Strony

niedziela, 14 listopada 2010

SŁODKIE DROŻDŻÓWKI - Sweet rolls with raisins



"Drożdżówki, które Wam dzisiaj proponujemy zrobiłyśmy na sobotni podwieczorek. Chciałyśmy zaskoczyć zaproszonych gości właśnie w  ten dzień. Wiemy, że uwielbiają ciasta drożdżowe, dlatego zdecydowałyśmy się na drożdżówki z nadzieniem serowym i rodzynkami. Drożdżówki nie tylko pięknie się prezentują, lecz wspaniale smakują. Bułeczki są puszyste, delikatne - po prostu "niebo w gębie". Można je jeść na śniadanie, jako dodatek do kawy, szklaneczki mleka itp.:) Polecamy!"

Składniki na 11 dużych drożdżówek:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki miodu
  • pół łyżeczki soli
  • 12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych

Nadzienie: 
  • 500 g twarogu (u mnie swojski twaróg) 
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka waniliowego proszku budyniowego (ja dodała budyń z zawartością cukru)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (18g)
  •  ok.: 4-5 łyżek cukru pudru

Dodatkowo:
  • ok.: 170 g rodzynek
  • białko jajka do posmarowania bułeczek  

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny).

Kiedy ciasto podrośnie postępować w taki sposób:

1. Podzielić ciasto na 11 równych kuleczek.


2,3. Każdą kulkę rozwałkować, posmarować serem i posypać rodzynkami.

4,5. Każdy placek zwinąć w rulon, zagiąć i ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry.

 
6. Rozłożyć ciasto na boki, by powstała bułeczka. Identycznie postąpić z pozostałym ciastem.


Powstałe bułeczki ułożyć na blaszce, w sporych odległościach od siebie, przykryć, odstawić na 30 - 40 minut, do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować je białkiem (dodatkowo posypałam kruszonką). Piec w temperaturze 190º przez około 20 minut. Wystudzić na kratce. Smacznego!

przepis na ciasto: źródło

dobra restauracja w Poznaniu

2 komentarze:

  1. U mnie w domu uwielbiają wszystko co z rodzynkami, a Wasze drożdżóweczki wyglądają przepysznie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne drożdżówki!:-)
    Mniam,mniam:)

    OdpowiedzUsuń