Strony

niedziela, 12 grudnia 2010

DROŻDŻÓWKI CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE



„Dziś proponuję Wam słodziutkie, drożdżowe bułeczki - inne o tych, jakie do tej pory umieszczałyśmy na blogu. Drożdżówki są czekoladowo-pomarańczowe z nadzieniem serowym. Chciałam by zachwycały swoim wyglądem a zarazem smakiem. Wydaje mi się, że osiągnęłam to zamierzenie. Sam zapach pieczonych bułeczek wydobywający się z piekarnika był cudowny – taki świąteczny:)

 Dlaczego serduszko na górze bułeczek? Drożdżówki powstały z myślą o moim Ł:* i dlatego Jemu dedykuję ten przepis:).”

Dorothy
Składniki na 8 drożdżówek:
Ciasto:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka ciepłej wody
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • cukier waniliowy 18 g (paczka)
  • 30 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka (lub 3 małe)
  • 175 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  •  skórka starta z 1 pomarańczy

Nadzienie:
  •  250 g twarogu (u mnie swojski twaróg)
  •  1 jajko
  •  1 płaska łyżka proszku budyniowego – ja miałam z zawartością cukru (śmietankowego    lub waniliowego)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki cukru
  • łyżka miękkiego masła

Dodatkowo:
 * 1 jajo roztrzepane z łyżką mleka
 * kruszonka (opcjonalnie):
  • 1/4 szklanki mąki
  • 15 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • łyżka cukru waniliowego
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło i posiekać, aż masło zmieni się w małe grudki, tak aby postała kruszonka.

 Przygotowanie:

            Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i łyżką cukru, odstawić na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski przesiać mąkę i kakao, dodać rozpuszczone drożdże, resztę cukru, cukier waniliowy, sól, skórkę z pomarańczy i 1 jajko. Składniki wymieszać drewnianą łyżką. Następnie dodać drugie jajko, wyrabiając ciasto (ręką lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego). Wyrabiać przez około 10 - 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Do wyrobionego ciasta, stopniowo, po 2 łyżki dodawać masło, cały czas miksując lub wyrabiając. Szybko dodawać kolejne kawałki masła, jak tylko poprzednie zmieszają się z ciastem. Dłużej nie wyrabiać, tylko do połączenia się masła z ciastem.

Miskę z ciastem przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce, do czasu aż podwoi swoją objętość, na około 1 i 1/2 godziny.
W międzyczasie przygotować nadzienie: ser zmielić (miałam swojski twaróg) dodać resztę składników i dokładnie zmiksować.

Ciasto pokroić na 8 równych kawałków. Rozwałkowywać 2 kawałki na jednakowej wielkości placki  (niezbyt grube) podsypując odrobiną mąki. W jednym placuszku wyciąć serduszko foremką a na drugim nałożyć masę serową.


Przykryć placek z nadzieniem serowym drugim plackiem z wyciętym serduszkiem.  Docisnąć górną część do dolnej by ciasto się skleiło. Wyciąć foremką okrąg (u mnie foremka z wzorkiem).


Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Luźno przykryć folią  lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 - 2 godziny.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wierzch drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka. Ja dodatkowo posypałam drożdżówki kruszonką. Wstawić  blaszkę do piekarnika i piec przez około 15-20 minut. Ostudzić na metalowej kratce. Drożdżówki najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku.  Ja lubię jeszcze cieplutkie:), dlatego na drugi dzień sobie je podgrzewam.  Smacznego!
 

17 komentarzy:

  1. Świetne bułeczki! I ogromnie podoba mi się foremka z ostatniego zdjęcia. Podzielisz się może, Dorothy, tajemnicą, skąd ją masz? ;))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przywiozłam je z Irlandii (ma ich kilka o różnej średnicy), jak byłam na wakacjach:) Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne są, nie widziałam jeszcze czekoladowych drożdżówek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne są... szkoda że nie wiem jak smakują :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepięknie się prezentują te bułeczki i fajny pomysł z tym serduszkiem. W ogóle całe bułeczki są pomysłowo wykonane:)
    Pozdrawiam")

    OdpowiedzUsuń
  6. pierwszy raz spotykam drożdżówki czekoladowe. i muszę przyznac, że są po prostu OBŁĘDNE! och, chciałabym takiej chociaż malutki kawałeczek...

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny sposob na zrobienie drozdzowek z sercem w srodku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, zachwycają! Wyglądem na pewno, smakiem zresztą jestem pewna że też ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne! Świetny pomysł z tym nadzieniem w kształcie serduszka:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniałe!!! Zapisuję do zrobienia! Ciasto czekoladowe z bezą orzechową było wspaniałe, a teraz te drożdżówki!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajne drożdżóweczki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ładne te drożdżówki i z całą pewnością są przepyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł, zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wspanialy pomysl z tym serduszkiem,buleczki sa niesamowicie oryginalne dzieki temu.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ta połączenia z pomarańczy z czekoladą, najbardziej mi smakuję. :)

    OdpowiedzUsuń