Strony

czwartek, 3 lutego 2011

TORT KAWOWO-RUMOWY

"Przepis na ten torcik powstał parę dni temu:) Chciałyśmy upiec ciasto z rumem, ale nie ze znalezionego przepisu w książce kucharskiej lub internecie, lecz z przepisu powstałego przy pomocy naszej inwencji twórczej:). Tort nie jest pracochłonny, wyczuwalny jest w nim aromat kawy oraz rumu. Dodatek orzechów laskowych idealnie komponuje się z kremem i posypką czekoladową.  Domownikom bardzo smakował:)".

Składniki na ciasto:
  •  275 g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia  
  • 200 g cukru 
  • 1 płaska łyżka zmielonej kawy
  • szczypta soli  
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) 
  •  250 g masła 
  • 200 ml coca-coli  
  • 75 ml mleka  
  • 2 jajka 
  • 3 łyżki rumu + łyżka wody = do nasączenia ciasta
W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kawę, sól i cukier wanilinowy. Do drugiej miski wbić jajka, dobrze je roztrzepać, potem dodać mleko, roztopione i wystudzone masło oraz coca-colę, wymieszać. 
 
Mokre składniki wlać do suchych i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przygotowaną masę wylać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec 40-50 minut. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia.

Składniki na krem:
  • 200 g masła (kostka)
  • 600 l mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 kieliszki rumu - 50 ml
  • 50 g orzechów laskowych pokrojonych i uprażonych
  • 100 g czekolady deserowej - pokrojonej na grubsze kawałki
3/4 mleka zagotować z cukrem, a do pozostałej części wsypać budynie i wymieszać. Gdy mleko zacznie się gotować wlać mleko z budyniem i pogotować do zgęstnienia (ok.1-2 minuty) Mieszać by się nie przypalił! Odstawić do wystygnięcia. 
 
Masło utrzeć dodając stopniowo ostudzony budyń. Ucierać dość długo - krem ma być gładki i puszysty. Pod koniec wlać rum i ucierać jeszcze przez ok. 5 minut. Włożyć masę do lodówki na ok. 20 minut. Po tym czasie nasączyć rumem ciasto, wyłożyć masę i posypać  pokrojoną czekoladą. Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszystkie kawowe słodkości, mimo iż kawy piję bardzo mało. Może wypróbuję ten torcik na niedzielę:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. podoba mi się połączenie kawy i rumu, które bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne smaki na taka pogodę :)) podoba mi się :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. kawa, czekolada, rum... wszystko to fajnie sie ze soba komponuje i takie ciasto na pewno smakuje pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. tort bardzo w guscie mojej mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale i apetycznie !:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rozkosz i rozpusta, na romantyczny, czerwony od miłości miesiąc luty-idealna słodycz!;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny tort, wspaniałe smaki!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Masa się ścięła, a z ciasta wyszedł zakalec:(

    OdpowiedzUsuń