Strony

poniedziałek, 6 grudnia 2010

DROŻDŻOWO-KORZENNE SPIRALKI Z POWIDŁAMI


"Nasz świąteczny autorski przepis: Puszyste spiralki z nutą piernikową nadziewane powidłami. Dodatkowo posypane kruszonką orzechowo-waniliową:) 
Wspaniale brzmi prawda? Ale jak smakuje! - według nas nieziemsko. Sam zapach, wydobywający się z piekarnika tworzy świąteczną atmosferę , pomimo że pozostały jeszcze 3 tygodnie. 

Chrupiąca kruszonka orzechowa idealnie komponuje się z miękkim i delikatnym ciastem. Polecamy!"

Składniki na ok.: 8 spiralek:

Ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- pół szklanki ciepłej wody
- 1/4 kostki stopionego masła (50g)
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 i 1/4 szklanki mąki

- 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika 
- mały słoiczek powideł

Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut. Następnie wymieszać go z  cukrem, jajkami, solą, przyprawą korzenną i 2 szklankami mąki. Wymieszać wszystko dokładnie. Następnie powoli dodawać ostudzone masło i wyrabiać ciasto. W razie potrzeby dodać 1/4 szklanki mąki lub więcej, żeby powstało miękkie ciasto i wyrabiać ręką. Następnie wyłożyć na posypany mąką blat i wyrabiać  jeszcze przez 6-8 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do lekko naoliwionej miski i przykryć pozostawiając do wyrośnięcia na ok.1h (do podwojenia objętości). 
Gotowe ciasto wykładamy na  blat posypany mąką i dzielimy na 8 części. Ze zwijaniem spiralek postępujemy tak samo jak przy zwijańcu makowym.

Kruszonka:
  • 1/4 szklanki mąki
  • 15 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki pokrojonych orzechów włoskich.

Orzechy podprażyć na patelni. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać orzechy, masło i posiekać, aż masło zmieni się w małe grudki, tak aby postała kruszonka. 
Gotowe spiralki posmarować jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i posypać kruszonką z orzechami. Smacznego!

16 komentarzy:

  1. wygladja cudnie:) a ta kruszonka musi byc pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Klimat przedświąteczny przywołują - to pewne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale bym taką jedną zjadła, choć na jednej pewnie by się nie skończyło! Super przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. a co z tymi powidłami, bo nie widzę w przepisie

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne! Wyjątkowo się prezentują. Smak mogę sobie tylko wyobrazić...

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wytrzymam, jakie cuuuudne! Takie korzenne z powidłami, muszą być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. matkooo, jakie cudowne.
    porywam ze dwie. na jednej się z pewnością nie skończy xd

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, wyglądają ślicznie!
    Uwielbiam takie domowe drożdżówki...

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowne!
    Pięknie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudne. Na pewno jak wyglądają, tak smakują.Pysznie:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. a jakie polecacie powidła- bardziej słodkie czy kwaśne? bo się szykuję z tym przepisem na święta;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Delikatnie słodkie, gdyż mamy jeszcze słodziutką kruszonkę, a mało słodkie ciasto.
    Kwaśnie powidła uważamy, że możesz dać, ale wtedy zwiększ ilość cukru w cieście.

    P.S. ŚWIĘTA znaczy słodko:D:)

    OdpowiedzUsuń
  13. a kiedy te powidła na spiralki?kruszonka przed pieczeniem czy po? i ile się je piecze i w jakiej temperaturze?:/

    OdpowiedzUsuń
  14. Oczywiście przed, w przepisie na zwijaniec makowy są zdjęcia w jako sposób nakładać nadzienie i zwijać ciasto. kruszonkę dajemy przed pieczeniem, na gotowe zwijańce posmarowane uprzednio jajkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w temp. 180-190 stopni ok.15-20 minut, aż bułeczki będą rumiane:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nieziemsko pyszne :) zamiast powideł dałam dżem wiśniowy domowej roboty.

    OdpowiedzUsuń