"Dzisiaj przepis na chleb razowy: prawdziwy, ciężki i zdrowy. Cieplutki, z chrupiącą skórką i z dodatkiem masełka smakuje "nieziemsko"! Polecamy"
- przygotowanie zaczynu – 24 godziny
- wyrabianie – 5 minut
- wyrastanie uformowanego chleba – 3 - 5 godzin
- pieczenie – 1 godzina
Składniki na zaczyn 600g:
- 50g żytniego zakwasu
- 250g maki żytniej grubej 2000 (najlepiej cale ziarna świeżo zmielone)
- 100g maki pszennej typ 550
- ok. 200g letniej wody
Zakwas wymieszać z wodą, obydwa gatunki maki wymieszać i połączyć z zakwasem. lekko przykryć i pozostawić do przefermentowania na 24 godziny. Jeśli mąka zawiera dużo otrąb, być może trzeba będzie dodać więcej wody niż w przepisie.
Składniki ciasta chlebowego 1100g:
- 600g cały zaczyn jw.
- 300g mąka żytnia razowa typ 2000
- 150g – 170g wody (w zależności do wilgotności mąki)
- 1,5 łyżeczki soli
Do przefermentowanego zaczynu dodawać kolejno wodę, mąkę i sól. Całość wymieszać, nie zagniatać długo, tylko do dobrego połączenia składników. Wyłożyć do formy wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami mniej więcej do ¾ jej wysokości. Szczelnie przykryć np. wilgotną ściereczką i dodatkowo folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 3-5 godzin. Ciasto powinno wyrosnąć do brzegów formy.
Po wyrośnięciu powierzchnie chleba naciąć lub nakłuć w kilku miejscach i posmarować wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200⁰C ok. 1 godzinę. Chleb powinien być ciemno brązowy.
Po wyrośnięciu powierzchnie chleba naciąć lub nakłuć w kilku miejscach i posmarować wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200⁰C ok. 1 godzinę. Chleb powinien być ciemno brązowy.
źródło: Razowiec Skandynawski
9 komentarzy:
Jesli skandynawski, to juz go lubie :) Wyglada przebosko! Troche czasochlonny, ale ide o zaklad, ze warto :)
Na pewno wypróbuję przepis, uwielbiam ciżkie i aromatyczne razowce:)
Przepis do wypróbowania:)
Maggie: Czasochłonny troszkę, jest ale naprawdę warto :)
kass: Jeśli lubisz takie ciężkie razowe chleby, to ten jest idealny dla Ciebie :)
piękny chleb. razowce piekę co tydzień, więc zapisuję w kolejce do zrobienia
cudny chlebek! ale mam ochote na taka pajde pysznego chlebka:)
Wierze, ze smakuje nieziemsko bo wyglada doskonale :) Zapisuje przepis.
Jak duza powinna byc forma? Mnie za bardzo nie wyrosl... Nie wiem jak wyjdzie, wciaz sie piecze.
Chleb ten bardzo długo wyrasta z racji tego że jest w nim dużo mąki zytniej 3-5 godzin powinien wyrastać :). My piekłyśmy w kształcie bochenka bez formy. z tej ilości forma na keksówkę powinna być ok :)
Prześlij komentarz