"Dziś przepis na obiecane pączki. Jakie są? Dla nas idealne - puszyste i delikatne.
Piekła je nasza mama, która tradycyjnie musiała zrobić je z 1,5 kg mąki i rozdać po znajomych:) Wyobraźcie sobie ile pączków z tej porcji wyszło...:)
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku:)"
- 25 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru waniliowego
- 275 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 35 g masła
- olej do smażenia
- marmolada
Przygotowanie:
- Przygotowuję rozczyn: drożdże skruszam do dużego kubka, dodaję 2 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Mieszam i zostawiam do wyrośnięcia na 15 - 20 minut.
- Jajko i żółtka ucieram z cukrem waniliowym.
- Mąkę przesiewam do dużej miski i mieszam z solą. Do mąki dodaję wyrośnięty rozczyn oraz resztę ciepłego mleka. Mieszam, na koniec dodając ubite jajka. Wyrabiam przez 15 minut, dodaję stopione masło i wyrabiam jeszcze przez kolejne 5 minut. Przykryte ściereczką ciasto odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość (po około 2 godzinach) wałkuję jego połowę na grubość 1 cm. Wykrawam szklanką kółka, wkładam do środka po łyżeczce marmolady, kładę drugi krążek i zlepiam brzegi, formując w dłoni kulkę.
- Podrośnięte pączki odwracam wierzchem na spód, a gdy wyrosną, (po około 1/2 godzinie) smażę w rozgrzanym oleju. Przez pierwszą minutę smażę pączki pod przykryciem później pączki przewracam na drugą stronę i smażę kolejną minutę bez przykrycia. Wyjmuję na ręcznik papierowy.
- Polewam lukrem zmieszanym ze skórką pomarańczową lub tylko posypuję dużą ilością cukru pudru zmieszanego z cukrem waniliowym.
Wykończenie:
- można posypać samym cukrem pudrem
- 3 łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
- lukier: 1 filiżanka cukru pudru rozpuszczona w 1-2 łyżkach wody, w rondelku trzymanym na małym ogniu
Uwagi odnośnie pączków:
• Tak jak przy każdym cieście drożdżowym, tak i w przypadku pączków, w kuchni musi być ciepło, drożdże nie lubią przeciągów.
• Wszystkie składniki na pączki muszą mieć temperaturę pokojową, nie mogą być wyjęte prosto z lodówki.
• Należy uzyskać odpowiednią temperaturę oleju, musi być dobrze rozgrzany. Można to sprawdzić, wrzucając do niego odrobinę ciasta, i jak "wyskoczy", będzie "skwierczał" to znaczy, że można smażyć pączki.
• Jeśli chcemy uzyskać charakterystyczną białą obwódkę wokół pączka, wlewamy do garnka tyle oleju, aby jedynie przykrył pączki do połowy.
• Tak jak przy każdym cieście drożdżowym, tak i w przypadku pączków, w kuchni musi być ciepło, drożdże nie lubią przeciągów.
• Wszystkie składniki na pączki muszą mieć temperaturę pokojową, nie mogą być wyjęte prosto z lodówki.
• Należy uzyskać odpowiednią temperaturę oleju, musi być dobrze rozgrzany. Można to sprawdzić, wrzucając do niego odrobinę ciasta, i jak "wyskoczy", będzie "skwierczał" to znaczy, że można smażyć pączki.
• Jeśli chcemy uzyskać charakterystyczną białą obwódkę wokół pączka, wlewamy do garnka tyle oleju, aby jedynie przykrył pączki do połowy.
Wczoraj robiłam z Twojego przepisu bułeczki do hamburgerów, dziś kusza mnie te pączki...:)
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglądają! Ja też powinnam chyba pomyślec o pieczeniu pączków :)
OdpowiedzUsuńKaczucha: Przypomniałaś nam o tych bułeczkach:) Pewnie zrobimy je na weekend:)
OdpowiedzUsuńpączki!
OdpowiedzUsuńnajlepsze to Babcia robi...
Racja:)nasza babcia rzadko je robi:(
OdpowiedzUsuńUwielbiam jeść pączki, lecz niekoniecznie smażyć. Twoje wyglądają smakowicie.
OdpowiedzUsuńPiękne, takie rumiane.
OdpowiedzUsuńoj ale narobiłaś mi smaka na pączki
OdpowiedzUsuńdomowe pączki.. z dużą ilością marmolady.. najpyszniejsze.
OdpowiedzUsuńZrobiłam. już 3 razy:). Tylko nadziewam po usmażeniu, bo jak robiłam to przed to mi jakieś dziwne kształty powychodziły:) i z niektórych kinfitura powyłaziła:0PYCHA!!
OdpowiedzUsuńna tlusty czwartek je usmaze
OdpowiedzUsuńWitam. pięknie te pączki wyglądają ale ja muszę zrobić więcej sztuk. Czy jeśli zrobię z 1 kg to mnożę wszystko razy 4?
OdpowiedzUsuńAnonimowy: Tak mnożysz razy 4 :)
OdpowiedzUsuń