Strony

sobota, 13 listopada 2010

CZEKOLADOWE RURKI Z KREMEM BANANOWYM

"Przez kilka dni myślałyśmy nad kolejnym naszym autorskim przepisem... i oto są wspaniałe czekoladowe rurki z kremem bananowym. 
Nadzienie jest bardzo delikatne - z dodatkiem jogurtu i miodu smakują  rewelacyjnie.
Byłyśmy bardzo ciekawe reakcji rodzinki, ale nie zawiodłyśmy się na nich :). 
Wszystkim bardzo smakowało, szczególnie mamie i bratu. 
Gorąco Polecamy ! :)"



Składniki na ciasto:
  • 25 dag masła
  • 4 szklanki mąki*
  • łyżka cukru pudru (można pominąć)
  • 4 żółtka
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kakao*
  • cukier biały kryształ - do posypania
Wykonanie:

Z wymienionych składników zagnieść ciasto, następnie włożyć je do lodówki owinięte w folię na ok. 30 minut.  Po schłodzeniu ciasta rozwałkować je cieniutko, na grubość  1 mm. Pokroić ciasto w paski o szerokości 1,5 cm i nawijać na rurki aluminiowe. Przed włożeniem do piekarnika każdą rureczkę smarować cieniutko białkiem i posypać po górze cukrem.


Składniki na krem:
  • 3 dojrzałe banany
  • 1 śmietana 30%
  • 330 g gęstego jogurtu greckiego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 - 3łyżki cukru pudru (zależy jak słodkie są banany)
  • 370g jogurtu naturalnego
  • 3-4 łyżki żelatyny

Wykonanie: 

Banany zmiksować razem z jogurtem naturalnym i greckim w blenderze. Dodać miód, oraz cukier puder. W osobnym garnku ubić śmietanę. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Kiedy troszkę stężeje powoli wlewać do kremu bananowego. Następnie dodać ubitą śmietankę 30% i łyżką delikatnie wymieszać całość kremu.

Włożyć do lodówki do stężenia. Gdy masa zrobi się gęsta , przy pomocy rękawa cukierniczego nabijać rurki kremem. Smacznego! :)

*Mąkę i kakao najlepiej przesiać przez sito.

ekspresy do kawy poznań

19 komentarzy:

  1. u mnie ta masa na krem nie doczekałaby do nadziania rurek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne:) Ale bym zjadła taką :) A ten krem...mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają bardzo zachęcająco - świetny przepis aż mi w myślach zapachniało

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają tak cudownie, że z pewnością bym została ich wielbicielką :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie muszę odszukać moje rożki do pieczenia rurek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. W przypadku rurek nie znam umiaru. Rurki czekoladowe z kremem bananowym? Nie potrafię znaleźć przymiotnika, które by je określił, jednak z pewnością zjadłabym wszystkie ze zdjęcia. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. O wow! Z kremem bananowym muszą byc przeeepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe :). Fajnie, że krem ma bananowy smak, coś nowego i ciekawego :). Chętnie kiedyś spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajny pomysl z tymi rurkami. Widzac skladniki, to musialo wyjsc ich straszna duza ilosc. Czy te rurki mozna zrobic dzien wczesniej, czy sie zrobia za miekkie?

    OdpowiedzUsuń
  10. Na drugi dzień są miękkie, ale nadal pyszne:):)

    OdpowiedzUsuń
  11. krem mi w ogóle nie wyszedł taki jak miał być. jest za zadki.. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy: Z tego co pamiętam nam wyszedł gęsty, więc może dodałaś zbyt mało żelatyny :)

    OdpowiedzUsuń
  13. a jak długo trzeba piec te rurki? bo nie widze nigdzie informacji...

    OdpowiedzUsuń
  14. ploszek000: 12-15 minut w 180 stopniach :)

    OdpowiedzUsuń
  15. izomorfia3
    Cudne !!!!

    OdpowiedzUsuń