Strony

piątek, 19 listopada 2010

IRISH SODA BREAD - Irlandzki chleb sodowy


"Dziś piekłyśmy tradycyjny chleb irlandzki  pieczony na sodzie:) Składnikami podstawowymi tego chleba jest głównie mąka, soda, maślanka i sól. Innymi składnikami, które dodaje się do chlebka są rodzynki lub orzechy.  W Irlandii popularne są różna formy tego chleba - z różnymi dodatkami. Pieczony jest z mąki pszennej lub razowej.  Bochenek ma okrągły kształt i 2 nacięcia u góry na kształt krzyża. 

Chleb piecze się bardzo szybko i świetnie smakuje. Ma twardą skórkę, a w środku jest miękki i delikatny. Cukru do ciasta dodaje się niewiele, dlatego jeśli chcecie słodszy chleb, zwiększcie jego ilość. Nam odpowiada mniej słodki, gdyż jemy go z masełkiem i powidłami, miodem lub dżemem."



Składniki:

* 2 szklanki mąki pszennej (w razie potrzeby dodać jeszcze 0,5 szklanki)
* 2 łyżki brązowego cukru
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 1/2 łyżeczki soli
* 3 łyżki miękkiego masła
* 2 jajka (1 jajko do ciasta, a 2 do posmarowania chleba + łyżka mleka)
* 3/4 szklanki maślanki
* 1/2 szklanki rodzynek

 * w oryginalnym przepisie była jeszcze 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ale myślę że soda wystarczy

W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać miękkie posiekane masło i wymieszać. 



W mniejszej misce wymieszać jajko i maślankę. Następnie przelać mokre składniki do suchych i wymieszać wszystko dokładnie. Dodać rodzynki. 

Zagnieść ciasto na posypanej mąką blacie i uformować bochenek. Przed włożeniem do piekarnika posmarować chleb jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i zrobić nacięcie na kształt krzyża. Piec w temperaturze 190 stopni. Czas pieczenia to 30 - 40 minut. Chleb piec do tzw.: suchego patyczka. W miarę potrzeby wydłużyć czas pieczenia. Smacznego!:)

4 komentarze:

  1. rodzynki w chlebie.. lubię. pewnie i śliwki suszone by pysznie smakowały.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy ten przepis. Chleb wygląda apetycznie, kusi swoim wyglądem:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam jeszcze ani nie próbowałam tego chlebka. Może kiedyś też się skuszę:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapisałam już kilka przepisów na ten chleb, a wciąż żadnego nie zrobiłam. Chwilowo w piekarniku piecze się zwykły drożdżowy chleb, a ja umieram z głodu...

    OdpowiedzUsuń