"Dziś polecamy pyszny chlebek maślany w kształcie słonecznika :).
Jest naprawdę wspaniały, szczególnie gdy jest jeszcze troszkę cieplutki. Rodzinka była zachwycona nie tylko kształtem chlebka, ale i smakiem. Najlepiej smakuje z miodem, twarożkiem i ze szklaneczką mleka.
W kilka godzin cały chlebek zniknął.... pozostały tylko okruszki....:D".
Składniki:
- 700g białej mąki
- 250 g świeżego mleka
- 120 g masła (stopione)
- 40g drożdży
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka soli i cukru
Na wierzch:
- 1 żółtko
- 100 g masła
- 1 łyżka mleka
- ziarna sezamu, zmielonych migdałów (lub siemienia lnianego)
Jak zrobić chleb:
1. Do ciepłego mleka dodać drożdże i cukier. Przykryć i pozostawić na 20 minut.
2. Mleko dodajemy do mąki, jajek, soli i masła. Wyrobić ciasto i odstawić na 40-50 minut w ciepłe miejsce.
3. Ciasto podzielić na 3 kulki - duża, średnia i mała.
4. Duża kulę podzielić dodatkowo na 5 mniejszych i każdą wyrabiamy, rozkładamy w celu uzyskania okrągłego kształtu na natłuszczonej powierzchni. Smarujemy roztopionym masłem lub margaryną. Każdy placek nakładamy jeden na drugi tylko ostatni – smarujemy po bokach. Warstwy układamy na blaszce na której, będziecie piec chleb.
5. Bardzo ostrym nożem, wycinamy 8 trójkątów pozostawiając około 1,5 cm na końcu ciasta. Każdą z części odwracamy na zewnątrz.
6. Powtarzamy te same czynności, ze średnim kawałkiem ciasta - podzielić na 8 mniejszych kulek itd. Przecinamy znowu w trójkąty, ale tym razem trójkąty wkładamy między „puste” miejsca z przodu (patrz obrazek). Następnie odwijamy.
7. W środku umieścić najmniejszy kawałek ciasta.
8. Całość smarujemy zmieszanym jajkiem i mlekiem. Posypujemy sezamem, a środkowa kulę posypujemy makiem.
9. Chleb pieczony jest przez 10 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. W razie potrzeby (w zależności od piekarnika) przykryć chleb folią.
Źródło: "Słoneczny" chlebek
18 komentarzy:
Jakie to proste i pomysłowe. A jakie efektowne. I smaczne. Świetne!
Prześliczny:)
o tak zdecydowanie piękny wypiek
robi wielkie wrażenie. oderwałabym kilka "listków" i zatopiła w masełku...rozmarzyłam się :)
Jest niesamowity!:)
wygląda obłędnie!
cudowny kształt. wspaniale wypieczony.
piękny.
Super kształt. Bardzo mi się podoba. Pozdrawiam
świetny rewelacyjny bomba!
Ale cudny!! Świetna instrukcja! Koniecznie muszę zrobić!
Pozdrawiam:)
Chciałabym w weekend zrobić tak piękny chlebek, ale że jestem początkującym kucharzem mam pytanie. Jaka to jest biała mąka? I ewentualnie czy można użyć jakiejś innej?
Pięknie dziękuję za odpowiedź
Biała mąka czyli inaczej mąka pszenna :)
Błędnie podano ,że 100 g masła służy do wykańczania wierzchu .Nie piekłam tego chlebka , ale to z pewnością nieporozumienie
Z pewnością proszę najpierw spróbować upiec i przekonać się, a następnie pisać, że błędnie podano wagę składników, pozdrawiamy gorąco!
no,juz sie piecze;-))ale...listki mi jakos troche wisza,chyba za dlugie zrobilam..noi troche nie taki chyba mi wyszedl,,zobaczymy jak sie upiecze..pirwszy raz nie zawsze sie uda tak jak na rysunku;-))bede usilnie cwiczyła;-)choc nie powiem,,zawsze drozdzwe udaje mi sie,ale sloneczka nie robilam,chodzi mi o wykonanie sloneczka aby,bo do ciasta mam wpare;-))pozdrawiam...
Czy do mąki dodaje się masło roztopione i ostudzone, czy nie?
Anonimowy: Tak do ciasta dodajemy stopione i schłodzone masło
Ale cudo!!!!!!!!Jestem pod wrażeniem!
Prześlij komentarz