"Ta plecionka była hitem ostatniej soboty. W rankingu stworzonym przez ciocię, z pośród rureczek, drożdżówek i ciastek pomarańczowych zajęła pierwsze miejsce.
Nadzienie do plecionki jest naszego autorstwa - był to strzał w dziesiątkę.
Ciasto jest puszyste, słodkie nadzienie serowe z delikatnie kwaśnymi porzeczkami smakuje wspaniale! I do tego ta słodziutka kruszonka - polecamy, polecamy i jeszcze raz polecamy:)!
Składniki na 2 plecionki:
Ciasto:- 25g świeżych drożdży (lub 14 g suszonych)
- 1 szkl. ciepłej wody
- 1/2 kostki masła
- 5 łyżek cukru
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 i 1/4 - 4 i 1/2 szklanki mąki
Ze świeżych drożdży najpierw zrobić rozczyn (jeśli dajecie suche drożdże to rozpuścić je w wodzie). Następnie wymieszać z miękkim masłem, cukrem, jajkami solą i 2 szklankami mąki. Ubijać mikserem na małych obrotach przez około 3 minuty (można wymieszać drewnianą łyżką). Dodać tyle pozostałej mąki, żeby powstało miękkie ciasto i wyrabiać ręką. Następnie wyłożyć na posypany mąką blat i wyrabiać jeszcze przez 6-8 minut , aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do lekko naoliwionej miski , przewrócić , żeby całe pokryło się warstewką tłuszczu. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut (do podwojenia objętości).
Nadzienie porzeczkowe:
- 2 szklanki porzeczek (ja miałam mrożone)
- pół szklanki wody
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 4 łyżeczki wody
Porzeczki wsypać do małego garnuszka, dodać wodę i zagotować. Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, około 3 minuty. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z wodą, dodać do porzeczek, wymieszać i jeszcze chwilę pogotować do zgęstnienia. Przestudzić.
Nadzienie serowe:
- 500 g twarogu (u mnie swojski twaróg)
- 2 jajka
- 1 łyżka waniliowego proszku budyniowego (ja dodała budyń z zawartością cukru)
- 1 opakowanie cukru waniliowego (18g)
- ok.: 4-5 łyżek cukru pudru
Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę serową.
Kruszonka:
Kruszonka:
- 0,5 szklanki mąki
- 30 g masła
- 2 łyżki cukru
- łyżka cukru waniliowego
Wyrośnięte ciasto odgazować i podzielić na 2 części. Na posypanym mąką blacie rozwałkować każdą z części na prostokąt o wymiarach 38 x 23 cm. Przenieść na pergamin o podobnych wymiarach. Po środku , wzdłuż każdego prostokąta rozsmarować po połowie masy serowej.
Następnie na masie serowej rozłożyć masę porzeczkową.
Po obydwu stronach ponacinać ok. 2,5 cm szerokości paski. Paski zakładać na przemian na siebie. Końce plecionek skleić i lekko podwinąć.
Przenieść na blachę , przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 st.C. przez 25-30 minut , na złoto-brązowo. Smacznego!
źródło: przepis na ciasto
11 komentarzy:
Jaka ładna! Pięknie wygląda z tą zaplatanka na wierzchu. I podoba mi się, że nie tylko owoce, ale tez ser jest w środku :)
Taka plecionka może być hitem każdej soboty - nadzienie wspaniałe :)
Jaka śliczna i misterna...Ja tm nie umiem robić takich ładnych rzeczy. Można jeść oczami.. pozdrawiam!
strasznie mi się podoba to porzeczkowo serowe nadzienie. bo taki smaki to ja lubię (:
bardzo lubię takie drożdżowe wypieki, musi być pyszne (:
Rewelacyjna ta plecionka, bardzo mi się podoba. Już sobie wyobrażam jak musi wyśmienicie smakować. Palce lizać:)
Pozdrawiam:)
Szalenie mi się podoba! Swietny kształt, świetne nadzienie. Idealna:)
Bardzo aptycznie wyglada!
nie dziwię się, że była hitem. misternie upleciona
jak slicznie wyglada:) i jak smakowicie:) z porzeczkami musi byc pycha:)
Wygląda mego zachęcająco! Muszę zapisać do robienia :) Koniecznie. Oj kuszą mnie te porzeczki...
Zapraszam do mnie w odwiedziny :)
http://dzismamochotena.blox.pl/html
Pozdrawiam! :)
Prześlij komentarz