"Po tygodniu w Katowicach wróciłam do domu, w drzwiach "powitał mnie" piękny zapach cebulowego chlebka upieczonego przez moją pomysłową siostrzyczkę, która jest autorką tego oto przepisu:P...
Co tu dużo pisać, jest przepyszny! Wnętrze chlebka delikatne, z masełkiem smakuje rewelacyjnie. Wszystkim bardzo smakował :)
Gorąco Polecamy!"
Składniki:
- 25 g drożdży świeżych (12,5 g suchych drożdży)
- 0,5 szklanki letniego mleka
- 1,5 szklanki letniej wody
- płaska łyżka cukru
- 1 łyżka suchego oregano (opcjonalnie)
- 1,5 łyżki soli
- 3 łyżki oliwy lub stopionego masła
- 3 średnie cebule lub 2 duże (pokrojone drobniutko w kostkę i podsmażone na minimalnej ilości oleju na złoty kolor)
- 950g - 1kg mąki pszennej
W misce wymieszać świeże drożdże, mleko i cukier. Odstawić na 10 minut. Dodać wodę, sól, oliwę/masło, mąkę i cebulę, oregano. Wyrabiać ciasto dotąd aż nie będzie kleić się do dłoni - ma być gładkie i elastyczne (w razie potrzeby podsypywać mąką). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Ciasto ponownie wyrobić i uformować bochenek. Przełożyć na blaszkę wcześniej natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie odstawić do napuszenia (na około 40 minut). Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Przed pieczeniem chleba posmarować go jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i zrobić na górze bochenka nacięcie na kształt krzyża. Piec 45 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego!
uwielbiam taki chlebek cebulowy :)))
OdpowiedzUsuńdo tej pory znałam tylko w "ciemnej" wersji, ale Twój biały też wygląda cudnie :)
Jaka pyszna, rumiana skórka, mniamm:)
OdpowiedzUsuńCzasami kupuję chlebek cebulowy, ale teraz chyba sama się skuszę na upieczenie takiego.
Pozdrawiam serdecznie:)
Jeden raz w życiu jadłam cebulowy chlebek i smakował mi nieziemsko.
OdpowiedzUsuńGratulacje dla pomysłowej siostry! :)
Miły powrót. :-)
OdpowiedzUsuńJak fajnie!
OdpowiedzUsuńA chlebek cebulowy to na pewno wielka pyszność:))
Pozdrowienia.
Jak cebulowy, to napewno pyszny i zdrowy...
OdpowiedzUsuńOj już widzę, że mojemu Mężczyźnie na pewno się spodoba :)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu często się robi chlebek cebulowy :) pycha jest!
OdpowiedzUsuńChciałam się pochwalić, że zrobiłam gingersnaps z Waszego przepisu - BAJKA :))) Zdjęcia już wkrótce ;) pozdrawiam!
Cieszymy się że ciasteczka smakowały :) Z niecierpliwością czekamy na zdjęcia :D:D
OdpowiedzUsuńWitam :)
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam ten chlebek, z małą zmianą, a mianowicie w formie bułeczek :) niestety była to konieczność, bo znając mój piekarnik spod bochenka byłby spalony, a wnętrze surowe :/
Jak tylko doczekam się dobrego piekarnika, zrobię chlebek bo przepis wart powtórzenia ;)
Ogromnie się ciszymy, że smakuje. Ten chleb u nas w domu zostaje zawsze zjedzony w mgnieniu oka:):):)
OdpowiedzUsuń