Strony

niedziela, 24 października 2010

KREMÓWKA "PALCE LIZAĆ"


 "Ciasto pieczone przez naszą mamę:) Muszę przyznać, że jeszcze nigdy, tak w krótkim czasie, w tak szybkim tempie ciasto nie zniknęło z blaszki . Nie dziwię się, bo jest pyszna... 

Ciasto delikatnie się kruszy podczas krojenia, jak prawdziwa kremówka. A masa budyniowa jest delikatna i słodziutka:) Zapraszam do pieczenia!"


Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • kostka margaryny
  • 1/2 szklanki gęstej wiejskiej śmietany (ewentualnie kremówki 36% - od śmietany zależy kruchość ciasta, ważne, aby nie była zbyt wodnista)

Składniki na masę:

  • 3/4 l mleka 3,2%
  • 1/4 kostki masła - 5 dag
  • 1 szklanka cukru
  • duży cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  •  2 całe jaja

Składniki na ciasto wysiekać na stolnicy, zagnieść, schłodzić.  Podzielić na 2 części i rozwałkować na blaszki 25x40, ponakłuwać widelcem i upiec w temp.200 o C  piekarnika elektrycznego przez ok.20 min., UWAŻAĆ przy wykładaniu z blachy- ciasto bardzo kruche.

1/2 l mleka zagotować z masłem i cukrem oraz cukrem waniliowym.
W 1 szklance mleka rozmiksować pozostałe składniki, czyli jajka, budyń oraz obie mąki, wlać to na wrzące mleko i ugotować jak budyń (do pojawienia się bąbli i zgęstnienia).

Gorący krem wyłożyć na jeden placek, na to ostrożnie zsunąć drugie ciasto. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

źródło: Kremówka

15 komentarzy:

  1. Ależ niesamowite ciacho! Szkoda, że mnie nie było w pobliżu, kiedy wasza Mama wyciągała blaszkę z pieca. Bez wątpienia ciasto zniknęłoby jeszcze szybciej! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo smacznie ;-) właśnie narobiłyście mi apetytu na ciasto z kremem!

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wygląda, poza tym Mamine ciasta są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm... ciacho rewelacja!!! takie mi sie marzy, az slinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. No no, mama która piecze takie pyszności, to prawdziwy skarb:)) Śliczne to ciacho! Tylko tak się zastanawiam...kiedy Wy to wszystko jecie;)))??

    OdpowiedzUsuń
  6. trzeba przyznać, że faktycznie wygląda tak, że aż tylko palce lizać zostaje. : )

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowita ta kremówka. Ale narobiłaś mi chętki na ciacho, i to TAKIE ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda po prostu znakomicie! Wieki nie jadłam takiego ciacha. Super!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. cudnie wygląda...zapisuję i zrobie na pewno

    OdpowiedzUsuń
  10. Spencer: połową naszych wypieków zazwyczaj obdarowujemy naszych znajomych i rodzinę:) - to nasi "krytycy kulinarni":D

    Kiedy coś pieczemy to kroimy na kawałki i pakujemy w małe paczuszki. Justin zabiera ciasto nawet do akademika, gdzie koleżanki zajmują się tym ciachem jak trzeba:D

    Nawet nie wiesz, jaką radość to sprawia naszym bliskim, kiedy dostają taki "prezencik":)

    Niestety przy kremówce zdarzył się wyjątek - nic nie zostało. Wszystko zjedzono:D A to dlatego, że piekła je mama! Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  11. zrobiłam pyszne ciasto wchodzi na stałe do repertuaru...;) dzięki za świetny przepis

    OdpowiedzUsuń
  12. Ogromnie się cieszymy, że smakowało:) Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  13. ciekawe kto ukradł przepis? http://www.wielkiezarcie.com/recipe10840.html ? :P

    OdpowiedzUsuń
  14. Najpierw proszę uważnie czytać, gdyż źródło przepisu jest podane, a potem kogoś oskarżać o "kradzież":) pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto wg Waszego przepisu to "niebo w gębie". Wyrzucam wszystkie dotychczasowe receptury na kremówkę -ta jest najlepsza.
    Pozdrawiam :)
    Anna

    OdpowiedzUsuń