Strony

wtorek, 16 listopada 2010

PEŁNOZIARNISTE PIEROGI Z MIĘSEM


"Któż z nas potrafi oprzeć się pierogom? Osobiście nie znam takiej osoby, która na talerz pachnących, cieplutkich pierogów odpowiedziałaby: "nie, dziękuję". Przecież to tradycyjne polskie danie:) 
Dzieci uwielbiają je na słodko - z owocami, serem itp.  Ja jako mała dziewczynka również je kochałam i nadal uwielbiam. Z czasem polubiłam również  pierogi bardziej wytrawne: z mięsem czy też z kapustą. Dlatego też proponuję dzisiaj PEŁNOZIARNISTE PIEROGI z farszem mięsnym. 

Ciasto robi się błyskawicznie i smakuje wspaniale  - co było dla mnie bardzo miłym zaskoczeniem:) Pożywne i zdrowe - polecam!"

Na ciasto:
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (dałam połowę mąki żytniej (razowej) i połowę mąki pszennej graham)
  • 1/2 szklanki ciepłej wody 
  • szczypta soli

Na farsz:
  • 150 - 200 g ugotowanego mięsa (najlepiej mieszanego) - ja  wykorzystałam mięso z rosołu, które na bieżąco odkładałam  i zamroziłam
  • 1 cebula (średnia)
  • 1-2 łyżki oliwy
  • pieprz, sól do smaku
  • troszkę rosołu (1/4 szklanki)

Mąkę i sól zagnieść z ciepłą wodą, ciasto zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na 15 minut. Cebulę pokroić na kawałki i podsmażyć na oliwie. Następnie zmielić drobniutko mięso z cebulą. Wszystko wymieszać, doprawić pieprzem i solą lub innymi przyprawami wedle uznania. Jeżeli mięso jest suche i sypkie, można dolać troszkę rosołu, który "sklei mięso". 

Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować cienko, wyciąć kółka, nałożyć na nie farsz i lepić klasyczne pierogi. (Jeżeli ciasto jest klejące i macie problem z rozwałkowaniem to podsypać, dość sporo, mąką pszenną, lub rozwałkować  je pomiędzy folią spożywczą). Gotować we wrzącej, osolonej wodzie (płaska łyżeczka soli). Gdy wypłyną do góry czekamy jeszcze około 1-2 minuty i wyjmujemy je łyżką cedzakową.

źródło: przepis na ciasto

foremki aluminiowe

7 komentarzy:

  1. Zaskakujący kolor pierożków i bardzo zachęcający:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie ładne! Takich pierożków to jeszcze nie jadłam.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo smakowicie wygladaja:) i kolorek jest bardzo fajny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądaja rewelacyjnie, od jakiegoś czasu tez chodzą mi po głowie pierogi z podobnym ciastem :) teraz to juz bede musiała wypróbowac :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zawsze bałam się że ciasto z mąki razowej, będzie zbyt twarde, ale Twoje wygląda na bardzo mięciutkie :)
    bo to przecież taka zdrowa wersja :))))

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierogi są mięciutkie, ale pewnie troszkę twardnieją gdy są zimne, podobnie przecież się dzieje z pierogami z pszennej mąki. Świeżutkie i ciepłe są naprawdę miękkie i smaczne:) Jeszcze nie raz je będziemy robiły:)

    OdpowiedzUsuń
  7. podobają mi się te pierogi, bo są takie inne od tych, które znam

    OdpowiedzUsuń