wtorek, 15 lutego 2011

DROŻDŻÓWKI FRANCUSKIE z marmoladą i budyniem



"Po zrobieniu Croissantów, które zniknęły w mgnieniu oka :). 
Postanowiłyśmy zrobić, drożdżówki z budyniem i marmoladą z ciasta które nam zostało. Są rewelacyjne!!  W żadnym sklepie nie kupicie tak pysznych drożdżóweczek, dlatego musicie je zrobić sami w domu :) 
Polecamy!!"


Składniki na ok. 20 drożdżówek:

Połowa ciasta francuskiego z tego przepisu.
  • 0,4 litra mleka
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • marmolada wieloowocowa (twarda)
  • 1 jajko (do posmarowania drożdżówek)
 
Wykonanie:
Ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku 10cm.  Nadzienie (budyń i marmoladę)  nałożyć w rogu kwadratu i zlepić w trójkąt. Gdy drożdżówki mają już pożądany kształt, nacinamy je z wierzchu. W ten sposób ciasto będzie bardziej puszyste. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawiamy na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Piec w temp. 220 stopni przez 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika drożdżówki smarujemy z wierzchu wymieszanym jajkiem.

5 komentarzy:

asieja pisze...

francuskie tak cudownie chrupią przy każdym gryzie! uwielbiam to.

Majana pisze...

Piękne te drożdżówki. Idealne na śniadanie:)

wiosenka27 pisze...

Wyglądają niezywkle apetycznie:)

kulinarne-smaki pisze...

na ciepło - pyszności

ilka pisze...

Uwielbiam wszystko co związane z ciastem francuskim a te drożdżówki wyglądają obłędnie:))