Strony

sobota, 1 stycznia 2011

KUBUSIOWE CIASTO


"Naszym pierwszym przepisem w roku 2011 jest Kubusiowe Ciasto :).
Bardzo delikatne i lekkie. 
W naszej wersji jest więcej masy kubusiowej, ponieważ na skutek różnicy temperatur składników masa się "zważyła". Konieczne było dodanie więcej masła, co spowodowało że jest jej dużo więcej. Równocześnie miałyśmy więcej soku o 200ml.

SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU ! :)"

Ciasto:

* 3 jajka
* 3/4 szklanki cukru
* 1 1/2 łyżeczki octu
* 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/3 szklanki mąki pszennej
* 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Masa Kubusiowa:

* 1 duża butelka Kubusia marchewkowo pomarańczowego (litrowa)
* 3 budynie waniliowe
* 6 łyżek cukru
* 1 kostka masła (200 g) miękkiego

Masa śmietanowa:

* 500 ml kremówki (36%)
* 5 łyżek cukru pudru
* 500 g serka homogenizowanego waniliowego
* 1 galaretka pomarańczowa

Polewa:

* 100 g gorzkiej czekolady
* 5 - 6 łyżeczek kremówki

CIASTO: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Żółtka mieszamy z octem i delikatnie łączymy z pianą. Mąki i proszek do pieczenia łączymy i dodajemy do jajek, mieszając mikserem na najniższych obrotach. Blachę natłuszczamy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do tak przygotowanej blachy i pieczemy ok 20 - 30 min w 180 stopniach. Najlepiej po 20 minutach sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest już suchy. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.

MASA KUBUSIOWA: Odlewamy pół szklanki Kubusia i rozprowadzamy w nim budynie i cukier. Resztę soku gotujemy i kiedy zaczyna wrzeć, dodajemy budynie. Gotujemy podobnie jak zwykły budyń, do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowany budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (przy panujących temperaturach, ja po prostu wystawiłam go na dwie godziny na balkon). Kiedy budyń jest zimny, rozbijamy mikserem masło (musi być miękkie, by w masie nie było grudek) i dodajemy po łyżce budyniu cały czas miksując na najwyższych obrotach. Tak przygotowaną masę wykładamy na biszkoptowy spód i wstawiamy do lodówki na około godzinę nim nałożymy drugą masę, aby się nie zmieszały.

MASA ŚMIETANOWA: Galaretkę rozprowadzamy w szklance gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno i pod koniec dodajemy cukier. Do śmietany dodajemy serek i mieszamy. Do masy śmietanowo serowej wlewamy zimną galaretkę i mieszamy mikserem na najniższych obrotach tylko do chwili uzyskania jednolitej masy. Masę wylewamy na ciasto i znów wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny, aby nowa masa stężała.

POLEWA: Kiedy ostatnia masa już stężała możemy przygotować polewę. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i topimy w kąpieli wodnej razem ze śmietanką. Sposób nasienia polewy jest absolutnie dowolny :) Ciasto z polewą wędruje ponownie do lodówki, tym razem najlepiej na całą noc.

15 komentarzy:

  1. Wszystkiego dobrego w NOwym Roku!!!
    Cisto rewelacyjne...takie ,,moje,,polaczenia...no i te kolory!!cudne..zapisuje do wyprobowania!!

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam go jakoś w listopadzie. Kubuś... smakuje on wybornie ;]
    pięknie ci wyszedł!

    szczęścliwego Nowego ROku!

    OdpowiedzUsuń
  3. Efektowne ciasto - przyciągnęło mój wzrok swoim kolorem.

    Szczęśliwego nowego roku!

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się bajecznie!!! Jeszcze nie robiłam, ale chyba się w końcu skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! chanya13

    OdpowiedzUsuń
  6. pychota! Ostatnio robiłam już shreka z kubusiem więc takie połączenie by mi smakowało. Wygląda pięknie

    OdpowiedzUsuń
  7. O mamusiu! Wygląda bajecznie :D
    Mniam!
    Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda super! Mam przyziemne pytanie o wymiary Twojej blaszki. Dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy: Oto wymiary blaszki: 30cm x 35 cm

    OdpowiedzUsuń
  10. a czy to ciasto może być w formie tortu? czy ta ilość składników wystarczy na tortonicę o średnicy 28 cm?

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy: Oczywiście ze ciasto może być w formie tortu, jednak uważam że tortownica lepiej jak będziesz o mniejszej średnicy niż 28 cm. Lepiej żeby ciasto wyszło wyższe a niżeli niskie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Rewelacyjne w smaku i wyglądzie!!! Z przepisu wychodzi duża, rodzinna porcja, z powodzeniem mozna serwowac na większe okazje. Spód delikatny, mięciutki, a obie masy rozpływaja się w ustach. Poezja...

    OdpowiedzUsuń
  13. a tego biszkopta nie nasączamy niczym? nie będzie za sucho na dole?

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimowy: Można nasączyć np. wodą z cytryną lub alkoholem :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto przepyszne:))))))) robiłam wczoraj.Wszystkim bardzo smakowało:))

    OdpowiedzUsuń