Strony

sobota, 23 października 2010

CIASTO CZEKOLADOWE Z BEZĄ ORZECHOWĄ I POWIDŁAMI


"PRZEPYSZNE! - po spróbowaniu kawałeczka ciasta, tak mogę określić ten wypiek. 

Ciasto pięknie się prezentuje. Jest mocno czekoladowe,  a jego spód w połączeniu 
z orzechowo-miodową warstwą bezową smakuje niesamowicie. 
Kwaśne powidła śliwkowe idealnie współgrają ze słodkimi warstwami ciasta.
Polecam, polecam i jeszcze raz polecam!:)"


Składniki na warstwę czekoladową:

- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g cukru - ja dałam ciemny cukier muscavado (cukru można dać mniej)
- 3 czubate łyżki gorzkiego kakao
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru wanilinowego

- 250 g masła
- 200 ml coca-coli
- 75 ml mleka
- 2 jajka


Beza orzechowa:
  •  5 białek
  • 250 g orzechów włoskich grubo pokrojonych
  • 3/4 szklanki cukru (ja dałam pół szklanki)
  • łyżka miodu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania ciasta:
W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, sól i cukier wanilinowy. Do drugiej miski wbić jajka, dobrze je roztrzepać, potem dodać mleko, roztopione i wystudzone masło oraz coca-colę, wymieszać. 

Mokre składniki wlać do suchych i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przygotowaną masę wylać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec 40 minut. Następnie wyłożyć ciasto i posmarować je powidłami. Na to nałożyć bezę orzechową i ponownie włożyć do piekarnika na ok. 15 minut. 
  • mały słoiczek powideł


Sposób przygotowania bezy:
Białka ubić na sztywną pianę. Po koniec dodać cukier i miód - zmiksować. Następnie wsypać wymieszane wcześniej mąki i proszek do pieczenia. Smacznego!

15 komentarzy:

  1. o rajuśku!
    co za rozpustne ciasto. ta beza...

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie spotkałam się jeszcze z takim ciastem, a wygląda przepysznie! Koniecznie spróbuję!

    Pozdrawiam i zapraszam,
    http://kraina-szczesliwosci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne i już na oko wygląda na bardzo samczne !;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ta beza jest rewelacyjna!
    ps. piękny widelczyk

    OdpowiedzUsuń
  5. Jejuśku, to jakieś marzenie jest po prostu!

    OdpowiedzUsuń
  6. Powiadasz, że jest mocno czekoladowe? hmm to coś w sam raz dla mojej córki, ona takie smaki uwielbia.Chociaż patrząc na to ciasto nie można oprzeć się pokusie, wygląda pysznie i wierzę Ci na słowo, że tak smakuje:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. O mniam! Wygląda tak pysznie! Super ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm.. To ciacho.. To chyba miłość od pierwszego ujrzenia.. Cudne..

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj Kaś ten widelczyk ma co najmniej 25 lat...:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale wspaniałe ciasto. Czekolada, beza i powidła - razem to co lubię najbardziej. Do wypróbowania na sobotnie popołudnie. Bardzo smakowite!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale pychota! Zapisuję, nie ma wyjścia, trzeba piec!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto jest genialne! Przepyszne, wyjątkowe, mocno sycące. Przepis dodaję do popisowych ;).
    Pozdrawiam
    Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  13. Cieszymy się, że smakuje:) Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam ciacho. Pycha. Naprawdę polecam. Zapraszam do obejrzenia mojej wersji:)
    http://mania-gotowania.blogspot.com/2013/01/ciasto-czekoladowe-z-beza-orzechowa.html

    OdpowiedzUsuń
  15. Anna Mazur: Cieszymy się że smakowało :)

    OdpowiedzUsuń