Strony

sobota, 20 listopada 2010

MUFFINKI Z JABŁKAMI, ORZECHAMI I CYNAMONEM


"Dziś proponujemy Wam przepis na muffinki jabłkowe z chrupiącą posypką orzechową. Idealne na podwieczorek - do herbatki lub kawy:)."

Składniki na 12 muffinek:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki razowej
  • pół szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu ("kopiasta":))
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki jogurtu naturalnego (lub maślanki)
  • 3 łyżki roztopionego masła (około 45 g)
  • 1 jajko
  • 3 średniej wielkości jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
Na posypkę:
  • 1 garść posiekanych drobno orzechów włoskich
  • kilka łyżek cukru demerara

W jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie, w drugim płynne. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać, ale z grubsza, dodając jabłka. Ciasto nałożyć do foremek na muffinki do 3/4 ich wysokości (nakładałam prawie pełne), z wierzchu posypać orzechami i cukrem demerara. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC. Studzić na kratce. Smacznego!

15 komentarzy:

  1. cudnie wyglądają w takich rustykalnych papilotkach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo, bardzo apetyczne. Ciekawa jestem jak wyglądają w przekroju... Bede musiala nauczyc sie robic takie papilotki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Żeby zobaczyć jakie są w środku trzeba je upiec:):D - Ale gwarantujemy są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. podoba mi się ich wierzch :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muffiny smakowite i fajna podpowiedź z tymi papilotami:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo kojarzą mi się z jesienią te muffinki, cudownie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak widzę słowa - jabłko icynamon to juz sie oblizuję:)
    Super te muffiny!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. z tym wierzchem orzechowym kuszą niesamowicie...

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo mi się podoba wierzch muffinek z orzeszkami i papierki - nie takie wycykane równiutkie ze sklepu, ale domowe - coraz bardziej mi się takie podobają, zawine moje muffinki w takie przy następnej okazji - najprostsze, a najfajniej wyglądają.
    Buziaki niedzielne! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają fantastycznie! Z jabłkami... z cynamonem... z chrupiącą orzechową posypką... Już je lubię! Przepis pozwolicie, że sobie zapiszę i spróbuję upiec równie piękne muffiny:) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  11. fajne papilotki, a do tego cudowne muffiny jabłkowo-cynamonowe a do tego chrupiące orzechy :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie orzechy na wierzchu muszą być super, takie chrupiące, a w środku mięciutkie wnętrze :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zdradźcie, czy takie papilotki można gdzieś kupić, czy zrobiłyście je samodzielnie, np. z papieru do pieczenia? Ostatnio wszędzie je widzę już na gotowych muffinach w cukierniach, ale nikt nie był mi w stanie udzielić tej informacji. A ponieważ wśród znajomych predysponuję do tytułu "królowej muffinek" to chciałabym ich też trochę pozaskakiwać oprawą wypieków;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Papilotki robione są samodzielnie, wycinasz z papieru dość duże prostokąty wkładasz do foremki na muffinki i nakładasz ciasto:) Proste a jak ładnie się prezentują prawda?:) Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  15. Mufiinki są super pyszne, ale jak dla mnie trochę za dużo tego proszku i sodki bo wybiją się w smaku. Ja dałam trochę mniej, oraz do środka dodałam posiekane orzechy i rodzynki :).

    OdpowiedzUsuń