Strony

piątek, 7 stycznia 2011

PĄCZKI Z MARMOLADĄ


"Dziś przepis na obiecane pączki.  Jakie są? Dla nas idealne - puszyste i delikatne. 
Piekła je nasza mama, która tradycyjnie musiała zrobić je z 1,5 kg mąki i rozdać po znajomych:) Wyobraźcie sobie ile pączków z tej porcji wyszło...:)

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku:)" 

Składniki (8 szt):
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • 275 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 35 g masła
  • olej do smażenia 
  • marmolada

Przygotowanie:

  • Przygotowuję rozczyn: drożdże skruszam do dużego kubka, dodaję 2 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Mieszam i zostawiam do wyrośnięcia na 15 - 20 minut.
  • Jajko i żółtka ucieram z cukrem waniliowym.
  • Mąkę przesiewam do dużej miski i mieszam z solą. Do mąki dodaję wyrośnięty rozczyn oraz resztę ciepłego mleka. Mieszam, na koniec dodając ubite jajka. Wyrabiam przez 15 minut, dodaję stopione masło i wyrabiam jeszcze przez kolejne 5 minut. Przykryte ściereczką ciasto odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość (po około 2 godzinach) wałkuję jego połowę na grubość 1 cm. Wykrawam szklanką kółka, wkładam do środka po łyżeczce marmolady, kładę drugi krążek i zlepiam brzegi, formując w dłoni kulkę.
  • Podrośnięte pączki odwracam wierzchem na spód, a gdy wyrosną, (po około 1/2 godzinie) smażę w rozgrzanym oleju. Przez pierwszą minutę smażę pączki pod przykryciem później pączki przewracam na drugą stronę i smażę kolejną minutę bez przykrycia. Wyjmuję na ręcznik papierowy.
  • Polewam lukrem zmieszanym ze skórką pomarańczową lub tylko posypuję dużą ilością cukru pudru zmieszanego z cukrem waniliowym.

Wykończenie:
  •  można posypać samym cukrem pudrem
lub zrobić lukier z dodatkiem skórki pomarańczowej:
  • 3 łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
  • lukier: 1 filiżanka cukru pudru rozpuszczona w 1-2 łyżkach wody, w rondelku trzymanym na małym ogniu


Uwagi odnośnie pączków:

• Tak jak przy każdym cieście drożdżowym, tak i w przypadku pączków, w kuchni musi być ciepło, drożdże nie lubią przeciągów.

• Wszystkie składniki na pączki muszą mieć temperaturę pokojową, nie mogą być wyjęte prosto z lodówki.

• Należy uzyskać odpowiednią temperaturę oleju, musi być dobrze rozgrzany. Można to sprawdzić, wrzucając do niego odrobinę ciasta, i jak "wyskoczy", będzie "skwierczał" to znaczy, że można smażyć pączki.

• Jeśli chcemy uzyskać charakterystyczną białą obwódkę wokół pączka, wlewamy do garnka tyle oleju, aby jedynie przykrył pączki do połowy. 

caza polonia

13 komentarzy:

  1. Wczoraj robiłam z Twojego przepisu bułeczki do hamburgerów, dziś kusza mnie te pączki...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wyglądają! Ja też powinnam chyba pomyślec o pieczeniu pączków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kaczucha: Przypomniałaś nam o tych bułeczkach:) Pewnie zrobimy je na weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pączki!
    najlepsze to Babcia robi...

    OdpowiedzUsuń
  5. Racja:)nasza babcia rzadko je robi:(

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam jeść pączki, lecz niekoniecznie smażyć. Twoje wyglądają smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  7. oj ale narobiłaś mi smaka na pączki

    OdpowiedzUsuń
  8. domowe pączki.. z dużą ilością marmolady.. najpyszniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam. już 3 razy:). Tylko nadziewam po usmażeniu, bo jak robiłam to przed to mi jakieś dziwne kształty powychodziły:) i z niektórych kinfitura powyłaziła:0PYCHA!!

    OdpowiedzUsuń
  10. na tlusty czwartek je usmaze

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam. pięknie te pączki wyglądają ale ja muszę zrobić więcej sztuk. Czy jeśli zrobię z 1 kg to mnożę wszystko razy 4?

    OdpowiedzUsuń