Strony

niedziela, 9 stycznia 2011

ROLADKI WAFLOWE Z GALARETKĄ


"Te wafelki są numerem 1 w naszej rodzinie wśród dzieci. Potrafią zjeść ich naprawdę sporą ilość. Zastanawiałyśmy dlaczego właśnie je, dzieci tak uwielbią. Sądzimy, że ze względu na galaretkę wiśniową, która w środku roladki wygląda jak mała wisieńka. Wafelki jednocześnie są miękkie, a dodatek masy kokosowej oraz herbatników nadaje im niepowtarzalny smak:)

Przepis pochodzi ze zbiorów naszej babci:)"

Składniki:
  • 1 galaretka wiśniowa lub truskawkowa
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru (można dodać mniej)
  • 1 paczka herbatników holenderskich 
  • 4 wafle (kwadratowe)
Masa:
  • 100 g kokosu + 10 łyżek gorącego mleka
  • 0,5 - 3/4 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła
1. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Gdy troszkę ostygnie wylać na talerz  (galaretkę będziemy kroić w  grubsze paski) wyłożony folią spożywczą. Odstawić do stężenia.
2. 100 g kokosu zalać 10 łyżkami gorącego mleka i odstawić do ostygnięcia.
3. 2 szklanki mleka zagotować z 1/2 szklanki cukru pudru. Do gotującego się mleka wsypać pokruszone herbatniki holenderskie. Zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać. Ciepłą masą smarować 4 andruty kwadratowe, a gdy przestygnie posmarować je masą kokosową: masło utrzeć dokładnie z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać kokos i ucierać, na puszystą  masę.
4. Do talerza z galaretką przykładamy deseczkę, na której będziemy ją kroić. Odwracamy talerz dnem do góry, zdejmujemy talerz oraz folię. Galaretkę kroimy w grubsze paski. Układamy ją na początku każdego wafla i zwijamy w rulonik. Odstawiamy w chłodne miejsce - najlepiej do lodówki na ok. 2 h. Kroimy na małe kawałki - grubości 1,5 -2 cm. Smacznego!

projektowanie wnętrz Poznań

16 komentarzy:

  1. Bardzo fajnie i smacznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super to wygląda:)
    Mam tylko jedno pytanie: czy wafle nie rozmakają po posmarowaniu masą?

    OdpowiedzUsuń
  3. Po posmarowaniu masą wafle zmiękną dzięki temu można je zwinąć w roladki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super pomysł, koniecznie do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  5. wcale się nie dziwię, że dzieci je lubią, przecież są takie kolorowe.. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. pamiętam że u mnie kiedyś się takie robiło..:)
    śliczne zdjęcie.

    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za odpowiedź. Chodziło mi o to czy nie wafe nie rozmiękaja za bardzo bo ostatnio 2 razy zepsułam wafle i musiałam je wyrzucić.
    Przepis zapisałam i juz niedługo wykorzystam:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wafle nie powinny być aż tak miękkie, :) Najlepiej po zwinięciu roladek od razu odstawić je do lodówki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Roladki wyglądają bardzo smakowicie! Muszę powiedzieć, że co tydzień obiecuję sobie, że na pewno nie zrobię nic słodkiego. A później na Pani blogu widzę takie pyszności i cały plan idzie w zapomnienie:) Myślę, że roladki zawitają u mnie w sobotę;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mrs.M mamy nadzieję, że będą smakować! Justin&Dorothy

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniały przepis i z pewnością go wypróbuje. Wafelki prezentują się przepyszniasto!

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam roladki i wyszły dokładnie takie jak napisałyście. Pyszne:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jestem zaskoczona tym, że andruty da się zrolować. Cudny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam na 18 -tkę córki..wszystkim smakowały...

    OdpowiedzUsuń