"Zaletą dzisiejszego wypieku jest szybkie jego przygotowanie. Ciasto ma chrupiącą skórkę, natomiast w środku jest mięciutkie. Nam najlepiej smakuje w towarzystwie szklaneczki mleka lub herbaty."
Ciasto:
- 130 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 225 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 120 ml mleka w temperaturze pokojowej
- 100 g suszonych owoców pokrojonych na mniejsze kawałki (śliwki, brzoskwinie, jabłka, ananas itp.)
- 1 łyżka rodzynek sułtańskich
- cukier brązowy do posypania ciasta: 1-2 łyżki
Przygotowanie:
Masło, wanilię, cukier utrzeć na gładką masę dodając stopniowo jajka. Następnie wsypać wymieszane wcześniej owoce, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz mąkę. Dodać mleko i wszystko utrzeć na gładką masę. Wlać do natłuszczonej i wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm. Posypać brązowym cukrem. Piec w temperaturze 180 stopni, ok 45-50 minut do tzw. "suchego patyczka":). Smacznego!
To jedno z moich ulubionych ciast. Lubię bardzo tego typu bakaliowce.
OdpowiedzUsuńale cudnie wyglada:) ten kolorek jest super i juz sobie wyobrazam,ze smakuje swietnie:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda to ciasto. Lubię ciasta z bakaliamI:)
OdpowiedzUsuńlubię takie ciasta, sama pewnie bym tylko dodała więcej bakalii. Lubię je, pod warunkiem że są świeże a nie takie ze sklepowych półek. lubie kupować np tu www.panorzeszek.pl
OdpowiedzUsuń