"Tarta, której nie można się oprzeć - u nas w domu nikt nie potrafił:)
Jest mocno kokosowa, co w połączeniu z bananami nadaje jej fantastyczny smak.
Podczas pieczenia banany troszkę przyciemniały, mimo pokropienia ich sporą ilością soku z cytryny. Nie zmieniło to jednak walorów smakowych tarty.
W niedzielne popołudnie zaserwowana z dodatkiem filiżanki aromatycznej kawy.
Możecie ją również podać z ciepłą polewą czekoladową - wersja dla łasuchów:) Naprawdę, godny polecenia przepis..."
Składniki na spód:
- 225 g mąki
- 100g masła, pokrojonego w kawałki
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
Krem:
- 2 jajka
- 125g cukru
- 100g wiórków kokosowych
- 100 ml mleka
- kieliszek rumu
- 3-4 banany
Mąkę, masło i cukier ucierać w mikserze. Dodać jajko. Zanim się zbije w kulkę wyjąc.. zagnieść szybko ręcznie. Zawinąć w folię, odstawić do lodówki na jakieś 20 min. Rozwałkować, przełożyć na wysmarowaną masłem formę. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 200ºC przez 10 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.
Krem:
Jajka utrzeć z cukrem. Dodać 100 g wiórków kokosowych. Zagotować mleko. Wlać mleko do masy, wymieszać. Masę przelać do garnka i podgrzewać aż trochę stężeje Wlać kieliszek rumu
Wylać masę na ciasto Pokroić w plasterki banany,. Ułożyć na cieście. Piec 10 minut. Smacznego ! :)
źródło: Tarta kokosowa
ten krem najlepszy! :)
OdpowiedzUsuńupatrzyłam sobie już krem migdałowy i szukałam kokosowego, a tu taka niespodzianka :)
OdpowiedzUsuńSugar Plum Fairy: Zgadzamy się z Tobą krem jest po prostu rewelacyjny !
OdpowiedzUsuńKaś: Bardzo się cieszymy, że akurat na naszej stronie znalazłaś ten krem. Wypróbuj a nie pożałujesz :D
i zapomniałam o jednym: jaką średnicą ma Wasza foremka na tartę?
OdpowiedzUsuńjaka cudowna! z taką tartą cukiernie można otwierac od zaraz! (tak, tak, wiem. nie jest tak łatwo, ale... ) z takimi wypiekami,oj, zajdziecie daleko! ;]
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda tak, że palce lizać! Super pomysl - kokos i banany.:)
OdpowiedzUsuńKaś: średnica foremki na tartę to 23 cm:) Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńAleż pyszności:)
OdpowiedzUsuńalez apetyczna:) napewno pyszniutka, az slinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię kokosowe kremy ale niestety w domu mam osobę która nie jest ich zwolennikiem więc rzadko mam okazje jadać takie pyszności jak Twoje
OdpowiedzUsuńzrobiłam :) wyszła bardzo smaczna, rzeczywiście mocno kokosowa!
OdpowiedzUsuńchoć chyba coś popsułam przy kremie, bo przy cieście wyszedł lekko wilgotny, a może tak powinno być?
Nam też wyszedł lekko wilgotny, dlatego że po wyjęciu obciążających kuleczek (u nas ryżu) nie przypiekłyśmy dalej spodu. Dlatego nam wyszedł wilgotny.
OdpowiedzUsuńByć może to krem spowodował, że przy cieście ciasto takie wyszło, ale na pewno nie zmieniło to walorów smakowych! Mamy rację:-D?:)
dzięki za wszystkie odpowiedzi!
OdpowiedzUsuńrzeczywiście walory smakowe się nie zmieniły :)
pozdrawiam