"Dziś przepis na szybkie ciasto ze śliwkami, idealne na zimowy wieczór do ciepłej herbatki:)"
Składniki na ciasto:
(na tortownicę o średnicy 23 cm)
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru (lub mniej)
- pół kostki (125 g) zimnego masła
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 duże jajko
- ok. 450 g śliwek
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło i posiekać, aż masło zmieni się w małe grudki (jak kruszonka). Odsypać pół szklanki (potrzebne będzie do posypania), a resztę przesypać do sporej miski, dodać proszek do pieczenia, sodę, wymieszać. Jogurt wymieszać z ekstraktem waniliowym i jajkiem, dodać do suchych składników i wymieszać (zmiksować).
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszane ciasto przełożyć do tortownicy, wygładzić powierzchnię. Na cieście rozłożyć połówki śliwek i posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180ºC, przez 30 - 40 minut, aż powierzchnia będzie ładnie ozłocona. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Zapachniało latem:)
OdpowiedzUsuńTakie ciasto kojarzy mi sie z niedzielnymi popoludniami w moim rodzinnym domu. Wyglada bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńLubię takie klimaty...
OdpowiedzUsuńach, jak mi sie marzy kawalek tego pysznego ciacha:)
OdpowiedzUsuńTo jedna z moich ulubionych kombinacji. Tylko czekać na świeże śliwki...
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z owocami, zwłaszcza ze śliwkami:)) Mama kiedyś mi takie robiła:)) Mniami..
OdpowiedzUsuńMarzy mi się od jakiegoś czasu ciasto ze swieżymi owocami:) Ach :) Pysznie wygląda,mniam.
OdpowiedzUsuńMusze zobaczyć co ja jeszcze mam w zamrażarce;)
Pozdrowienia.
Ile ja bym teraz dała za kawałek takiego ciasta...
OdpowiedzUsuńWyglada niesamowicie apetycznie, bardzo lubię takie ciacha, mają swój urok :)
OdpowiedzUsuń