"Dziś przepis na miękkie i puszyste bułeczki z sezamem. Są inne od tych dotychczas umieszczanych na naszym blogu. Nie mają chrupiącej skórki, ale to właśnie sprawia, że są wyjątkowe. Z dodatkiem masełka i miodu smakują nieziemsko!:)"
- 3 szklanki mąki pszennej typ 650 (szklanka - 250 ml)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru
- 40 g drożdży
- ½ szklanki wody
- ½ szklanki maślanki
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 szklanki oleju
Dodatkowo: - do posmarowania: 1 jajko i 2 łyżki wody
- do posypania: sezam
Mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiać do miski. W małej miseczce lub filiżance rozkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Poczekać, aż się rozpuszczą (jeżeli nie mogą "ruszyć", to można im pomóc rozgniatając je i mieszając łyżeczką). Do mąki dodać łyżeczkę soli, mleko, wodę, olej i rozpuszczone drożdże. Wszystko wymieszać łyżką, aż do połączenia się składników. Następnie ciasto przełożyć na blat posypany mąką i zagnieść przez około 5 minut (gdy się klei do rąk, podsypać jeszcze mąką). Przykryć miską i zostawić na następne 5 minut. Po odpoczynku, wyrobić jeszcze przez około 3 minuty. Wyrobione ciasto włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na ok. 1h do podwojenia objętości.
Ciasto wyłożyć na blat i podzielić na około 15 części (w zależności jakiej wielkości chcemy bułeczki). Uformować okrągłe bułeczki i ułożyć je na blaszce. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować roztrzepanym jajkiem z wodą i posypać sezamem. Piec w temperaturze 220ºC, przez około 20 - 25 minut. Studzić na kratce. Smacznego!
Źródło: zmodyfikowany przepis - Nocne bułeczki
Jakie pięknie i idealnie okrągłe! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo ponętnie. Tak. W końcu jedzenie też może być seksowne.
OdpowiedzUsuńjakie cudeńka :-) a ja dziś chlebek zrobiłam. Niema jak domowe pieczywo...
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie.Muszę je wkrótce upiec.
OdpowiedzUsuńślicznie wyglądają, choć ja wolę bardziej przypieczone :)
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu poluję na sezam, ale jakoś nie mogę spotkać go w sklepach. Bo muszę przyznać, że miałam i mam ochotę na bułeczki z sezamem. Chętnie wykorzystam ten przepis, bo aż ślinka leci od samego patrzenia na te bułeczki:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
pysznie posypane ziarenkami..
OdpowiedzUsuń