"PRZEPYSZNE! - po spróbowaniu kawałeczka ciasta, tak mogę określić ten wypiek.
Ciasto pięknie się prezentuje. Jest mocno czekoladowe, a jego spód w połączeniu
z orzechowo-miodową warstwą bezową smakuje niesamowicie.
Kwaśne powidła śliwkowe idealnie współgrają ze słodkimi warstwami ciasta.
z orzechowo-miodową warstwą bezową smakuje niesamowicie.
Kwaśne powidła śliwkowe idealnie współgrają ze słodkimi warstwami ciasta.
Polecam, polecam i jeszcze raz polecam!:)"
Składniki na warstwę czekoladową:
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g cukru - ja dałam ciemny cukier muscavado (cukru można dać mniej)
- 3 czubate łyżki gorzkiego kakao
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 250 g masła
- 200 ml coca-coli
- 75 ml mleka
- 2 jajka
Beza orzechowa:
- 5 białek
- 250 g orzechów włoskich grubo pokrojonych
- 3/4 szklanki cukru (ja dałam pół szklanki)
- łyżka miodu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania ciasta:
W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, sól i cukier wanilinowy. Do drugiej miski wbić jajka, dobrze je roztrzepać, potem dodać mleko, roztopione i wystudzone masło oraz coca-colę, wymieszać.
Mokre składniki wlać do suchych i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przygotowaną masę wylać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec 40 minut. Następnie wyłożyć ciasto i posmarować je powidłami. Na to nałożyć bezę orzechową i ponownie włożyć do piekarnika na ok. 15 minut.
- mały słoiczek powideł
Sposób przygotowania bezy:
Białka ubić na sztywną pianę. Po koniec dodać cukier i miód - zmiksować. Następnie wsypać wymieszane wcześniej mąki i proszek do pieczenia. Smacznego!
o rajuśku!
OdpowiedzUsuńco za rozpustne ciasto. ta beza...
Nie spotkałam się jeszcze z takim ciastem, a wygląda przepysznie! Koniecznie spróbuję!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam,
http://kraina-szczesliwosci.blogspot.com/
Śliczne i już na oko wygląda na bardzo samczne !;)
OdpowiedzUsuńta beza jest rewelacyjna!
OdpowiedzUsuńps. piękny widelczyk
Jejuśku, to jakieś marzenie jest po prostu!
OdpowiedzUsuńPowiadasz, że jest mocno czekoladowe? hmm to coś w sam raz dla mojej córki, ona takie smaki uwielbia.Chociaż patrząc na to ciasto nie można oprzeć się pokusie, wygląda pysznie i wierzę Ci na słowo, że tak smakuje:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
O mniam! Wygląda tak pysznie! Super ciacho:)
OdpowiedzUsuńMmm.. To ciacho.. To chyba miłość od pierwszego ujrzenia.. Cudne..
OdpowiedzUsuńOj Kaś ten widelczyk ma co najmniej 25 lat...:)
OdpowiedzUsuńAle wspaniałe ciasto. Czekolada, beza i powidła - razem to co lubię najbardziej. Do wypróbowania na sobotnie popołudnie. Bardzo smakowite!
OdpowiedzUsuńAle pychota! Zapisuję, nie ma wyjścia, trzeba piec!
OdpowiedzUsuńCiasto jest genialne! Przepyszne, wyjątkowe, mocno sycące. Przepis dodaję do popisowych ;).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Sylwia
Cieszymy się, że smakuje:) Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńZrobiłam ciacho. Pycha. Naprawdę polecam. Zapraszam do obejrzenia mojej wersji:)
OdpowiedzUsuńhttp://mania-gotowania.blogspot.com/2013/01/ciasto-czekoladowe-z-beza-orzechowa.html
Anna Mazur: Cieszymy się że smakowało :)
OdpowiedzUsuń