"Dziś proponujemy Wam przepis na muffinki jabłkowe z chrupiącą posypką orzechową. Idealne na podwieczorek - do herbatki lub kawy:)."
Składniki na 12 muffinek:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki razowej
- pół szklanki jasnego brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu ("kopiasta":))
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół szklanki mleka
- pół szklanki jogurtu naturalnego (lub maślanki)
- 3 łyżki roztopionego masła (około 45 g)
- 1 jajko
- 3 średniej wielkości jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
Na posypkę:
- 1 garść posiekanych drobno orzechów włoskich
- kilka łyżek cukru demerara
W jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie, w drugim płynne. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać, ale z grubsza, dodając jabłka. Ciasto nałożyć do foremek na muffinki do 3/4 ich wysokości (nakładałam prawie pełne), z wierzchu posypać orzechami i cukrem demerara. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC. Studzić na kratce. Smacznego!
źródło: Muffinki z jabłkami i orzechami
cudnie wyglądają w takich rustykalnych papilotkach :)
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo apetyczne. Ciekawa jestem jak wyglądają w przekroju... Bede musiala nauczyc sie robic takie papilotki ;)
OdpowiedzUsuńŻeby zobaczyć jakie są w środku trzeba je upiec:):D - Ale gwarantujemy są pyszne!
OdpowiedzUsuńpodoba mi się ich wierzch :)
OdpowiedzUsuńMuffiny smakowite i fajna podpowiedź z tymi papilotami:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
bardzo kojarzą mi się z jesienią te muffinki, cudownie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńJak widzę słowa - jabłko icynamon to juz sie oblizuję:)
OdpowiedzUsuńSuper te muffiny!:)
z tym wierzchem orzechowym kuszą niesamowicie...
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba wierzch muffinek z orzeszkami i papierki - nie takie wycykane równiutkie ze sklepu, ale domowe - coraz bardziej mi się takie podobają, zawine moje muffinki w takie przy następnej okazji - najprostsze, a najfajniej wyglądają.
OdpowiedzUsuńBuziaki niedzielne! :)
Wyglądają fantastycznie! Z jabłkami... z cynamonem... z chrupiącą orzechową posypką... Już je lubię! Przepis pozwolicie, że sobie zapiszę i spróbuję upiec równie piękne muffiny:) Pzdr Aniado
OdpowiedzUsuńfajne papilotki, a do tego cudowne muffiny jabłkowo-cynamonowe a do tego chrupiące orzechy :D
OdpowiedzUsuńTakie orzechy na wierzchu muszą być super, takie chrupiące, a w środku mięciutkie wnętrze :)
OdpowiedzUsuńZdradźcie, czy takie papilotki można gdzieś kupić, czy zrobiłyście je samodzielnie, np. z papieru do pieczenia? Ostatnio wszędzie je widzę już na gotowych muffinach w cukierniach, ale nikt nie był mi w stanie udzielić tej informacji. A ponieważ wśród znajomych predysponuję do tytułu "królowej muffinek" to chciałabym ich też trochę pozaskakiwać oprawą wypieków;)
OdpowiedzUsuńPapilotki robione są samodzielnie, wycinasz z papieru dość duże prostokąty wkładasz do foremki na muffinki i nakładasz ciasto:) Proste a jak ładnie się prezentują prawda?:) Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńMufiinki są super pyszne, ale jak dla mnie trochę za dużo tego proszku i sodki bo wybiją się w smaku. Ja dałam trochę mniej, oraz do środka dodałam posiekane orzechy i rodzynki :).
OdpowiedzUsuń