Strony

niedziela, 16 stycznia 2011

CIASTECZKA POMARAŃCZOWO - MAKOWE



"Ciasteczka te upiekłyśmy dla naszej sąsiadki jako malutki prezencik :). 
Są kruche i bardzo pomarańczowe. Z dodatkiem sypkiego maku wyglądają bardzo efektownie:)
Gorąco Polecamy!"

Składniki:
  • 300 g miękkiego masła
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki suchego maku
  • 360 g mąki pszennej
  • aromat pomarańczowy(zamiast aromatu dodałyśmy sok z 1/2 pomarańczy)
Wykonanie:
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać żółtka i resztę składników, na końcu przesianą mąkę, wymieszać. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z dużą końcówką, lub do maszynki do ciastek, wyciskać ciasteczka na blachę wyłożoną pergaminem, piec w 180°C, 7-10 minut, w zależności od wielkości ciastek.

8 komentarzy: