Strony

poniedziałek, 14 lutego 2011

RAZOWIEC SKANDYNAWSKI



"Dzisiaj przepis na chleb razowy: prawdziwy, ciężki i zdrowy. Cieplutki, z chrupiącą skórką i z dodatkiem masełka smakuje "nieziemsko"!  Polecamy" 


proporcje na 1 bochenek na 1000g

  • przygotowanie zaczynu – 24 godziny
  • wyrabianie – 5 minut
  • wyrastanie uformowanego chleba – 3 - 5 godzin
  • pieczenie – 1 godzina

Składniki na zaczyn 600g:

  • 50g żytniego zakwasu
  • 250g maki żytniej grubej 2000 (najlepiej cale ziarna świeżo zmielone)
  • 100g maki pszennej typ 550
  • ok. 200g letniej wody
Zakwas wymieszać z wodą, obydwa gatunki maki wymieszać i połączyć z zakwasem. lekko przykryć i pozostawić do przefermentowania na 24 godziny. Jeśli mąka zawiera dużo otrąb, być może trzeba będzie dodać więcej wody niż w przepisie.

Składniki ciasta chlebowego 1100g:

  • 600g cały zaczyn jw.
  • 300g mąka żytnia razowa typ 2000
  • 150g – 170g wody (w zależności do wilgotności mąki)
  • 1,5 łyżeczki soli
Do przefermentowanego zaczynu dodawać kolejno wodę, mąkę i sól. Całość wymieszać, nie zagniatać długo, tylko do dobrego połączenia składników. Wyłożyć do formy wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami mniej więcej do ¾ jej wysokości. Szczelnie przykryć np. wilgotną ściereczką i dodatkowo folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 3-5 godzin. Ciasto powinno wyrosnąć do brzegów formy.
Po wyrośnięciu powierzchnie chleba naciąć lub nakłuć w kilku miejscach i posmarować wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200⁰C ok. 1 godzinę. Chleb powinien być ciemno brązowy.

9 komentarzy:

  1. Jesli skandynawski, to juz go lubie :) Wyglada przebosko! Troche czasochlonny, ale ide o zaklad, ze warto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno wypróbuję przepis, uwielbiam ciżkie i aromatyczne razowce:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Maggie: Czasochłonny troszkę, jest ale naprawdę warto :)

    kass: Jeśli lubisz takie ciężkie razowe chleby, to ten jest idealny dla Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękny chleb. razowce piekę co tydzień, więc zapisuję w kolejce do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
  5. cudny chlebek! ale mam ochote na taka pajde pysznego chlebka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wierze, ze smakuje nieziemsko bo wyglada doskonale :) Zapisuje przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak duza powinna byc forma? Mnie za bardzo nie wyrosl... Nie wiem jak wyjdzie, wciaz sie piecze.

    OdpowiedzUsuń
  8. Chleb ten bardzo długo wyrasta z racji tego że jest w nim dużo mąki zytniej 3-5 godzin powinien wyrastać :). My piekłyśmy w kształcie bochenka bez formy. z tej ilości forma na keksówkę powinna być ok :)

    OdpowiedzUsuń