Strony

poniedziałek, 8 listopada 2010

PIERNIK STAROPOLSKI

"Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodzenia bez piernika. Jego smak i zapach pomaga w stworzeniu niesamowitej, magicznej oraz świątecznej atmosfery. 

Warto czekać kilka tygodni, aż ciasto piernikowe dojrzeje - gotowy wypiek jest przepyszny!"





Składniki:

  • pół kg miodu
  • 2 szklanki cukru (dałam troszkę mniej)
  • 25 dag masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 2-3 torebki przyprawy do piernika (40 g w torebce)

Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, niemal do wrzenia, wymieszać porządnie i ostudzić.

Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w połowie szklanki mleka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni. Piec 3 - 4 dni przed świętami.

Pieczenie:

Ciasto podzielić na 2 - 3 części, rozwałkować (najlepsza grubość około pół cm) i piec w dużej blaszce w temperaturze około 160 - 180ºC (zależy od piekarnika) przez około 15 - 20 minut (zależy od grubości placka). Placki ochłodzić.

Ochłodzone placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, odstawić do 'skruszenia' na 3 - 4 dni.

Piernik polać czekoladą lub lukrem (z lukrem dłużej się przechowuje). Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier lub ściereczkę, by nie wysychał.

Ważna uwaga:

Wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba jednak podsypywać mąką, czasem sporo). Smacznego!

7 komentarzy:

  1. też zrobiłam piernik staropolski, też pierwszy raz i też odliczam dni:) ...oj mają w sobie te Świeta magię:) pozdrawiam ciepło
    Jola

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię niemalże identyczny. Ja przekładam piernikowe placki kremem orzechowym i powidłami śliwkowymi a na wierzch polewa. Pycha:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja jeszcze nie myslałam nawet o wypiekach świątecznych, ale ja tak mam.
    Może w tym roku nie będę wcześniej zagniatać ciasta? Jeszcze nie wiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już od dłuższego czasu obiecuję sobie, że ciasto nastawię. I zawsze jakoś tak schodzi... Muszę się wreszcie porządnie zmobilizować!

    OdpowiedzUsuń
  5. mam dużo cierpliwości.. poczekam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja również mam piernikowe plany :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O pierniku dopiero zaczynam myśleć a tu wszędzie już piernikujecie ;D Muszę i ja się zabrać za przygotowania, bo inaczej będę oblizywać się tylko smakiem , patrząc na wasze apetyczne zdjęcia :) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń