"Lekkie, zdrowe, a co najważniejsze PRZEPYSZNE! Niestety mają jedną zasadniczą wadę - zbyt szybko znikają z talerza...."
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- ok. 1 szklanki ciepłego mleka
- 10g drożdży
- 1 łyżka oliwy
- sól
Farsz:
- pół zmielonego fileta z kurczaka
- pół małej papryki pokrojonej w kostkę
- 1 mała cebula
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy
- przyprawy: pieprz, przyprawa do kurczaka, oregano, bazylia itp.
Wykonanie ciasta:
Drożdże rozrobić z mlekiem i odstawić na ok. 10 minut. Do miski wsypać przesianą mąkę i sól. Dodać mleko z drożdżami, oliwę i zagnieść ciasto. Dokładnie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Wykonanie farszu:
Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Następnie dodać paprykę pokrojoną drobniutko w kostkę i wyciśnięty czosnek. Po chwili dodać przyprawionego kurczaka i usmażyć wszystko.
Ciasto rozwałkować, nałożyć farsz i ulepić pierogi. Piec w nagrzanym do 180* piekarniku przez 20 minut. Podawać z dodatkiem sosu czosnkowego. SMACZNEGO!
źródło: Pieczone pierogi
Sliczne te pierożki! :))
OdpowiedzUsuńApetycznie wyglądają te pierożki. Takich jeszcze nie robiłam tzn. pieczonych. Kusząca propozycja:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
pieczone? ciekawie brzmi :) muszę namówić mamę na takie
OdpowiedzUsuńmmm... ale apetycznie wygladaja:) pieczonych jeszcze nie robilam, ale Twoje wygladaja pysznie, wiec chyba sie skusze:)
OdpowiedzUsuńRobiłam pieczone, ale a niego bardzo innym nadzieniem - na słodko :) Pieczone na słono próbowałam za to na festiwalu pierogów w krakowie - ogromnie mi smakowały, były z kapusta i grzybami.
OdpowiedzUsuńtakie piękne pierogi wyszły z mąki pełnoziarnistej? no aż oczom nie wierzę :) przepis już w ulubionych, koniecznie muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńCzuję, że to coś idealnego dla mnie:)
OdpowiedzUsuńRobiłam już 3 razy - zmieniając trochę nadzienie i za każdym razem smakowały wspaniale! Polecam! N.
OdpowiedzUsuńAnonimowy: Właśnie przypomniałaś nam o tym świetnym przepisie :) Cieszymy się, że pierogi smakują :)
OdpowiedzUsuń