrawiam!

      OdpowiedzUsuń
    7. Po prostu piękna!Na pewno skorzystam z Twojego przepisu,jeśli pozwolisz...
      Pozdrawiam!

      OdpowiedzUsuń
    8. Oczywiście:) Bardzo nam miło. Dziękujemy!

      OdpowiedzUsuń
    9. bardzo lubię maślane bułeczki ale najbardziej z masłem i konfitura...wspaniale

      OdpowiedzUsuń
    10. kocham chałkę, do pełni szczęścia potrzebne mi jedynie masełko
      niestety takich wypieków unikam, bo zwykle kończy się tym, że całą chałkę/bułkę zjadam sama na raz :)

      OdpowiedzUsuń
    11. Jaka piekna... teraz ta chalka bedzie chodzila za mna przez caly dzien... :))

      OdpowiedzUsuń
    12. Zatanawiam się jakby to zrobić, żeby więcej piec. Jest tyle przepisów, które chciałabym wypróbować. I jednocześnie nie jeść za dużo słodyczy. Może by tak na śniadanie ją zrobić? To może być dobry pomysł :)

      OdpowiedzUsuń
    13. Wiosanna: My również mamy podobny problem :) Pleciona bułka maślana nadaje się idealnie na śniadanie :D

      OdpowiedzUsuń
    14. jak to nie fotogeniczna, przecież śliczna jest :) lubimy takie wypieki, bardzo tu u Was ciekawie :) pozdrawiam i oglądam dalej :)

      OdpowiedzUsuń