"Przez kilka dni myślałyśmy nad kolejnym naszym autorskim przepisem... i oto są wspaniałe czekoladowe rurki z kremem bananowym.
Nadzienie jest bardzo delikatne - z dodatkiem jogurtu i miodu smakują rewelacyjnie.
Byłyśmy bardzo ciekawe reakcji rodzinki, ale nie zawiodłyśmy się na nich :).
Wszystkim bardzo smakowało, szczególnie mamie i bratu.
Gorąco Polecamy ! :)"
Składniki na ciasto:
- 25 dag masła
- 4 szklanki mąki*
- łyżka cukru pudru (można pominąć)
- 4 żółtka
- 250 g kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- 3 łyżki kakao*
- cukier biały kryształ - do posypania
Wykonanie:
Z wymienionych składników zagnieść ciasto, następnie włożyć je do lodówki owinięte w folię na ok. 30 minut. Po schłodzeniu ciasta rozwałkować je cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić ciasto w paski o szerokości 1,5 cm i nawijać na rurki aluminiowe. Przed włożeniem do piekarnika każdą rureczkę smarować cieniutko białkiem i posypać po górze cukrem.
Składniki na krem:
- 3 dojrzałe banany
- 1 śmietana 30%
- 330 g gęstego jogurtu greckiego
- 2 łyżki miodu
- 2 - 3łyżki cukru pudru (zależy jak słodkie są banany)
- 370g jogurtu naturalnego
- 3-4 łyżki żelatyny
Wykonanie:
Banany zmiksować razem z jogurtem naturalnym i greckim w blenderze. Dodać miód, oraz cukier puder. W osobnym garnku ubić śmietanę. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Kiedy troszkę stężeje powoli wlewać do kremu bananowego. Następnie dodać ubitą śmietankę 30% i łyżką delikatnie wymieszać całość kremu.
Włożyć do lodówki do stężenia. Gdy masa zrobi się gęsta , przy pomocy rękawa cukierniczego nabijać rurki kremem. Smacznego! :)
u mnie ta masa na krem nie doczekałaby do nadziania rurek :)
OdpowiedzUsuńCudowne:) Ale bym zjadła taką :) A ten krem...mmm :)
OdpowiedzUsuńpyszności
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo zachęcająco - świetny przepis aż mi w myślach zapachniało
OdpowiedzUsuńwyglądają tak cudownie, że z pewnością bym została ich wielbicielką :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie muszę odszukać moje rożki do pieczenia rurek :)
OdpowiedzUsuńW przypadku rurek nie znam umiaru. Rurki czekoladowe z kremem bananowym? Nie potrafię znaleźć przymiotnika, które by je określił, jednak z pewnością zjadłabym wszystkie ze zdjęcia. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńO wow! Z kremem bananowym muszą byc przeeepyszne:)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńporywam.
OdpowiedzUsuńi nie tylko jedną.
Wspaniałe :). Fajnie, że krem ma bananowy smak, coś nowego i ciekawego :). Chętnie kiedyś spróbuję!
OdpowiedzUsuńale cudeńka
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysl z tymi rurkami. Widzac skladniki, to musialo wyjsc ich straszna duza ilosc. Czy te rurki mozna zrobic dzien wczesniej, czy sie zrobia za miekkie?
OdpowiedzUsuńNa drugi dzień są miękkie, ale nadal pyszne:):)
OdpowiedzUsuńkrem mi w ogóle nie wyszedł taki jak miał być. jest za zadki.. :)
OdpowiedzUsuńAnonimowy: Z tego co pamiętam nam wyszedł gęsty, więc może dodałaś zbyt mało żelatyny :)
OdpowiedzUsuńa jak długo trzeba piec te rurki? bo nie widze nigdzie informacji...
OdpowiedzUsuńploszek000: 12-15 minut w 180 stopniach :)
OdpowiedzUsuńizomorfia3
OdpowiedzUsuńCudne !!!!