"Święta tuż tuż.....
Dlatego, aby w okresie przedświątecznym zdążyć na czas z wszystkimi wypiekami, postanowiłyśmy przygotować wcześniej domową masę makową :)
Jest o niebo lepsza od tej kupionej w sklepie:)
Gorąco Polecamy!"
Składniki, na około 1,5 kg masy:
• 500 g maku (4 szklanki, każda po 125 g)
• 100 g masła
• 1 szklanka miodu
Orzechy i bakalie (przykładowe):
• 200 g rodzynek królewskich lub sułtańskich
• 100 g orzechów włoskich
• 50 g migdałów bez skórek
• 100 g suszonych moreli
• 100 g suszonych śliwek
• 100 g skórki pomarańczowej smażonej w cukrze (kandyzowanej)
Aromaty i dodatki smakowe (przykładowe):
• sok z 1 cytryny lub limonki
• skórka starta z 1 pomarańczy
• 1,5 łyżki ekstraktu migdałowego (lub likieru Amaretto)
• po 2 łyżki: likieru pomarańczowego, brandy, rumu
1 szklanka = 250 ml
Przygotowanie:
• 500 g maku (4 szklanki, każda po 125 g)
• 100 g masła
• 1 szklanka miodu
Orzechy i bakalie (przykładowe):
• 200 g rodzynek królewskich lub sułtańskich
• 100 g orzechów włoskich
• 50 g migdałów bez skórek
• 100 g suszonych moreli
• 100 g suszonych śliwek
• 100 g skórki pomarańczowej smażonej w cukrze (kandyzowanej)
Aromaty i dodatki smakowe (przykładowe):
• sok z 1 cytryny lub limonki
• skórka starta z 1 pomarańczy
• 1,5 łyżki ekstraktu migdałowego (lub likieru Amaretto)
• po 2 łyżki: likieru pomarańczowego, brandy, rumu
1 szklanka = 250 ml
Przygotowanie:
- Mak wsypać do dużego garnka, zalać gorącą wodą (kilka centymetrów ponad poziom maku) i zagotować. Gotować przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Odcedzić na sicie (pozostawić do odsączenia na około 15 - 30 minut). Mak zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa przez najdrobniejsze sitko, tzw. makowe.
- Rodzynki królewskie przekroić na połówki (sułtańskie należy wcześniej moczyć przez 10 minut w gorącej wodzie), orzechy i migdały posiekać, morele i śliwki pokroić w kosteczkę. Wszystko razem wymieszać ze smażoną w cukrze skórką pomarańczową.
- Roztopić masło z miodem i delikatnie podgrzać. Dodać mieszankę orzechów oraz bakalii, wymieszać i podgrzewać jeszcze przez około 1 - 2 minuty, mieszając. Przełożyć do naczynia z makiem, dodać aromaty: sok z cytryny lub limonki, skórkę startą z pomarańczy, ekstrakt migdałowy, likier pomarańczowy, brandy i rum. Dokładnie wymieszać, ostudzić. Przechowywać w lodówce, ale przed użyciem doprowadzić do temperatury pokojowej.
Uwagi:
- Masa makowa według podanego przepisu nie zawiera cukru, słodzona jest miodem. Jest też dość bogata w dodatki: orzechy, rodzynki i bakalie. Możemy dopasować ich ilość do danego wypieku.
- Aby wykorzystać masę makową w wypiekach, należy połączyć ją z ubitymi jajkami. Na podaną ilość masy potrzebujemy 10 jajek (w temperaturze pokojowej). Należy ubić białka na sztywną pianę i oddzielnie żółtka na puszystą masę. Ostudzoną masę makową mieszamy najpierw z ubitymi żółtkami, następnie z pianą z białek. Pieczemy w 175 stopniach (można piec z termoobiegiem) przez 50 minut (sprawdzić patyczkiem, mniejszą ilość masy piec 40 minut).
Źródło: Masa Makowa
Ja zawsze kupuję w puszkach, jestem zadowolona,ale taka domowa to dopiero coś!:))
OdpowiedzUsuńW tym roku postanowiłam zrobić sama masę makową, więc zapisuję przepis :-) Będzie do łazanek, makowca, rogalików i tortu.
OdpowiedzUsuńzawsze kupuję gotową. z lenistwa.
OdpowiedzUsuńale... może w tym roku?
Brzmi cudownie . Jak dlugo mozna ja przechowywac i gdzie ?
OdpowiedzUsuńMy sobie podzieliłyśmy masę na mniejsze porcje i zamroziłyśmy. Więc możesz przechowywać w zamrażarce nawet kilka miesięcy:)
OdpowiedzUsuń