Strony

poniedziałek, 22 listopada 2010

CHLEB CEBULOWY


"Po tygodniu w Katowicach wróciłam do domu, w drzwiach "powitał mnie" piękny zapach cebulowego chlebka upieczonego przez moją pomysłową siostrzyczkę, która jest autorką tego oto przepisu:P... 
Co tu dużo pisać, jest przepyszny! Wnętrze chlebka delikatne, z masełkiem smakuje rewelacyjnie. Wszystkim bardzo smakował :)
 Gorąco Polecamy!"

Składniki:
  • 25 g drożdży świeżych (12,5 g suchych drożdży)
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • płaska łyżka cukru
  • 1 łyżka suchego oregano (opcjonalnie)
  • 1,5 łyżki soli
  • 3 łyżki oliwy lub stopionego masła
  • 3 średnie cebule lub 2 duże (pokrojone drobniutko w kostkę i podsmażone na minimalnej ilości oleju na złoty kolor)
  • 950g - 1kg mąki pszennej

W misce wymieszać świeże drożdże, mleko i cukier. Odstawić na 10 minut. Dodać wodę, sól, oliwę/masło, mąkę i cebulę, oregano. Wyrabiać ciasto dotąd aż nie będzie kleić się do dłoni - ma być gładkie i elastyczne (w razie potrzeby podsypywać mąką). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Ciasto ponownie wyrobić i uformować bochenek. Przełożyć na blaszkę wcześniej natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie odstawić do napuszenia (na około 40 minut). Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Przed pieczeniem chleba posmarować go jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i zrobić na górze bochenka nacięcie na kształt krzyża. Piec 45 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego!

11 komentarzy:

  1. uwielbiam taki chlebek cebulowy :)))
    do tej pory znałam tylko w "ciemnej" wersji, ale Twój biały też wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka pyszna, rumiana skórka, mniamm:)
    Czasami kupuję chlebek cebulowy, ale teraz chyba sama się skuszę na upieczenie takiego.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeden raz w życiu jadłam cebulowy chlebek i smakował mi nieziemsko.

    Gratulacje dla pomysłowej siostry! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak fajnie!
    A chlebek cebulowy to na pewno wielka pyszność:))
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak cebulowy, to napewno pyszny i zdrowy...

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj już widzę, że mojemu Mężczyźnie na pewno się spodoba :)

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie w domu często się robi chlebek cebulowy :) pycha jest!
    Chciałam się pochwalić, że zrobiłam gingersnaps z Waszego przepisu - BAJKA :))) Zdjęcia już wkrótce ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Cieszymy się że ciasteczka smakowały :) Z niecierpliwością czekamy na zdjęcia :D:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam :)
    Ja zrobiłam ten chlebek, z małą zmianą, a mianowicie w formie bułeczek :) niestety była to konieczność, bo znając mój piekarnik spod bochenka byłby spalony, a wnętrze surowe :/
    Jak tylko doczekam się dobrego piekarnika, zrobię chlebek bo przepis wart powtórzenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ogromnie się ciszymy, że smakuje. Ten chleb u nas w domu zostaje zawsze zjedzony w mgnieniu oka:):):)

    OdpowiedzUsuń