„Kiedy zobaczyłam te ciasteczka na blogu Usagi, stwierdziłam że muszę je upiec. Zachwyciły mnie swoim wyglądem – są bardzo jasne, a suszona żurawina dodaje im wspaniałego kontrastu. Ciasteczka robi się bardzo szybko i są proste w wykonaniu.
Obawiałam się, że nie zdążę zrobić im zdjęcia, gdyż domownicy zachwycali się nimi chwilę po wyjęciu z piekarnika. Na szczęście udało mi się kilka odłożyć.
Ciasteczka są maślane, kruche i słodziutkie. Pewnie upieczemy je z Justyną na święta."
Dorothy
Składniki (około 40 sztuk):
- 175 g masła
- 75 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 łyżka mleka
- 250 g mąki
- 30 g suszonej żurawiny
- orzechy, migdały, pistacje opcjonalnie ( u mnie orzechy włoskie)
Przygotowanie:
Masło, cukier puder, sól i mleko utrzeć w misie na białą puszystą masę. Dodać pokrojoną na drobne kawałki żurawinę i pozostałe bakalie (jeśli używamy). Dosypać mąkę i dobrze wszystko wymieszać.
Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i umieścić w zamrażalniku na ok. 20-30 minut lub w lodówce na 2 godziny. Następnie podsypując mąką, rozwałkować na grubość 5-7 mm i wycinać foremką wybrany kształt (u mnie gwiazdki i choinki)*.
Układać na blasze wyłożonej papierem (niezbyt blisko siebie) i piec ok. 10-12 minut w temp. 200°C na środkowej półce piekarnika. Wystudzić na kratce. Smacznego!
Piękne jest to zdjęcie!! Wyglądają tak smakowicie szkoda że nie akurat teraz nie ma mnie w domku :( Musimy je koniecznie zrobić na święta!:)
OdpowiedzUsuńJustin
Jakie cudowne ciasteczka! Pysznie wyglądają:))
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
bardzo lubię wszelkie ciasteczka z dodatkiem suszonej żurawiny.
OdpowiedzUsuńZ żurawiną każde są pyszne. A tu jeszcze tyle smakowitych składników.
OdpowiedzUsuńPiekne gwiazdki!
pieknie wygladaja z zurawina:) i jak apetycznie:)
OdpowiedzUsuńPiekne i bardzo swiateczne. Zupelnie sie nie dziwie, ze domownicy byli zachwyceni. A zurawine uwielbiam.
OdpowiedzUsuńPrzedudnie wyglądają. A o ciastkach z żurawiną myślę nieustanie... Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńżurawinowe ciastka to na święta fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńPiękne, też się do nich przymierzam :)
OdpowiedzUsuńżurawina w ciasteczkach, mniam!
OdpowiedzUsuńna dodatek tak efektownie wygląda ;]
Przepiękne te ciasteczka i nie wątpię, że przepysznie smakują:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zajadam się pysznymi ciasteczkami,mają wspaniały maślany smak z dodatkiem żurawiny.Dziękuję za przepis i gorąco polecam,pieczenie ich to sama przyjemnośc:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę wesołych świąt.
Ciastka są rewelacyjne!!! Robiłam je już 2 lata temu... bardzo szybko się robi a smakują fantastycznie!
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis. Skorzystałam, sprawiając bliskim słodką przedświąteczną przyjemność! Chrupiące z nieocenioną żurawiną i orzechami.
OdpowiedzUsuńPozdrowienie!