"Po zrobieniu Croissantów, które zniknęły w mgnieniu oka :).
Postanowiłyśmy zrobić, drożdżówki z budyniem i marmoladą z ciasta które nam zostało. Są rewelacyjne!! W żadnym sklepie nie kupicie tak pysznych drożdżóweczek, dlatego musicie je zrobić sami w domu :)
Polecamy!!"
Składniki na ok. 20 drożdżówek:
Połowa ciasta francuskiego z tego przepisu.
- 0,4 litra mleka
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- marmolada wieloowocowa (twarda)
- 1 jajko (do posmarowania drożdżówek)
Wykonanie:
Ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku 10cm. Nadzienie (budyń i marmoladę) nałożyć w rogu kwadratu i zlepić w trójkąt. Gdy drożdżówki mają już pożądany kształt, nacinamy je z wierzchu. W ten sposób ciasto będzie bardziej puszyste. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawiamy na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Piec w temp. 220 stopni przez 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika drożdżówki smarujemy z wierzchu wymieszanym jajkiem.
5 komentarzy:
francuskie tak cudownie chrupią przy każdym gryzie! uwielbiam to.
Piękne te drożdżówki. Idealne na śniadanie:)
Wyglądają niezywkle apetycznie:)
na ciepło - pyszności
Uwielbiam wszystko co związane z ciastem francuskim a te drożdżówki wyglądają obłędnie:))
Prześlij komentarz