"Od wczoraj miałam ogromną ochotę zjeść chałkę.... Nie kupioną w sklepie, lecz "domowej roboty":)
Na forum "cincin" znalazłam wspaniały przepis na plecioną bułkę maślaną, którą zachwalało wielu internautów. Mieli rację....Chałka jest bardzo delikatna i puszysta. Cieplutka z dodatkiem masełka i miodu smakuje REWELACYJNIE!
Jeśli lubicie słodkie pieczywo dodajcie więcej cukru.
Chałka była dla nas "fotograficznym wyzwaniem", jest ona jednym z najbardziej niefotogenicznych wypieków jakie robiłyśmy :-D"
Składniki na 1 dużą bułkę maślaną:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2,5 dag drożdży (lub opakowanie drożdży instant)
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 10 dag masła
- 1/4 szklanki cukru
- szczypta soli
Do posmarowania:
1 białko
1 białko
Na kruszonkę:
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 2,5 dag masła
Wykonanie:
Świeże drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, wymieszać z łyżką mąki i połową mleka, odstawić. Wymieszać suche składniki, dodać rozczyn, rozpuszczone masło, ciepłe mleko, jajko i żółtko, wyrabiać, aż będzie odstawać od ręki. Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie wyrobić. Podzielić na cztery części, uformować wałki i spleść z nich warkocz.
Przełożyć do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem. Odstawić do wyrośnięcia.
Zagnieść składniki kruszonki, aby miała nieco grudkowatą konsystencję. Posmarować bułkę lekko roztrzepanym białkiem, posypać kruszonką.
Piec 30 minut w 190°C .
ostatnio zjadłam pół chałki z masełkiem i miodkiem... pycha ^_^
OdpowiedzUsuńPrzepyszna.
OdpowiedzUsuńTez robiłam niedawno bułkę maslaną:)
to cos podobne jak chałka? Tak mi sie kojarzy po wyglądzie, bardzo ładnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Uwielbiam chałki i też mam na nią chęć:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Kuchareczka: tak, coś podobnego jak chałka, dla nas nawet lepsza! bo można zjeść cieplutką:)
OdpowiedzUsuńJakie ma piękne dziurki!
OdpowiedzUsuńA z wyzwaniem poradziłyście sobie doskonale. ;)
Pozdrawiam!
Po prostu piękna!Na pewno skorzystam z Twojego przepisu,jeśli pozwolisz...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Oczywiście:) Bardzo nam miło. Dziękujemy!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię maślane bułeczki ale najbardziej z masłem i konfitura...wspaniale
OdpowiedzUsuńkocham chałkę, do pełni szczęścia potrzebne mi jedynie masełko
OdpowiedzUsuńniestety takich wypieków unikam, bo zwykle kończy się tym, że całą chałkę/bułkę zjadam sama na raz :)
Jaka piekna... teraz ta chalka bedzie chodzila za mna przez caly dzien... :))
OdpowiedzUsuńZatanawiam się jakby to zrobić, żeby więcej piec. Jest tyle przepisów, które chciałabym wypróbować. I jednocześnie nie jeść za dużo słodyczy. Może by tak na śniadanie ją zrobić? To może być dobry pomysł :)
OdpowiedzUsuńWiosanna: My również mamy podobny problem :) Pleciona bułka maślana nadaje się idealnie na śniadanie :D
OdpowiedzUsuńjak to nie fotogeniczna, przecież śliczna jest :) lubimy takie wypieki, bardzo tu u Was ciekawie :) pozdrawiam i oglądam dalej :)
OdpowiedzUsuń