"Ciasto pieczone przez naszą mamę:) Muszę przyznać, że jeszcze nigdy, tak w krótkim czasie, w tak szybkim tempie ciasto nie zniknęło z blaszki . Nie dziwię się, bo jest pyszna...
Ciasto delikatnie się kruszy podczas krojenia, jak prawdziwa kremówka. A masa budyniowa jest delikatna i słodziutka:) Zapraszam do pieczenia!"
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- kostka margaryny
- 1/2 szklanki gęstej wiejskiej śmietany (ewentualnie kremówki 36% - od śmietany zależy kruchość ciasta, ważne, aby nie była zbyt wodnista)
Składniki na masę:
- 3/4 l mleka 3,2%
- 1/4 kostki masła - 5 dag
- 1 szklanka cukru
- duży cukier waniliowy
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 całe jaja
Składniki na ciasto wysiekać na stolnicy, zagnieść, schłodzić. Podzielić na 2 części i rozwałkować na blaszki 25x40, ponakłuwać widelcem i upiec w temp.200 o C piekarnika elektrycznego przez ok.20 min., UWAŻAĆ przy wykładaniu z blachy- ciasto bardzo kruche.
1/2 l mleka zagotować z masłem i cukrem oraz cukrem waniliowym.
W 1 szklance mleka rozmiksować pozostałe składniki, czyli jajka, budyń oraz obie mąki, wlać to na wrzące mleko i ugotować jak budyń (do pojawienia się bąbli i zgęstnienia).
W 1 szklance mleka rozmiksować pozostałe składniki, czyli jajka, budyń oraz obie mąki, wlać to na wrzące mleko i ugotować jak budyń (do pojawienia się bąbli i zgęstnienia).
Gorący krem wyłożyć na jeden placek, na to ostrożnie zsunąć drugie ciasto. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
źródło: Kremówka
Ależ niesamowite ciacho! Szkoda, że mnie nie było w pobliżu, kiedy wasza Mama wyciągała blaszkę z pieca. Bez wątpienia ciasto zniknęłoby jeszcze szybciej! ;)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie ;-) właśnie narobiłyście mi apetytu na ciasto z kremem!
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda, poza tym Mamine ciasta są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńmmm... ciacho rewelacja!!! takie mi sie marzy, az slinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńNo no, mama która piecze takie pyszności, to prawdziwy skarb:)) Śliczne to ciacho! Tylko tak się zastanawiam...kiedy Wy to wszystko jecie;)))??
OdpowiedzUsuńtrzeba przyznać, że faktycznie wygląda tak, że aż tylko palce lizać zostaje. : )
OdpowiedzUsuńSmakowita ta kremówka. Ale narobiłaś mi chętki na ciacho, i to TAKIE ciacho:)
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu znakomicie! Wieki nie jadłam takiego ciacha. Super!:)
OdpowiedzUsuńcudnie wygląda...zapisuję i zrobie na pewno
OdpowiedzUsuńSpencer: połową naszych wypieków zazwyczaj obdarowujemy naszych znajomych i rodzinę:) - to nasi "krytycy kulinarni":D
OdpowiedzUsuńKiedy coś pieczemy to kroimy na kawałki i pakujemy w małe paczuszki. Justin zabiera ciasto nawet do akademika, gdzie koleżanki zajmują się tym ciachem jak trzeba:D
Nawet nie wiesz, jaką radość to sprawia naszym bliskim, kiedy dostają taki "prezencik":)
Niestety przy kremówce zdarzył się wyjątek - nic nie zostało. Wszystko zjedzono:D A to dlatego, że piekła je mama! Pozdrawiamy!
zrobiłam pyszne ciasto wchodzi na stałe do repertuaru...;) dzięki za świetny przepis
OdpowiedzUsuńOgromnie się cieszymy, że smakowało:) Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńciekawe kto ukradł przepis? http://www.wielkiezarcie.com/recipe10840.html ? :P
OdpowiedzUsuńNajpierw proszę uważnie czytać, gdyż źródło przepisu jest podane, a potem kogoś oskarżać o "kradzież":) pozdrawiamy:)
OdpowiedzUsuńCiasto wg Waszego przepisu to "niebo w gębie". Wyrzucam wszystkie dotychczasowe receptury na kremówkę -ta jest najlepsza.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Anna