Strony

piątek, 5 listopada 2010

PIECZONE PIEROGI Z KURCZAKIEM


"Lekkie, zdrowe, a co najważniejsze PRZEPYSZNE!  Niestety mają jedną zasadniczą wadę - zbyt szybko znikają z talerza...."
Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 
  • ok. 1 szklanki ciepłego mleka 
  • 10g drożdży 
  • 1 łyżka oliwy 
  •  sól
Farsz:
  • pół zmielonego fileta z kurczaka
  • pół małej papryki pokrojonej w kostkę 
  • 1 mała cebula 
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • przyprawy: pieprz, przyprawa do kurczaka, oregano, bazylia itp.

Wykonanie ciasta:
Drożdże rozrobić z mlekiem i odstawić na ok. 10 minut. Do miski wsypać przesianą mąkę i sól. Dodać mleko z drożdżami, oliwę i zagnieść ciasto. Dokładnie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. 

Wykonanie farszu:
Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Następnie dodać paprykę pokrojoną drobniutko w kostkę i wyciśnięty czosnek. Po chwili dodać przyprawionego kurczaka i usmażyć wszystko.
Ciasto rozwałkować, nałożyć  farsz i ulepić pierogi. Piec w nagrzanym do 180* piekarniku przez 20 minut. Podawać z dodatkiem sosu czosnkowego. SMACZNEGO!


źródło: Pieczone pierogi

9 komentarzy:

  1. Apetycznie wyglądają te pierożki. Takich jeszcze nie robiłam tzn. pieczonych. Kusząca propozycja:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pieczone? ciekawie brzmi :) muszę namówić mamę na takie

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm... ale apetycznie wygladaja:) pieczonych jeszcze nie robilam, ale Twoje wygladaja pysznie, wiec chyba sie skusze:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam pieczone, ale a niego bardzo innym nadzieniem - na słodko :) Pieczone na słono próbowałam za to na festiwalu pierogów w krakowie - ogromnie mi smakowały, były z kapusta i grzybami.

    OdpowiedzUsuń
  5. takie piękne pierogi wyszły z mąki pełnoziarnistej? no aż oczom nie wierzę :) przepis już w ulubionych, koniecznie muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  6. Czuję, że to coś idealnego dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam już 3 razy - zmieniając trochę nadzienie i za każdym razem smakowały wspaniale! Polecam! N.

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy: Właśnie przypomniałaś nam o tym świetnym przepisie :) Cieszymy się, że pierogi smakują :)

    OdpowiedzUsuń