Strony

piątek, 18 lutego 2011

MARCHEWKOWE CIASTECZKA Z NADZIENIEM SEROWYM


"Przepis na te ciasteczka mamy już od dawna, lecz dopiero teraz zmobilizowałyśmy się do ich wykonania. Warto było - zawierają zdrowe składniki takie jak marchewka czy płatki owsiane i jednocześnie są bardzo smaczne. Połączenie nuty cynamonowej, pomarańczowej oraz serka waniliowego wspaniale ze sobą współgrają. Gorąco polecamy!"

Ciasteczka (przepis na ok. 40 ciastek):
  • 3/4 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych)
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu  
  • 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 8 łyżek masła w temperaturze pokojowej  
  • 1/2 szklanki drobnego cukru  
  • 8 g cukru waniliowego (pół paczuszki)
  • 1 duże jajko  
  • 3/4 szklanki tartej marchewki (ok. 1,5 średniej marchewki)

Nadzienie:
  • 150 g kremowego twarożku
  • 2 łyżki serka homogenizowanego o smaku waniliowym (u nas "Danio)
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny

Płatki owsiane zmielić tak, aby powstała maka. W średniej wielkości misce wymieszać mąkę owsianą, mąkę pszenną, cynamon, gałkę muszkatołową, sodę oraz sól. 
W osobnej misce zmiksować masło z cukrem i cukrem waniliowym, aż składniki się dobrze połączą. Dodać jajko i dalej ucierać, aż masa będzie gładka. Do masy wsypać suche składniki, marchewkę i połączyć wszystko dokładnie - ciasto będzie bardzo lepkie. 

Układać ciasteczka na natłuszczonej wcześniej i posypanej mąką blaszce przy pomocy  łyżeczki (my formowałyśmy kuleczki w dłoniach). Piec w temperaturze 180 stopni ok.12 minut na złoty kolor. Studzić na kratce.  

W misce mikserem wymieszać ser, serek homogenizowany, cukier, skórkę z cytryny na jednolitą i gładką masę. Przełożyć ciasteczka.  Przechowywać w chłodnym miejscu.

* Ciasteczka z nadzieniem mogą być przechowywane w zamkniętym pojemniku w lodówce do 1 tygodnia.

SMACZNEGO!






DRUKUJ PRZEPIS



 źródło: zmodyfikowany przepis -  Carrot Cake Sandwich Cookies with Cream Cheese Filling

6 komentarzy:

  1. Ogromnie mi się podobają. Szczególnie, że od tygodnia jestem zdeklarowaną wielbicielką marchewkowych wypieków. :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł na ciateczka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne ciasteczka, chetnie bym sobie takie schrupala:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale super pomysł na ciasto marchewkowe! :) bardzo mi się spodobał, bo to takie na raz, i zjedzone. Spróbuję niedługo :-)

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń